Risk sermayesi firmaları Variant ve Union Square Ventures tarafından ele alınan yeni bir ankete göre, kripto sektöründe yeni işe alınanların kripto varlıklardan ziyade öz sermaye alma olasılığı daha yüksek. İki kripto firması, piyasada yaşanan gerilemeden önemli ölçüde etkilenen 2023 yılında hangi eğilimlerin ortaya çıkmış olabileceğini daha iyi anlamak amacıyla yatırım portföylerine ait şirketlerle anket yaptı.
2023 Yılında Blockchain Şirketlerinde Neler Yaşandı?
Anket, 32 Web3 girişiminde çalışanlar katılımcılarla konuşarak elde edilen verilerden yola çıkarak işle ilgili bir dizi çıkarımı ortaya koydu; katılımcıların çoğunluğu ayı piyasasının işe alım planlarını etkilemediğini söyledi. Mühendisler personel sayısına hakim ve emsallerine göre daha iyi ücret alıyorlar ve şirketlerin personeli coğrafi olarak giderek çeşitleniyor.
Variant ve USV’nin anketi oldukça iyimser bir tablo çizerken birçok kripto firması 2023 yılında işgücünün büyük bir kısmını işten çıkarma kararı aldı. Binance, Coinbase, Dapper Labs, OpenSea ve Chainalysis gibi büyük blockchain şirketlerinin tümü yıl içinde personel çıkararak dikkat çekti. Ancak Variant ve USV’nin raporuna göre, 2023 yılında işe alım ve tazminat cephesi tamamen kıyamet ve kasvet değildi. Anketin ortak yazarları Tom Dils, Calder Zwerling ve Matt Cynamon, konuya yönelik şu ifadelere yer verdi:
“Topladığımız veriler kripto şirketlerinin 2023 yılını ayı piyasasından yakınarak geçirmediğini gösteriyor. Aksine piyasa sınırlamalarını operasyonlarını daha da merkezsizleştirmek, yeni ücretlendirme modellerini denemek ve mühendis kadrolarını büyütmek için kullandılar.”
Ankete Yönelik Dikkat Çeken Ayrıntılar
Variant ve USV’nin gerçekleştirdiği anketine göre kripto şirketlerinin çalışanlarını öz sermaye yerine kripto varlıklarla tazmin etme eğiliminde olduğu geçmişin aksine şimdi tersine bir durum söz konusu. Raporda konuya yönelik şu ifadelere yer verildi:
“2023 yılında yeni işe alınanların öz sermaye alma olasılığı kripto varlık alma olasılığından üç kat daha fazla.”
Raporda ayrıca, 2013 yılından 2018’e kadar çalışanların yaygın olarak kripto varlık tazminatı aldığı ve öz sermaye tazminatının bulunmadığı belirtildi. Variant ve USV yeni ücretlendirme yöntemini bir trend olarak tanımlamaktan kaçındı ancak anket değişikliğin önemli olduğunu belirtti. Raporda konuya yönelik şu ifadelere yer verildi:
“Bunu bir trend olarak tanımlamak için henüz erken olsa da veriler girişimlerin önceki kripto piyasası döngülerine kıyasla kripto varlıklara daha az bağımlı olabilecek yeni teşvik mekanizmalarını denediklerini gösteriyor.”