2017’de Bitcoin’de büyük bir yükseliş yaşandı. O dönemde birden Bitcoin’e ilgi çok arttı. Böylece hayatımıza yeni bir kavram da girdi: Bitcoin dolandırıcılığı.
Bu kavramı ilk dillendiren Bitcoin düşmanı bankacı ve finansçılar oldu. Onlara göre Bitcoin hiçbir değeri olmayan bir dolandırıcılık ya da ‘Ponzi’ idi.
Bitcoin Ponzi Mi?
Ponzi’de ortada gerçek bir ekonomik değer yokken insanlar yatırıma teşvik edilir. Oysa Bitcoin’in ardında küresel sağlam para olma hizmeti yani gerçek bir hizmet, gerçek bir değer var. Hele de merkez bankalarının çılgın gibi hiçbir sınıra bağlı olmadan para bastıkları bir ortamda. Bitcoin’in para arzı ise 21 milyon ile sınırlı. Öyleyse Bitcoin Ponzi olarak tanımlanamaz.
Ponzi iddiası boşa çıksa da bir başka çok bilinen dolandırıcılık yöntemi Bitcoin ve diğer kripto paralar da hızla yayıldı. Bu yöntemin adı ise: ‘Saadet Zinciri’.
Bir Saadet Zinciri Mi?
Saadet Zinciri’nde de yatırımcılar değersiz bir varlığa yatırım yapmaya ikna edilir. Önemli fark ise katılımcıların aynı zamanda sisteme kendileri gibi yatırımcı-katılımcı getirmeye mecbur tutulmasıdır. Böylece piramit şeklinde bir pazarlama ile dolandırıcılık hızla yayılır. Piramidin en başında olanlar kısa sürede zengin olur. Bir şekilde organizasyona yeni katılımlar bittiğinde de sistem çöker.
Saadet Zincirinde yeni katılımcı getirince size otomatik gelir yazılır. Bitcoin ise bir para birimidir. Yeni yatırımcı getirip getirmediğiniz Bitcoin yazılımının değerlendirdiği bir konu değildir. Bu anlamda Bitcoin bir Saadet Zinciri de değildir.
Ama bazı başka kripto paraları Saadet Zinciri şeklinde programlayanlar vardır. Bu tip şifre paralardan uzak durmak gerekir. Bu tip Saadet Zinciri şeklinde organize edilmiş kripto paraların en meşhuru Bitconnect isimli coindi. 2017-18 döneminde büyüklüğü milyarlarca dolara ulaşmıştı. Biz sosyal medyadan bu kripto paranın Saadet Zinciri olduğunu söylediğimizde taraftarlarının saldırısına uğruyorduk. Sonunda küresel bir boyut alan bu dolandırıcılığa karşı devletler harekete geçti. Bitconnect’in bazı yöneticileri tutuklandı muhtemelen bazıları da kaçtı.
Bitconnect vb Saadet Zincirleri sizden kendi coinlerini satın almanızı veya hesaplarına Bitcoin vb. kripto para ya da doğrudan klasik (fiat) para yatırmanızı ister. Çok yüksek dönemsel kazançlar vaad ederler. Birçoğu bu dönemsel ödemeleri bir süre gerçekleştirir. Ayrıca çeşitli yollarla sizi sisteme yeni üye getirmeye teşvik ederler.
Bitcoin Safiye ve Çiftlik Bank Vakaları
Bu tip dolandırıcılıklar ülkemizde de sık sık görülüyor. En son örneği ‘Bitcoin Safiye’ olayı oldu. Bu olaylara Bitcoin dolandırıcılığı denmesi aslında haksızlık. Çünkü Bitcoin burada sadece kurbanları çekebilmek için kullanılan bir araç. Dolandırıcılar insanları Bitcoin’e olan ilgisinden faydalanıyor. Örneğin ‘Çiflik Bank’ hadisesinde de dolandırıcı ‘Tosuncuk’ vatandaşların organik tarıma olan ilgisini kullanmıştı. Ama bu olaya organik tarım dolandırıcıları denildi mi? Hayır. Çiftlik Bank klasik bir ‘Saadet Zinciri’ydi. Zamanında bu işleri Türkiye’de meşhur eden ‘Titan’ vakıasına da hiç bir zaman ‘Dolar Dolandırıcılığı’ ya da ‘TL Dolandırıcılığı’ denilmedi. ’Titan Zinciri’ ifadesi kullanıldı.
