2002 yılından beri altın ve mücevher üretimi ile bunların dağıtımından sorumlu olan, bölgenin en büyükleri arasında gösterilen Wuhan Kingold Jewelry Inc., isimli şirket belki de son yılların en büyük dolandırıcılığına imza attı. Şirketin ürettiği altın külçelerini teminat göstererek onlarca finans şirketinden yüklü krediler aldığı biliniyordu.
83 Ton Altın Sahte Çıktı
Wuhan’ın en büyük altın üreticilerinden birisi olan Kingold’un ürettiği ve güya elinde teminat olarak tuttuğu bu altın külçelerinin ise sahte ve sadece kaplama bakır külçeden ibaret oldukları ortaya çıktı. Çin’in önde gelen medya kaynaklarından birisi olan Caixin tarafından aktarılan bilgilere göre, bu skandalda tamı tamına 83 ton altın külçesinin sahte olduğu anlaşıldı.
Dev altın üreticisinin bu kadar altın külçe teminatı karşılığında 2,8 milyar dolarlık kredi dolandırıcılığına imza atması, Çin’in finans piyasalarında deprem etkisi yaratabilir. Uzmanlar ise bu durumun aslında geleneksel ekonomi için kötü, Bitcoin ve diğer kripto paralar için ise oldukça iyi olduğunu vurgulamakta. Skandalda 2002 yılından beri aktif olan dev firmalardan birisinin bile bu gibi dolandırıcılık yöntemlerine tenezzül edebileceği görülüyor.
Buna karşın lider kripto para birimi Bitcoin ile her şey hiç olmadığı kadar şeffaf ve ortada güvene dair hiçbir sorumluluk kalmıyor. Yatırımcılar satın aldıkları veya satmak istedikleri BTC‘leri blockchain üzerinden şeffaf bir şekilde görüntüleyebilmekteler. Bu da güven sorununu sorun olmaktan tamamen kaldırıyor. Aslında bu durum altın ve Bitcoin kıyaslamalarında BTC lehine önemli bir sayı olarak kayıtlara geçebilir ve BTC’ye olan güven ile yatırım artabilir.