Son yıllarda web üzerindeki görsel ve yazılı içerik piyasasının gücü; sosyal ağlar, Instagram ve Youtube gibi kişilerin kendilerini özgürce ifade etmeye izin veren uygulamalar vasıtasıyla giderek artıyor. Dahası, bireylerin kendini ifade etme hakları da evrim geçirerek yeniden şekilleniyor. Sosyal ağların yükselmesiyle birlikte kendini ifade etme hakkı gelişirken, öte yandan bunun bazı olumsuz sonuçları ortaya çıkıyor.
Şu anda herkes herhangi bir içeriği, gerçek içerik sahibinin izni olmadan kopyalayabilir ve yayınlayabilir. Örneğin Instagram’da gezinen bir kişi çok güzel bir resmi gerçek içerik sahibinin adıyla (doğru olanı yapıp) yayınlayabilir ya da izin alabilir, veya sahibinden habersiz bir şekilde ekran görüntüsü kesip kendininmiş gibi yayınlanabilir. Burada tamamen vicdani bir durum söz konusu, iyi ya da kötü seçim kişinin kendisine kalmış; çünkü günümüzde bu konudaki yasalar ve mekanizmalar çok yetersiz.
Internet üzerinde bunun gibi bir çok örnek verilebilir. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de Google Play Books ve iBooks Store’da yazarların e-kitaplarını kopyalayıp kendininmiş gibi yayınlayan kişiler vardı. Yazarlardan habersiz kopyaladıkları içeriği bu platformlar üzerinden kendi hesapları altında satışa çıkarıyorlardı. Bunun sonucu olarak şikayetlerden dolayı iki platformun da Türkiye satışları Google ve Apple tarafından durduruldu (halen kapalı durumda). Bu örnekteki gibi kötü niyetli kişiler; yetersiz yasalar, caydırıcı olmayan cezalar ve uygulamalar nedeniyle tüm emeğinizi bir anda çalabilir. Aslında bunun cebinizden para çalmaktan hiç bir farklı yoktur. Peki çözüm ne olacak?
Giderek büyüyen bu yaygın problemin çözümü blockchain’de olabilir. Her şeyin depolanabileceği blockchain altyapısı ile oluşturulmuş dijital arşivleme ile içeriklerin sahipliği ve takibi çok daha kolay ve güvenli bir şekilde yapılabilir. Blockchain işlemlerin doğruluğunu ve sahipliğini denetler ve kontrol eder. Bunun anlamı, blockchain sisteminin; hükumet kayıtları, tapu veya noter kayıtları gibi kişilerin mal ve varlıklar üzerindeki sahipliğini doğrulayan belgeleri onaylayan kurumlar için devrim yaratabileceğidir. Bu tür geleneksel sistemler varlık ve mallar üzerinde sahipliği, blockchain vasıtasıyla doğrulayıp hem masraflardan hem de zamandan kazanabilir, ayrıca güvenilir ve şeffaf bir yapı sunulabilir.
Özetle; blockchain ile oluşturulacak yeni uygulamalardan; şarkıcılar, ressamlar, dijital art sanatçıları, video içerik sahipleri, web üzerinde makalelerini yayınlayan yazarlar, fotoğrafçılar ve buna benzer tüm diğer içerik yayınlayanlar yararlanabilir. Hem ürünlerini kolayca paraya çevirme açısından hem de ürünlerin telif hakkı takibi açısından blockckhain içerik sağlayıcılarına bulunmaz bir fırsat sunuyor.
Yararlanılan kaynak: http://cointelegraph.com/news/copyright-blockchain-instagram