Önümüzdeki hafta meclise gönderilecek ve yasalaştırma sürecinde öncelik tanınacak “vergi reformu paketinin” detayları netleşiyor. Oldukça geniş kapsamlı olarak hazırlanan pakette “internetten para kazanan herkesin” kazançları vergilendirilecek. Özellikle YouTuber’lar ile gündeme gelen internet kaynaklı kazançlar Gelir İdaresi Başkanlığının bir süredir yakın takibindeydi.
Dijital Vergi Dairesi Geliyor
Paketin en önemli bölümünü Dijital Vergi Dairesi kısmı oluşturuyor. Elektronik defter uygulamaları genişletilecek ve daha fazla mükellef 7/24 hizmet veren bu vergi dairesinden hizmet alabiliyor olacak. Denetim ve incelemeler dijital ortamda yapılacak, bakanlık bu konuda dijital vergi dairesi yazılımları için süratle hizmet alımı yapacak.
Dijital vergi asistanı sayesinde vatandaşlar günün her saati vergilendirmeyle alakalı bilgi alabiliyor olacak.
YouTuber ve influencer‘ları kapsayan bazı düzenlemeler zaten öncesinde yapılmıştı. Ancak internet üzerinden elde edilen kazançlar sadece birkaç platformlar sınırlı kalmıyor. Google Adsense, Amazon satış ortaklıkları ve daha yüzlerce farklı internetten gelir modeli bulunuyor. Yeni düzenleme herhangi bir platform kısıtlaması olmaksızın “internetten para kazanan” herkesi kapsayacak gibi görünüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı reform paketi %15 sabit vergi getiriyor.
İnternet üzerinden ders verenler, yemek programı yapanlar hemen hemen herkes vergi dairesi tarafından yakın takibe alınacak. Üstelik inceleme süreleri de kısaltılacakç
Kripto Para Yatırımcılarını Etkiler Mi?
Bu düzenlemede direkt olarak kripto para borsalarını veya yatırımcıları ilgilendiren bir detay bulunmuyor. Ancak “internet üzerinden kazançlar” kavramı oldukça geniş ve Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre net görünüyor. Bu açıdan bakıldığında airdrop, kripto reklamları ve bazı diğer yan gelir kalemleri bu düzenleme kapsamında olabilir.
Haberin içeriğinde paketin reklam gelirlerine odaklandığından bahsediliyor. Ancak kafaları karıştan kısım bir platform listesi veya “içerik üretici” kavramı net olarak işlenmemiş. Haziran ayında kripto para yatırımcıları için stopaj vergisinin geleceği konuşuluyordu. Daha sonrasında %15 ila %20 arasında gelir vergisinin getirilebileceği iddia edildi.
Amerika’nın altyapı tasarısı belirsiz kavramlara sahip olduğu gerekçesiyle çok fazla eleştiri almıştı. Benzer şekilde internetten kazanç kavramının bu denli geniş tutulması da yatırımcıları tedirgin ediyor.
Geniş kapsamlı vergi reformu paketinin “internetten para kazanan herkes” kavramına kripto para yatırımcılarını dahil edip etmediğini ancak paket meclise geldiğinde anlayabileceğiz.