Kripto paralara karşı mesafeli olunmasına rağmen Dubai’den Tel Aviv’e Orta Doğu, Blockchain merkezi olma yolunda ilerliyor.
Bizler de Orta Doğu’da kripto paralar ve Blockchain teknolojisinin nasıl düzenlendiğiyle ilgili bir yazı dizisini sizlerle paylaşıyoruz…
İran
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: İllegal kabul ediliyor
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
İran’da Visa ve Mastercard ile işlem yapılamıyor ve yüksek enflasyon sebebiyle yerel paranın değeri de sürekli düşüyor. Dolayısıyla son zamanlarda Bitcoin ülkede oldukça popüler. Mayıs ayında yayımlanan haberlere göre İran halkı kripto para almak için 2,5 milyar dolardan fazla para harcadı.
Şu anda İran’da kripto paraların yasa dışı olduğunu söyleyebiliriz. Nisan ayında İran Merkez Bankası (CBI), kripto paraların kara para aklama ve terörizm finansmanı işlemlerinde kullanıldığını iddia ederek bankaların ve borsaların bu alanda işlem yapmasını yasaklamıştı. Ancak Ağustos ayı sonlarında, CBI’nın bu yasakla ilgili kararını yeniden ele alacağı ve sert tutumunun Eylül ayında değişebileceği açıklandı.
Venezuela’da olduğu gibi İran da Amerika’nın yaptırımlarından kaçınmak için kripto paralara sığınmaya hazırlanıyor diyebiliriz. Mayıs ayında İran Parlamentosu Ekonomik İşler Komisyonu Başkanı Mohammad-Reza Pour-Ebrahimi, kripto paraların uluslararası ambargoyu atlatmada nasıl kullanılabileceklerini görüşmek için Rus yetkililerle bir araya geldi. Temmuz ayında ise Bilimsel ve Teknolojik İşler Müdürlüğü yönetim ve yatırım sorumlusu Alireza Daliri, ulusal kripto para planlarının olduğunu dile getirdi.
Bunlara ek olarak Eylül ayında kripto para madenciliğinin ülkede bir endüstri olarak kabul edildiği açıklandı.
Blockchain
İran Blockchain teknolojisi konusunda çalışmalar yapan ülkelerden biri. Örneğin Ağustos ayında İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı ve Ulusal Kütüphane, ülkedeki arşivleri dijital ortama aktarmada Blockchain kullanmak amacıyla bir araya geldi.
Öte yandan İran Blockchain Labs’de araştırmacı olan Arame Bandari Tahran, İsfahan ve Şiraz’da kurulmuş bir startup ekosisteminin olduğunu dile getirdi. Ayrıca Bandari teknoloji parklarının ve kitle fonlama platformlarının, “teknoloji/bilgi tabanlı ekonomi uygulamalarının” önünü açtığını da belirtti.
Birleşik Arap Emirlikleri
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: Planlanıyor
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kripto paralarla ilgili karışık sinyaller gönderdiğini söyleyebiliriz. Ekim 2017’de devlet ICO’ları menkul kıymet, kripto paraları emtia kabul eden bir yasal yönetmelik yayımladı. Bundan birkaç hafta sonra Merkez Bankası Başkanı Mubarak Rashid al-Mansouri, kripto paraların kara para aklamada ve terörizm finansmanında kullanıldığı gerekçesiyle halkı uyardı. Şubat ayında da BAE Menkul Kıymetler ve Borsa Kurumu (SCA), yatırımcıları ICO’ların risklerine karşı uyardı.
Blockchain
BAE, Blockchain teknolojileri konusunda kapsamlı araştırmalar yapıyor. Dubai 2020 yılında dünyanın ilk Blockchain temelli şehri olmayı hedefliyor. Bunun için Ekim 2016’da Blockchain Strategy’i başlattı. Ardından bu amaca hizmet etmesi için Nisan 2018’de Blockchain Strategy 2021 ortaya çıktı. Blockchain Strategy 2021’in vatandaş mutluluğuna, hükümet verimliliğine ve küresel girişimciliğe odaklandığı açıklandı.
Öte yandan Mayıs 2018’de BAE hükümeti, işletmelerin kendi yetki alanı altında faaliyet göstermesini sağlamak amacıyla bir Blockchain ticaret sicili oluşturmak için IBM ile ortaklık kurduklarını açıkladı.
Mısır
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: Yok
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
Ocak 2018’de Mısır Baş Müftüsü Shawki Allam, şeriat yasalarınca Bitcoin’in yasak olduğunu iddia etti. Kripto paraların yatırımcıları “sahtekarlığa, ihanete ve cehalete” götürdüğünü ifade eden bir fetva yayımladı.
Mısır hükümeti ise kripto paraların kullanımını desteklememekle birlikte onları yasa dışı ilan etmiyor. Örneğin Aralık 2017’de Mısır Finansal Düzenleme Kurumu (FRA), yatırımcıları kripto paralara yönlendirmenin bir suç olduğunu dile getirirken Mısır Merkez Bankası, kripto para birimlerini tanımadığını ve halkın bunlardan uzak durması gerektiğini ifade etti.
Blockchain
Yapılan açıklamalara göre Mısır, Blockchain destekli iş modellerini deneyimlemek ve girişimcileri teşvik etmek için IBM, Novelari ve zk Capital gibi firmalarla işbirliği yaptı.