Türkiye ekonomisinde üç yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program‘ın (OVP) ayrıntıları 6 Eylül’de Beştepe’de düzenlenen toplantıda açıklandı. Programa göre enflasyon 2026’da tek haneye düşürülecek ve büyüme 2026’da yüzde 5’e çıkarılacak. Öngörülen programda kişi başı gelirin 2026’da 14 bin 855 dolara çıkarılması planlanlanırken menkul kıymet ihracında Blockchain teknolojisinin kullanılması, dijital Türk lirasının kullanıma sunulması ve sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlere yönelik mevzuat çalışmalarının sürdürülmesi hedefleri yer alıyor.
Orta Vadeli Program’daki Öne Çıkan Hedefler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in yer aldığı OVP’nin tanıtımı için 6 Eylül’de Beştepe’de düzenlenen toplantıda ekonomide üç yıllık yol haritasının ayrıntıları açıklandı. Açıklanan program ile Türkiye ekonomisinin 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin yol haritası belli oldu.
Yılmaz, OVP’nin dört temel amacının olduğunu belirtirken bu temel amaçlar olarak afet yaralarının sarılması, makro istikrarın sağlanması ve enflasyonun tek haneye inmesi, büyüme ve istihdamın devamı, sosyal adaleti sıraladı ve “OVP’de üç temel politika aracı olacak. Bunlar deprem harcamaları hariç mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümlerdir.” dedi.
Programa göre büyüme 2026’da yüzde 5’e çıkarılacak, işsizlik yüzde 9,3’e düşürülecek, enflasyon yüzde 8,5’e indirilecek, bütçe açığı 1.82 trilyon liraya düşürülecek, milli gelir 1.3 trilyon dolara çıkarılacak, kişi başına gelir 14 bin 855 dolara yükseltilecek, cari işlemler açığı 30 milyar dolara düşürülecek, ihracat 302.2 milyar dolara, ithalat ise 414 milyar dolara getirilecek ve turizm geliri 71.3 milyar dolara çıkarılacak.
Programda Yer Alan Blockchain, Dijital Türk Lirası ve Sanal Varlık Planları
OVP’nin ‘Öncelikli Reform Alanlarına Yönelik Düzenlemeler’ başlığı altında yer alan ‘Yeşil ve Dijital Dönüşüm’ alt başlığı altında kanun, karar ve idari düzenleme ile 2025’in birinci çeyreğinde fintek alanında yerli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik tedbirlerin alınması, Blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler üzerinden menkul kıymet ihraçlarının yapılması ve ihraç süreçlerinin dijitalleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca dijital dönüşüm ile sanayi ve hizmet sektörlerinde yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim, Blockchain, siber güvenlik ve siber-fiziksel sistemler gibi dijital dönüşüme yönelik yerli teknolojilerin geliştirilmesi desteklenecek.
Programdada konulan hedefler arasında dijital Türk lirasına dönük hedef de göze çarpıyor. ‘Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar’ alt başlığı altında 2024’ün dördüncü çeyreğinde idari düzenleme yoluyla Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi’nin ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda dijital Türk lirasının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi hedeflenirken, dijital Türk lirasının kullanıma sunularak yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi öngörülüyor.
Dahası dijitalleşme odağında kayıt dışılıkla mücadelede 2024’ün dördüncü çeyreğinde yapılacak kanun düzenlemeleri ile dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlere yönelik mevzuat çalışmaların sürdürülmesi hedefleniyor.