Kripto borsası Binance, Nisan ayında kullanıcısı ile buluşturduğu Bitcoin (BTC) madencilik havuzunun ardından piyasanın en büyük altcoin’i Ethereum (ETH) için de şirket içi bir madencilik havuzu başlattı.
Binance Ethereum Mining Pool
Yapılan açıklamalara göre Binance ilk ay yani 12 Kasım – 12 Aralık arasında sıfır ücret imkanı sunarak madenciler için bir avantaj sunuyor. İlk bir aylık süreçten sonra ise havuza hash power ile katkıda bulunanlardan kazançları için %0,5’lik bir komisyon tahsil edilecek.
Bunların yanında yayınlanan Binance’in, mining pool’dan faydalanmak isteyen kullanıcılar için yayınladığı talimatlara göre kullanıcıların, Windows veya Linux işletim sistemi sistemi kullanıyor olması gerekiyor. Ayrıca kullanıcıların GPU, her GPU için 5 GB sanal bellek ve HiveOS veya Easy Miner gibi madencilik yazılımına sahip olması da gerekiyor.
Bitcoin Mining Poll’a Benzeyecek
Öte yandan Binance Ethereum madencilik havuzu, Full Pay Per Share ya da kısaca FPPS adı verilen mevcut Bitcoin havuzuna benzer bir sistem kullanacak. Binance’in Bitcoin havuzu, katılımcıların SHA-256 algoritmasında desteklenen üç coin’den en karlı olanı çıkarmak için otomatik olarak hash rate’leri değiştirmelerini sağlayan akıllı havuz adı verilen bir özellik sunuyor. Bahsi geçen coin’ler ise Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) veya Bitcoin SV (BSV). Ödemeler ise hala BTC ile gerçekleştiriliyor.
Bunlara ek olarak Bitcoin madencilik havuzları için online bir havuz dağıtım takipçisi olan BTC.com, Binance Pool‘un geçen hafta Bitcoin’in toplam hash rate’inin %9.4’ünü oluşturduğunu gösteriyor.
Kripto para biriminin merkezi olmayan kurucu kültürüne bağlı olanlar için. BTC.com’un verileri, Bitcoin’in mevcut hash rate’inin %50’den fazlasının dört madencilik havuzundan geldiğini gösteriyor: F2Pool (%18,5), Poolin (%12,2), BTC.com (%11,6) ve AntPool (%11,5).
Kripto Para Madenciliği
Kripto para birimlerinin madencilikleri, Bitcoin ilk ortaya çıktığı yıllarda bireyler tarafından yapılıyordu ve aslında bu durum BTC’nin merkezsiz ve bağımsız olma yapısına çok daha uygundu. Ancak sonrasında ödüllerin düşmesi, elektrik maliyetinin çok yüksek olması ve gerekli teçhizatlarının fiyatları gibi sebeplerle madencilik, madencilik havuzları aracılığı ile yapılmaya başlandı.
Bu durum bireyse madenciliği neredeyse bitirdi ve madencilik faaliyetinin bir nevi merkezileşmesine sebep oldu. Ancak yine de kripto para birimlerinin doğası gereği hala merkezsiz olduğu söylenebilir. Çünkü çıkarılan kripto para birimleri hala merkezsiz bir ortamda işlem görüyor.