Kripto para borsaları son zamanlarda düzenleyici baskılarla karşı karşıya kalırken işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük borsası konumunda bulunan Binance’ten arka arkaya gelen açıklamalar piyasa gündeminde kendisine büyük bir yer buldu. Peki, Binance’in bu hamleleri ne anlama geliyor?
Son Günlerde Binance’ten Gelen Açıklamalar
Binance öncelikle 16 Temmuz’da yaptığı bir açıklama ile hisse senedi token’larını artık desteklemeyeceğini açıkladı. Yapılan açıklamalara göre 14 Ekim 2021 itibari ile hisse senedi token’ları ile ilgili her işlem tamamen son bulmuş olacak. Dolayısıyla Binance’in artık artan düzenleyici baskıları iyiden iyiye hissettiği bu konuda adımlar atmaya başladığı rahatlıkla ifade edilebilir.
Daha sonra Binance yaptığı başka bir açıklama ile kaldıraç oranlarını 20 kata kadar düşürdüğünü açıkladı. Borsa açıklamalarında, yeni kullanıcılar için bu sınırın uygulanmaya başladığını ve kademeli olarak mevcut kullanıcılar için de uygulamaya alınacağını dile getirdi.
Binance bu hamle ile kaldıraç oranlarını düşüren Huobi gibi borsaların arasına katılmış oldu. Bu hamlenin, kullanıcıları korumak için atılan bir adım olduğu da borsa tarafından yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.
Yeni CEO Arayışları
Binance CEO’su yaptığı bir açıklama ile son günlere damga vurdu. CEO Changpeng Zhao (CZ), Binance’in bir teknoloji start-up’ı olmanın ötesine geçerek bir finansla hizmetler şirketine dönüşmesini amaçladıklarını ve bu süreçte şirkete yeni bir ismin CEO’luk yapmasının ihtimaller dahilinde olduğunu dile getirdi.
Düzenleyiciler ile olan iletişimleri konusunda çok iyi bir yönetim gerçekleştiremediklerini kabul eden CZ, “Dürüst olmak gerekirse şu anda düzenleyici alanda güçlü bir arka planı olan ve bu organizasyonun tamamını yönetebilecek belki de yeni CEO olabilecek tecrübeli birini arıyorum.” sözlerini kullandı.
Son olarak CZ, lisans konusunda yaptığı açıklamalarla da gündemde kendisine yer edindi. “Her yerde lisans sahibi olmak istiyoruz.” sözlerini kullanan CEO, Binance’in yeni stratejiler ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Bu Hamleler Ne Anlama Geliyor?
Bu noktada yatırımcılar ve Binance kullanıcıları endişeye kapılmış olsa da aslında atılan adımların uzun vadede pozitif gelişmeler olduğu ifade edilebilir. Öncelikle kaldıraç oranlarının indirilmesi piyasanın büyük çoğunluğu tarafından olumlu karşılanıyor.
Çünkü, özellikle yeni yatırımcılar kaldıracın tam olarak ne olduğunu çözmeden yüksek kaldıraçlı işlemlere giriyor ve bu sebeple büyük zararlar olduğu görülüyor. Bazı isimler 20 kat kaldıracın dahi yüksek olduğunu ve hatta kaldıraç oranının 2 kata kadar çekilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Bununla birlikte hisse senedi token’larının ileride yasal açıdan sorunlar çıkarabileceği düşünülüyor. Bu sebeple Binance’in hamlesinin amaçsız olmadığı ifade ediliyor.
Ayrıca Binance’in başına yeni bir CEO gelmesi, şirketin yeni stratejiler ile uyumlu olacağından bu durumun da borsa açısından uzun vadeli olarak pozitif bir adım olabileceği belirtiliyor.
Son olarak borsanın tüm yargı alanlarında lisans almak istemesi de kullanıcıların ileride sorun yaşamalarının önüne geçilecek olması sebebiyle olumlu bir gelişme ve açıklama olarak değerlendiriliyor.