Kripto para savunucusu, Nicosia Üniversitesi öğretim üyesi ve Blockchain.info eski baş güvenlik sorumlusu Andreas Antonopoulos’a göre Bitcoin sıfırı görmeyecek. Bir soru cevap etkinliğine katılan Antonopoulos’un sözlerinden satır başları şu şekilde:
Bunun (BTC madenciliği) çalışma şekli iki haftalık periyotlara bağlı. 2016 blok olmalı, bu yüzden önceki iki haftayı sayıp “Son iki haftada kaç blok vardı?” diye sorabiliriz. Şayet cevap 2016 ise algoritma zorluğu ve insanların madenciliğe aktardığı güç (enerji) miktarı tam ayarında demektir. Her 10 dakikada blok üretiliyordur, hiçbir şeyin değişmesine gerek yoktur.
Diyelim ki 2016 yerine 2217 bloğumuz var. Yani %10 daha fazla. Bu durumda ağdaki zorluk %10 artar. Fark %10’sa zorluk algoritması ona göre ayarlanır ve sonuç olarak gelecekte 10 dakikalık bloklara doğru gidilir.
2016 yerine 1800 bloğumuz varsa 200 blok yani %10 eksiğizdir. Zorluk %10 değişir. Bu hesaplama her 2016 blokta, her iki haftada, tam olarak aynı zamanda yapılır ve tüm ağdaki bir sonraki blok zorluğunu etkiler. Ağdaki her bilgisayar son iki haftada gördüğü blok sayısını esas alır, tam olarak aynı numarayı ölçer, zorluğu aynı miktara göre ayarlar ve aynı cevabı bulur. Yani tüm ağda her iki haftada zorluk değişir.
Madencilik gücünün ciddi oranda düştüğü bir “kıyamet günü senaryosunda” BTC’nin zorluk ayarlama dönemleri daha uzun sürer, örneğin 2 hafta değil 4 hafta. Bu durumda daha fazla madenci iş bırakır. Sonuç olarak bir tür domino etkisi yani “ölüm sarmalı” başlar ve ağ ölüm yolculuğuna başlayabilir. Antonopoulos’a göre bu düşük ihtimalli bir senaryo çünkü madenciler tüm planlarını günlük veya iki haftalık değil aylık ve yıllık yapıyor.
Şayet (piyasadan çıkmakta olan) madenciler zorluğun azalmasını beklerse daha fazla kar yapar çünkü yeni şemada madencilik yüzdeleri artar. Diyelim ki madencilik gücü %50 düştü. Olduğu yerde duran ve zorluğun tekrar ayarlanmasını bekleyen madenciler, bekledikleri gerçekleştikten sonra iki kat kazanır.