ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından Ripple’a açılan dava, XRP için büyük bir kaos yarattı ve fiyat hiç beklenmeyecek bir şekilde düşüşe geçti. XRP fiyatının 0,60 dolar seviyelerinden 0,17 dolar desteğine kadar çakılması, birçok yatırımcıyı korkuturken Ripple net açıklamalarda bulundu.
Ripple Çakılsa da Umudunu Kaybetmedi
Önde gelen kripto para borsalarının delist haberlerine ve regülatörlerin Ripple hakkında olumsuz konuşmalarına rağmen Ripple’ın durmadan yeni iş ilanları yayınladığı görüldü. Son olarak ABD’nin bankacılık otoritesinin bankalara stablecoin ve blockchain kullanma izni vermesi, Ripple’ı harekete geçirdi.
Ripple, yayınladığı birden çok iş ilanı ve bunların görev tanımları ile Ripple ağı ile XRP kripto para biriminin merkez bankaları ile bankalar tarafından kullanılabileceğini ortaya koydu. Ripple CTO’su David Schwartz’ın yaptığı açıklamalar da Ripple’ın yakında bir merkez bankası ile blockchain tabanlı girişimde bulunabileceği izlenimini yarattı.
Ripple ve Türkiye İddiası
Bütün bu gelişmelerin üzerine Twitter üzerinde ortaya atılan bir iddia ise gözleri Ripple ve Türkiye işbirliğine çevirdi. XRP topluluğunun ünlü isimlerinden olan Anders L, Ripple’ın bankalar ile ortaklıklar için çalışacak çalışan ilanlarına dikkat çekse de buna gelen cevap olayları farklı bir boyuta getirdi.
Ripple aktif olarak merkez bankaları ve bankalarla çalışacak çalışan arayışına girse de Talinos isimli bir kullanıcı Brezilya, Türkiye ve Hollanda’nın yakında XRPL ağı üzerinde stablecoin piyasaya sürebileceğini belirtti. Kullanıcıya bunun nedeni sorulduğunda ise Talinos’un Ripple altyapısındaki bazı bilgileri ortaya koyduğu görüldü.
XRP Ağı Tabanlı Stablecoin
Kullanıcı bu iddiasının arkasında, Ripple ve XRP Ledger sunucularının bir kısmının genel isimlere sahip olduğunu, bir kısmının ise direkt olarak spesifik ülke isimlerine sahip olduğunu belirtti.
Gerçekten de Ripple’ın bazı sunucularına “euro” gibi genel isimler verdiği, bazılarına ise Turkey veya Netherlands gibi spesifik isimler verdiği görülüyor. Tabii ki bu durum Türkiye’nin Ripple ağı tabanlı bir stablecoin piyasaya süreceğinin kanıtı değil. Bu durum Türkiye’nin Orta Doğu bölgesine giden internet altyapısının temelinde yer almasından kaynaklanıyor da olabilir. Yine de XRP, Ripple ve Türkiye üçlüsünü içeren böyle bir iddianın ortaya atılması oldukça dikkat çekici. Belki de Ripple herkesi şaşırtıp önümüzdeki günlerde böyle bir açıklamada bulunabilir.