Tahminler eğer rakamlara ve insider bilgiye dayanıyorsa başarılı olma ihtimali yüksektir. Peki elimizde hangisi var? Gensler ve Kongre, Fed, CFTC vesair kurumların üyelerinin neler planladığına dair istihbaratımız olmadığı için sadece rakamlara güvenebiliriz. Blockchain bu yönden harikadır ve paranın yönü izlenebilirdir. Aynı zamanda manipüle edilebilir olduğu için birden fazla veri, teknik analiz, haber akışı ve makro ekonomiyle tüm bunları harmanlamak gerekiyor.
Bitcoin (BTC) Düşecek Mi?
Bitcoin (BTC) fiyatının gideceği yönü önceden %100 oranda veriler ışığında tahmin etmek imkansızdır. Çünkü spekülatif bir piyasadır ve birçok büyük sermayedar onun bu yönünü kullanarak para kazanmayı sever. Vadeli işlemler sebebiyle fiyatın gittiği her ikin yönden kazançlı çıkmak mümkündür ve bu da spekülatif hareketlerin cazibesini artırır.
Makro Görünüm
ABD’de enflasyon düşüş hızı sıfıra yaklaştı ve Fed’in bundan sonra atacağı adımlarda çok daha temkinli olması gerekecek. Dilerseniz makro cephedeki güncel durumu birkaç maddeyle özetleyelim.
- Dolar endeksi aşağıda sayılacak sebeplerden dolayı 103,5 desteğini tekrar kazandı ve direnç bölgesini aştı. Dolar, endeksteki diğer para birimlerine karşı değer kazanıyor ve risk piyasaları cazibesini kaybediyor.
- Enflasyon verisinin düşüş hızı minimum seviyeye geldi ve aylar sonra enflasyonun yeniden yükselmeye başladığını görebiliriz. Bunun için 14 Mart tarihi kritik olacak.
- Son Üretici Enflasyonu beklenti üzerindeydi ve bu veri bize Şubat enflasyonunun (14 Mart) en iyi ihtimalle önceki ay ile aynı gelebileceğini söylüyor.
- Cuma günü gelen PCE verisi enflasyonun öncü göstergesiydi ve yükseliyor. Bu da enflasyonun yükseldiği anlamına geliyor.
- FOMC üyeleri yani faiz oranlarına karar veren yöneticiler 50bp artış yapılabilir söylemlerini dillendirmeye başladı. Peki geçen ay piyasalar yükselirken biz ne bekliyorduk? Mayıs ayında 25bp artış sonrasında maksimum 25bp artış ve Fed tavanı görüp artışları keser diyorduk. Bugün tam tersi bir durum var.
- PMI verileri resesyondan uzaklaşıldığını gösteriyor. Bu da Fed’in daha fazla faiz artışı yapabileceği anlamına geliyor.
- PCE verisi bize arz değil artık talep kaynaklı enflasyon olduğunu söylüyor. O halde Fed bugüne kadarki artışın etkisini izlemekle birlikte Aralık ayında açıkladığı tavan faizi %5,1’den %6 seviyesine doğru çekmelidir. Bilançoyu daraltmalı ve parayı daha değerli hale getirmeli. Faiz artışları talep kaynaklı enflasyon için iyi ilaç.
- İstihdam verileri aşırı derecede yüksek geldi. Powell maksimum seviyede olunduğunu söyledi ancak 53 yılın en düşük işsizlik oranının artan enflasyonla birleştiğinde oluşturduğu risk büyük. Büyük kitlelerin işsiz kalması gerekiyor.
- Rusya, savaşı kızdırıyor neyse ki Çin tarafsız kalmaya devam ediyor. Saçma gelebilir ama Putin yıllık ulusa sesleniş konuşmasını yapacak ve büyük bir şey açıklayacak beklentisiyle düşen bir Bitcoin var. Yani fiyatın yönünü belirleyen tek bir şey değil.
