2023 yılının son günlerini yaşarken Asya’da kripto para piyasası endüstrisi için oluşan düzenleyici ortam, artan bir ivmeyle önemli gelişmelere sahne oldu. Özellikle Hong Kong; kripto ve Web3 inovasyonu için bir merkez olarak kurma çabalarının ön saflarında yer aldı. Peki 2023 yılında Asya pazarında neler yaşandı? Birlikte inceliyoruz.
Hong Kong’dan Dikkat Çeken Adımlar
Haziran ayında Hong Kong, kripto varlık borsa platformları için kripto lisanslama sürecini resmen başlatarak lisanslı borsaların bireysel borsa hizmetleri sunmasına izin verdi. Düzenleyici kurum HashKey ve OSL’ye bu lisansları verdi. Hong Kong’un Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu Ekim ayında aracılar için kripto varlıklarla ilgili faaliyetlere ilişkin kılavuzunu güncelleyerek kripto ETF katılımı için yatırımcı yelpazesini genişletti.
Düzenleyici kurum ayrıca Kasım ayında şehrin kripto varlık tokenizasyon faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan iki genelge yayınladı ve Aralık ayında spot kripto ETF’leri için başvurulara açık olduğunu söyledi. Hong Kong Finansal Hizmetler ve Hazine Bakanı Christopher Hui, Kasım ayında Hong Kong Fintech Haftası’nda hükümetin Web3 büyümesine olan bağlılığını bir kez daha dile getirdi. JPEX kripto borsasına yönelik son baskılara rağmen Hui, düzenleyici eylemlerin kararlılıklarını caydırmayacağını söyledi:
“JPEX’in Web3 pazarını büyütme kararlılığımızı etkileyip etkilemeyeceği bize birçok kez soruldu. Cevabım net bir hayır.”
Hong Kong ve Singapur’un Kripto Yarışları
Hong Kong endüstri oyuncularına kripto dostu olduğunu göstermeye devam ederken, Singapur bu süreçte kripto ve Web3 alanındaki birçok küresel şirketi ülkeye davet etti. Ancak geçen yıl boyunca şehir devleti; Three Arrows Capital, Vauld ve Hodlnaut’un başarısızlıkları da dahil olmak üzere kripto oyuncularını içeren birkaç krize tanık oldu.
Singapur Para Otoritesi yakın zamanda Coinbase ve Circle gibi kripto firmalarına lisans verdikten sonra kripto firmalarına yönelik düzenlemeler yapmaya kararlı görünüyor. Gemini ayrıca Haziran ayında Singapur’daki personel sayısını 100’ün üzerine çıkarma planlarıyla Asya’da büyümeye hazırlandığını söyledi.
Japonya’dan Stablecoin’lere Yönelik Tasarı
Hong Kong ve Singapur Asya’da bölgesinde kripto merkezleri olarak ortaya çıkarken; Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi diğer yargı bölgeleri de yeni gelişen endüstri için ilgili yasal düzenlemeleri ve yönergeleri ele almaya devam etti.
Japonya bu süreçte stablecoin ile ilgili yasal düzenlemeler oluşturmak için Haziran ayında Ödeme Hizmetleri Yasasını ele aldı. Japon hükümetinin konuya yönelik TerraUSD projesinde yaşanan krizden sonra stablecoin yatırımcıları için koruma sağlamaya çalıştığı bildirildi. Yaşanan süreç USDC stablecoin’in ihraççısı Circle’ı Japonya’daki varlığını genişletmek için Japon menkul kıymetler ve bankacılık devi SBI Holdings ile ortaklık kurmaya teşvik etti.