Geçtiğimiz günlerde PC Mag’in yaptığı bir açıklamaya göre, tüm dünya üzerinde ikinci en büyük kripto para madencilik sınıfını, kampüslerin ücretsiz elektriğini kullanan üniversite öğrencileri oluşturuyor.
Özel Ekipmanlar ve Elektrik
Kripto para madenciliği yapmak isteyen herkes, madenciliği için gerekli olan özel ekipmanların yanı sıra madencilik yapmak için çok fazla elektrik gerektiğini de bilir. Madencilik yapmak için kaçak elektrik kullananlara sıklıkla rastlıyoruz. Ayrıca dünyada bazı bölgeler çok fazla elektrik tükettikleri gerekçesiyle madencilik faaliyeti gösteren şirketlerin faaliyetlerine son veriyor.
Bununla beraber Cisco’nun 5 Mart’ta yayımladığı yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, madencilik faaliyetlerinin en yoğun yapıldığı bölgeler arasında ucuz elektriğe sahip alanlardan önce üniversite kampüsleri geliyor. Birçok veriyle açıklanan araştırma sonuçları, tüm madencilik faaliyetlerinin yüzde 22’sinin üniversite kampüslerinde gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor.
Ücretsiz Elektrik
Öğrenciler, kendi elektrik faturalarını kendileri ödeyen diğer insanlara kıyasla üniversite elektriğini kullandıkları için herhangi bir ücret ödemez. Dolayısıyla kampüslerde gerçekleştirilen yoğun madencilik faaliyetlerinin en büyük sebebi şüphesiz üniversitelerin öğrencilere sağladığı ücretsiz elektrik…
Araştırmacı Austin McBride bu konuyla ilgili şunları dile getiriyor:
Madencilik ekipmanlarınızı dört yıl boyunca kampüsteki odanızda çalışır halde bırakabilirsiniz ve dört yıl sonunda büyük bir birikimle üniversiteden ayrılabilirsiniz.
Öte yandan öğrenciler için motivasyon kaynağı olan bir başka konu da, madenciliğin artık eskisi gibi karlı olmaması. Eğer bireysel olarak madencilik yapıyorsanız, artık elektrik ve internet ücretleri kazanacağınız tutarın çok daha üstünde oluyor. Dolayısıyla öğrenciler de kendileri madencilik yapsalar çıkarttıkları coin’ler muhtemelen gerçekte hiçbir işe yaramayacak.
Madencilik faaliyetlerinin yanı sıra üniversite öğrencilerinin kripto paralara ve Blockchain teknolojisine ilgisinin de büyük olduğu biliniyor. Zaten üniversiteler de bu konularda dersler vermeye, ücretleri kripto paralarla kabul etmeye başladı. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden Kadir Has Üniversitesi bu yılın başlarında Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde herkese açık Kripto Paralara Giriş Sertifikası isimli bir program başlattığını açıklamıştı. Ayrıca dünyanın önde gelen üniversitelerinden Wharton Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi de Blockchain ve kripto para dersleri konusunda adımlar attıklarını belirtmişti.
Kaynak: Btcmanager