Cointelegraoh’ın haberine göre Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bugün yaptığı resmi bir basın açıklamasıyla Blockchain uygulamalarının faydalarının anlaşılabilmesi için bir rehber yayınladığını duyurdu.
Rehber Blockchain uygulamalarının nasıl kullanılacağına dair şirketlere altı tane öneri sunuyor.
WEF’in ilk önerisi, teknolojiyi anlamak, gerçekçi beklentiler berlirlemek (riskleri hesaplamak) ve stratejik önceliklere uyum sağlamak yönünde…
Bununla beraber raporda ayrıca Blockchain’in dijitalleşme yerine geçmediği ve bu şekilde değerlendirilmemesi gerektiğinin de altı çiziliyor.
Son olarak kuruluşların, bireysel organizasyonların ötesinde düşündüklerinde ve strateji gelişimine izin verdiklerinde kıvrak bir yaklaşım benimseyebildikleri şu şekilde ifade ediliyor:
Blockchain’in merkezsiz doğası yalıtılmış bir yaklaşımdan, parçalanmış ve karmaşık ortamlarda daha kullanışlı olan uçtan uca değer zinciri entegrasyonuna dönüşüm yapılmasını sağlıyor. Aslında, bir işbirliği eksikliği bu tür bir dönüşümü baltalayabilir ve hatta engelleyebilir. Değeri belirlerken, özellikle işbirliğinin sağladığı şekilde ağ ve ölçeklendirme etkilerini dikkate almak önemlidir.
Blockchain Değer Yapısı
Blockchain Değer Yapısı kılavuzu, WEF’in geçen yıl yayınladığı ve “Hype Beyond Block” adını verdiği raporun devamı olarak Accentura danışmanlık firması ile beraber tasarlandı.
Dünya Ekonomik Forumu Blockchain Başkanı Sheila Warren önceki raporda, Blockchain teknolojisinin kendi başına bir amaç olmaması gerektiğini vurgulamıştı. Warren, bu teknik raporun Blockchain uygulamalarının kullanımını kolaylaştırmak amacıyla yayınlandığını ifade etmişti.
Bunun yanında Warren, Haziran başında yaptığı açıklamalarda Blockchain teknolojisinin güven sorununu çözmeye yardımcı olacağını da dile getirmişti.
Raporun İçeriği
Rapor, 79 Blockchain projesinin değerlendirilmesine ve 13 sektörde 550 kişiden oluşan küresel bir anketi içeriyor. Rapora göre, ankete katılanların %51’i Blockchain teknolojisine yatırım yapmayanların “yeni ürün ya da hizmet geliştirme” konusunda çok şey kaçırdıklarını düşünüyor. Ayrıca katılımcıların %23’ü hız ve verimlilik konusunda eksik kaldıklarını ve %15’i maaliyet tasarrufunda eksik kaldıklarını düşündüklerini dile getiriyor.
Bunun yanında ankete katılan 13 sektörden dokuzunda, Blockchain’in getirdiği en büyük avantaj olarak verilerin net bir şekilde izlenebilirliği ve bütünlüğü gösterildi.