Çin ve bunun gibi birçok ülke kendi dijital para birimini piyasaya sürme veya geliştirme konusunda önemli adımlar atsa ABD bu rekabetin bir hayli gerisinde kalmıştı. Çin kendi dijital parası DCEP’i 2021 yılında piyasaya süreceğini ve test aşamasına geçildiğini açıkladı.
Bunun yanı sıra Venezuela veya Tunus gibi birçok ülke de dijital para konusunda hazırlıkları tamamladı ve uzun bir süre önce kendi dijital parasını piyasaya sürdü. Uzman isimler ABD’nin bu konuda geride kalacağını ve rekabetten düşeceğini belirtse de ABD Federal Rezerv bu zamana kadar söz konusu uyarıları dinlemedi.
FED, Dijital Dolar Hareketini Başlattı
Şimdi ise ABD Federal Rezerv’in sonunda ortak bir dijital para çalışması başlattığı haberi gündeme yansıdı. Vali Lael Brainard konu hakkında yaptığı açıklamada ABD Federal Rezerv, Boston FED ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ortaklığıyla kuramsal bir dijital para için çalışmaların başladığını belirtti.
Brainard iki kurumun da blockchain teknolojisin uzun bir süredir araştırdığını ve artık araştırmanın ürün verme aşamasına geldiğini belirtti. Bu dijital paranın birkaç yıl boyunca bu şekilde test edilmesi bekleniyor. ABD Dolarının rezerv para birimi olarak kalması için dijital devrimin gerekli olduğunu belirten uzman isim, FED’in blockchain tabanlı dijital para konusunda geç bile kaldığını vurguladı.
ABD’nin dijital parasının piyasaya sürülüp sürülmeyeceği ise test aşamasından sonra belli olacak. Kripto para sektörü ise bu durumdan olumlu etkilenebilir ve sektöre daha fazla para girebilir.