Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) bugün yayımladığı ortak rapora göre Blockchain gibi dağıtık defter teknolojileri (DLT) önümüzdeki 10 yılda 1 trilyon dolara ulaşabilir.
Bain & Company işbirliğinde hazırlanan “Ticaret Teknolojisi – Ticaret ve Tedarik Zinciri Finansında Yeni Çağ” başlıklı rapor küresel ticaret finansı sektöründe DLT’nin geleceğini değerlendiriliyor. İnovasyonun giderek arttığı ticaret finansı hala daha eski teknolojilerle yapılsa da birçok Blockchain tabanlı girişimle bu alanın verimliliği artırılmaya çalışılıyor. Raporun önsözünde şu ifadeler geçiyor:
Dağıtık defter ve diğer teknolojik inovasyonlar ticaret ve tedarik zinciri finansında masrafların azaltılması ve kullanım kolaylığı gibi çığır açan ilerlemeler vadediyor.
İki kurum DLT’nin yeni ticaret olanakları sağlayacağını ve 1,5 trilyon dolarlık mevcut ticaret finansı açığının kapanmasına yardımcı olacağını tahmin ediyor.
Yeni işlem hacminin 1,1 trilyon doları veya yaklaşık yüzde 30’u DLT’nin engelleri kaldırmasıyla sağlanacak. Daha iyi hizmet seviyeleri ve daha düşük işlem ücretleri için geleneksel olanların yaklaşık %40’ı veya 0,9 trilyon doları DLT’ye taşınacak.
WEF raporunda AB gibi birliklerdeki hükümetler için dahi DLT’yi benimsemenin kaçınılmaz olduğu savunuluyor.
Uluslararası yiyecek ithali gibi ileriye yönelik işlemlerde dağıtık defter teknolojisini kullanmalılar. Bu alanda adımlar atmaya başlamış bazı hükümetlerin yanında nal toplayanlar son derece dezavantajlı bir konuma düşecek.
Öte yandan Bain’in Blockchain analizlerine yabancı olmadığı biliniyor. Zira Bain haziran ayındaki raporunda DLT’yi benimseyen bankaların masraf bakımından büyük fayda göreceği sonucuna ulaşmıştı.