- SEC yetkili olan ve olmayan konularda kripto paralara adeta savaş açtı. CFTC’nin yetkileri netleştirmeliyiz diyerek oyuna girmesi lazım. Girecek de çünkü Senato, FTX oturumunda en çok CFTC başkanı Behnam’ı dinledi ve borsalara, kripto paralara dair daha fazla yetkinin onlara verilmesi gerektiğini direkt olarak CFTC başkanından duydu.
Peki hiç mi iyi bir şey yok? Elbette var. Kripto paraların yükselmesi için makro cephedeki bazı gelişmeler şunlardır;
- Çin ve Japonya Merkez Bankaları piyasalara likidite pompalıyor.
- Tesadüf değildir ki Çin Halk Bankası Ocak ayında başladığı likidite pompalamasında 100 milyar dolara ulaştı. Peki bunu nasıl yapıyor? Bankaların paraya, halkın, şirketlerin krediye erişimini kolaylaştırmak için bizdeki kredi garanti fonuna benzer bir fona para ekliyor.
- Hong Kong eliyle kripto paraların meşrulaştırılmaya başlandığını görüyoruz. Yahoo haberi Çin’in bunu gönüllü yaptığını söylüyor. Haziran ayında Hong Kong resmen adım atacak.
- Çinli devler kripto şirketleriyle anlaşmalar imzalıyor. Çin devleti izin vermeden bunu yapamazlar o halde Çin devleti kripto paralara “Web3” anlatısına inandığı için izin veriyor. (Web3 için devasa bir başlık açmamız gerek “Web3 nedir?” yazımızda birçok detayı bulabilirsiniz.)
- O halde kripto paralar yükselebilir veya en azından Fed’in piyasalara saldığı korku “kripto” özelinde gevşeyebilir.
Peki makro cepheden ne anladık? ABD’de işler karışık kurtar bizi Çin diyoruz. Peki ne zaman? Haziran ayından Hong Kong bireyse/kurumsal yatırımcıların yasal olarak kripto paralara yatırım yapabilir duyurusunu yapmasıyla.
Teknik Analiz
Yatırımcıların fiyat hareketlerine verdiği tepkilerin bir nevi kalıplaştırılmasına teknik analiz diyoruz. Bizim için bugünlerde çok detaylı teknik kurulumlar önemli değil çünkü fiyata yön veren şey bugünlerde makro cephe.
Teknik cephedeki durumu birkaç maddede özetleyebiliriz.
- BTC 23.400 dolar seviyesini yeniden destek olarak korumaya başlamalı.
- Kripto paraların kümülatif değeri 1 trilyon 60 milyar dolar desteğinin altına düşmemeli.
- BTC 25.250 dolar üzerinde kalıcılık elde edip 25.800 dolar direncini aşarsa 29.500 dolara kadar yapacağı yükselişte teknik olarak çok büyük bir engel yok.
- BTC fiyatının 28.000 doları aştığı senaryoda teknik olarak yeni boğa sezonunun resmen başlamış olabileceğine dair daha yaygın bir kanaat oluşacak. Bu durum dışarıdaki yatırımcının oyuna geri dönmesini sağlayarak yükselişin ivme kazanmasını sağlayabilir.
- 300 dolar altı kapanışta 19.800 dolarlı seviyeler ve ardından 18.000 dolarda destek arayan bir fiyat görebiliriz. Ancak fiyatın bu kadar hızlı düşmemesini gerektiren şey Asya bölgesindeki genişlemedir.
Temel Analiz
Blockchain size dünyanın herhangi bir yerindeki zenginin, memurun, işçinin, patronun banka hesabındaki bakiyeyi ve hareketlerini görme imkanını tanır. Monero tarzı gizlilik odaklı altcoinler dışında tüm kripto para ağlarının kaşifler, browserları vardır. Cüzdanın girer neler olup bittiğini görürsünüz. Bir de bunun indikatörler eliyle çok daha manalı çıktılar alınması süreci vardır. Rakamlar, hareketler bu sefer anlam ifade etmeye başlar. O halde en popüler indikatörlere çok hızlı biçimde göz atalım.
- Exchange Reserve: 3 gündür borsalardaki döviz rezervi artıyor bu daha fazla satış baskısı anlamına gelebilir.
