ABD’de dün açıklanan ve beklentilerin altında kalan enflasyon verileri Fed’in faiz indirimi seçeneğini yeniden masaya yatırmasına yol açabilir. ABD Çalışma Bakanlığı’na bağlı İstatistik Bürosu’nun yayımladığı rapor, Mart ayında tüketici fiyatlarında kayda değer bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Bu, 2020 ve 2021 dönemlerinden bu yana enflasyonda görülen ilk anlamlı düşüş olarak kayıtlara geçti. Ancak analistlere göre küresel ölçekte büyüyen makroekonomik stres hala göz ardı edilemeyecek düzeyde.
Faiz İndirimi Umudu Kripto Paraları Destekliyor
BRN analisti Valentin Fournier, Cuma günü yayımladığı notta ABD’deki enflasyondaki yumuşamanın Fed’in Mayıs ayındaki toplantısında faiz indirimine gitme ihtimalini artırdığını belirtti. Fournier’e göre bu senaryo yalnızca geleneksel finans piyasaları için değil, aynı zamanda kripto paralar için de önemli bir sıçrama faktörü olabilir. Özellikle Bitcoin, enflasyon verilerinin ardından 80 bin doların üzerinde tutunarak yaklaşık 82 bin 300 dolardan işlem görmeye devam etti.

Ancak kurumsal yatırım tarafında zayıflık sinyalleri halen varlığını koruyor. Spot Bitcoin ETF’lerinden üst üste altıncı günde kaydedilen sermaye çıkışı piyasada kalıcı bir boğa trendinin henüz sağlanamadığını ortaya koyuyor. Fournier, bu durumu özellikle ABD ile Çin arasında yeniden alevlenen gümrük tarifesi gerilimine bağlıyor. Buna rağmen analist Wall Street’teki bazı kripto para fonlarının yakın vadede güçlü bir sermaye akışıyla karşılaşabileceği görüşünde.
Dahası analist yeni SEC Başkanı olarak Paul Atkins’in yemin etmesiyle birlikte kripto paralar için düzenleme cephesinde daha olumlu bir atmosfer bekliyor.
Makro Baskılar Umutları Gölgeliyor
Kripto para piyasasının geleceğine dair iyimserlik artarken bazı uzmanlar ise Mart ayı enflasyon verilerinin Fed kararları üzerinde sınırlı etkisi olacağını düşünüyor. Özellikle gümrük tarifeleri ve küresel ticaret savaşları ekonomideki kırılganlığı derinleştirdiği için Fed’in ağırdan alabileceği üzerinde duruluyor. Nitekim haftanın başından bu yana hem ABD hisse senedi piyasaları hem de devlet tahvilleri baskı altında. ABD Başkanı Donald Trump’ın tahvil piyasasını “karmaşık” olarak nitelemesi Beyaz Saray’ın gümrük tarifeleri konusunda geri adım atabileceği yönündeki söylentileri de tetikledi.
ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi Çarşamba günü yüzde 4,5’in üzerine çıkarak yatırımcı güvenindeki düşüşün sinyalini verdi. Douro Labs CEO’su Mike Cahill’e göre düşük enflasyon, zayıflayan tahvil piyasası ve 90 günlük tarife ertelemesi piyasalarda net bir rahatlamadan ziyade yapısal dengesizliği tetikledi. Amberdata Araştırma Başkanı Mike Marshall da geleneksel finans sistemindeki çalkantının uzun vadede kripto para piyasası için baskı unsuru olmaya devam edeceğini belirtti. ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e çıkarması ve Çin’in buna gümrük tarifelerini yüzde 125’e çıkararak karşılık vermesi ticaret savaşının şiddetlenerek süreceğine işaret ediyor.
Buna karşın Cahill, uzun vadede sermayenin kırılgan borç piyasalarından çıkarak programlanabilir istikrara ve reel faydaya sahip kripto paralara yöneleceği görüşünde. Bu da kripto paraların kısa vadede yeniden yeni bir sermaye dalgasının odağına yerleşebileceği anlamına geliyor.