Madencilikte Yapılan Dolandırıcılıklar
Saadet Zinciri olarak kullanılmaya müsait bir başka konu ise kripto paralarda madencilik alanıdır. Madencilik artık çok pahalı bir uğraş. Madencilik yapıp kripto para üretmek isteyenleri bir araya getiren gerçek madencilik havuzları var. Ancak buralarda getiriler ya çok düşük ya da normal. Birileri size gelip inanılmaz getirilerle madencilik yaptığını iddia ederse burada şüphelenmek gerekir. Hele de size sisteme yeni üye getirmeniz karşılığında gelirlerinizin artacağını söyleniyorsa büyük ihtimalle bir Saadet Zinciri ile karşı karşıyasınız demektir.
Madencilik alanında kullanılan bir başka sahtekarlık yöntemi daha var. Burada milyonlarca bilgisayara ve telefona zararlı yazılım bulaştırılıyor. Böylece bu cihazlar kullanıcıları farketmeden gerçek kripto para madenciliğinde kullanılıyor. İçeriğinden emin olmadığınız size ödül vs. teklif eden hatta virüs uyarısı yapan bağlantıları tıklamak bu tip zararlı yazılımların yüklenmesine sebep olur. Bilgisayarınızda ya da telefonunuzda olağan dışı yavaşlamalar gözlemliyorsanız muhtemelen bu tip yasa dışı madencilik yazılımları sizin işlem gücünüzü çalıyordur. Derhal cihazınızı kontrol etmeniz ve uygun güvenlik yazılımları ile temizlemenizde fayda vardır.
Çeşitli İkna Yöntemleri
Dolandırıcıların ikna yöntemleri çok çeşitli olabilir. Örneğin biz yapay zeka kullanıyoruz, çok sıkı bir araştırma ve trade ekibimiz var, içeride adamlarımız var bize tüyo-sinyal gönderiyorlar, Balinaları tanıyoruz veya kuantum bilgisayarımız var o yüzden getirilerimiz diğer sistemlerden çok çok daha fazla vb.
Bu tip avantajları olanlar gerçekten bu avantajlara sahip olsalar emin olun kimse ile bu sırlarını paylaşmazlar. Kendileri için para kazanmak dururken başkalarına kazandırmak için çalışmazlar.
Dikkatli Olun!
Dolandırıcılar ya gerçek kimlikleriyle hiç karşınıza çıkmaz ya da güven sağlamak için çok abartılı yöntemler kullanırlar. Kripto para piyasasının kendisini ispat etmiş sahipleri yöneticileri belli olan, geçmişleri kariyerleri ortada olan halihazırda bir çok kurumu/borsaları zaten yıllardır faaliyetlerine devam ediyor. Bir işlem yapacağınız zaman bu tip kurumları öncelikle tercih etmeniz daha güvenlidir. Yurt içinde veya yurt dışında kim olduklarından kesinlikle emin olamayacağınız, kimlikleri saklı olan veya başımıza bir iş geldiğinde adreslerine ulaşamayacağınız kişi ya da kurumların söylemlerini çok şüpheyle karşılamak akıllıca olacaktır. Çok inanılmaz ucuza çalışan, çok inanılmaz kârlar vaadeden, çok inanılmaz sayıda coin listeleyen ya da hacim yaptığını iddia eden kişi ve kurumlar güvenilmezdir.
Bir yerde çok az emek ile size çok büyük kazançlar teklif ediliyorsa hele de sizden bu sisteme yeni üyeler kazandırmanız bir şekilde isteniyorsa çok büyük ihtimalle dolandırıcılarla muhatap oluyorsunuz demektir.
Kripto paralar 5000 yıldır devam eden para tarihinde yeni bir kategori oldukları için çok ciddi kazançlar sağlayabildikleri doğrudur. Ama hiç araştırma yapmadan, vakit harcamadan, sadece HODL bile yapsanız yıllarca büyük düşüş ve çıkışlarda o psikolojik baskıları hissetmeden çok kazanacağınızı düşünüyorsanız sadece kendinizi kandırırsınız. Yani: Bitcoin Dolandırıcılığı Yoktur, Kısa Yoldan Zengin Olmaya Çalışanlar Vardır…