- Exchange Netflow Total: Borsalara girip çıkan varlıkların arasındaki fark yani net akış. Bu 7 günlük ortalamaya göre yüksek ve satış baskısını destekliyor.
- Madencilerin Pozisyon Endeksi: Son 1 yıla göre ılımlı bir aralıkta ve madencilerden kaynaklı ciddi bir satış baskısı yok. Bunun diğer bir sebebi de BTC fiyatının madenci maliyeti üzerinde olmasıdır.
- Puell Multiple: Madenci geliri fiyat için tehlike oluşturmayacak bölgede
- aSOPR: Daha fazla yatırımcı zararına satış yapmakta. Bu veri aşırı uç bir bölgede değil ancak düşüş beklentinin yatırımcılar karşılık bulduğuna işaret ediyor.
- Binary CDD: Uzun vadeli yatırımcıların 7 günlük ortalamaya göre daha yüksek hareket veya satış oluşturup oluşturmadıklarına bakar. Bu veri şu an olumlu ve 7 günlük ortalamanın altında bir hareket var. Yani uzun vadeli yatırımcılar Bitcoin’lerini elinde tutmaya devam ediyor.
- Net Gerçekleşmemiş Kar ve Zarar (NUPL): Halen karda olan yatırımcılar var ancak daha fazla düşüş korku evresine geçişi tetikler. Şu anlık olumlu.
- Transfer Volume: Taşınan miktar düne göre %2,4 azaldı bu da yükselişi destekleyebilecek bir veridir.
- Aktif Adresler: Düne göre %23 oranında azaldı. Hafta sonu olmasının da bunda payı yüksek ancak bunun artması gerekiyor.
- Transactions: Her şey dahil ağdaki işlemlerin sayısıdır. İşlem sayısı düne göre %27 civarında azaldı. Bunda da hafta sonunun payı var ve artmalı.
- Coinbase Premium: Coinbase Pro fiyatı (USD çifti) ile Binance fiyatı (USDT çifti) arasındaki fark. Bu eğer yüksek olursa ABD’li yatırımcıların yoğun alım yaptığı sonucu çıkabilir. Güncel veri zayıf alım baskısına işaret ediyor.
- Korea Premium: Bu nispeten güçlü ve Asya destekli boğa fikrini destekler mahiyettedir.
- Fund Premium: Bu daha çok kurumsal talebi ölçer, Grayscale de dahil olmak üzere fon ve tröst yani daha üst düzey yatırımcıların alım iştahı nispeten zayıf görünüyor.
- Funding Rate: Yükseliş bekleyenler az da olsa kalabalık görünüyor.
- Taker Buy Sell Ratio: Türev piyasasında satış eğilimi hakim.
- Open Interest: Nötr bölgede
- Liquidation: Son 24 saatte 6.063.842 Long yönlü pozisyon tasfiye edildi. Bu alıcıların zayıflatıldığını gösterir.
- RSI: Nötr
- Stochastic: 20’nin altı aşırı satışa işaret eder bu 50’nin üstünde yani alımların az da olsa satışlardan fazla olduğunu gösteriyor. Ilımlı diyebiliriz.
Sonuç
Teknik ve temel analiz bize kısa vadede bir düzeltmenin daha devam edebileceğini gösteriyor. Makro cephede ise bu düşüşü destekleyebilecek Fed kaynaklı can sıkan durumlar söz konusu. Asya piyasalarındaki genişleme bu düşüşün sınırlandırılabileceği konusundaki iyimserliği besliyor. O halde kısa vadede sabah açıkladığımız önümüzdeki hafta kripto paralar için yaşanacak önemli gelişmelerin de tetiklemesiyle 22.000 dolar bölgesinde hatta 21.800 dolar seviyesinde bir iğne görebiliriz. Short yönlü pozisyonların artması tasfiye için iştahı artıracak olsa da şimdilik yükseliş yönlü beklentisi olanları temizleyip fiyatın yukarı gitmesi daha mantıklı görünüyor.
Ve elbette burası kripto para piyasaları ve kimse geleceği göremiyor.