Kripto para yönetimi şirketi Blofin’de volatilite trader’ı Griffin Ardern, Japonya Merkez Bankası‘nın (BoJ) artık küresel piyasa akışlarından büyük değişimlere neden olabileceği, bu nedenle ABD Merkez Bankası‘nın (Fed) bir kenara bırakılarak dikkatlerin BoJ’a verilmesi gerektiği yönünde dikkat çeken bir mesaj verdi.
“Gelecekteki En Önemli Belirsizlik Faktörü BoJ Olacak”
CoinDesk’e konuşan Griffin Ardern, “BoJ’un gelecekte en önemli belirsizlik faktörü olacağını düşünüyorum. İster Fed ister Avrupa Merkez Bankası (ECB) olsun, politika yolları şeffaftı ancak BoJ böyle değil. Bu da BoJ’un bizi beklentilerin ötesinde ‘şaşırtabileceği’ anlamına geliyor” dedi. BoJ, 2016 yılından bu yana kısa vadeli faiz oranlarını eksi yüzde 0,1 ve 10 yıllık devlet tahvili getirisini de getiri eğrisi kontrolü (YCC) olarak bilinen yüzde 0 civarında tuttu. Ayrıca 10 yıllık getiri hedefinin üstünde ve altında yüzde 0,5’lik bir ödenek bandı belirledi. Merkez Bankası Temmuz ayında getirinin yüzde 1,0’in altında kaldığı sürece sınırın üzerinde hareket etmesine izin vereceğini söyledi.
Likiditeyi artıran bu politikalar yıllardır küresel tahvil getirileri üzerinde aşağı yönlü baskı yaratarak küresel likiditeye trilyonlarca dolar kazandırdı. Yıllar boyunca devam eden gevşeme eğilimi, Japon yeni cinsinden borçlanmayı ve yüksek getirili risk varlıklarına yatırım yapmayı içeren arbitraj trade’i işlemlerini popüler hale getirdi.
Dolayısıyla, BoJ‘un negatif faiz oranı politikasının ve getiri eğrisi kontrolünün potansiyel olarak gevşetmesinin Japon yeninin güçlenmesine ve kripto paralar da dahil olmak üzere riskli varlıklar üzerinde zincirleme etkileri olabilir. Fed, ECB ve diğerlerinin sıkılaştırma döngülerinin zirveye ulaştığına inanırken, BoJ’un henüz faizi hareket ettirmiş değil.
Ardern bu durumdan hareketle “BoJ ultra kolay politikasını gevşetmeye başladığında, daha önce JPY/USD paritesindeki arbitraj kanalı (carry trade) yoluyla elde edilen birçok varlık JPY cinsinden borç geri ödemesi için satılabilir. Bu da kripto para piyasası üzerinde beklenmedik bir etki yaratabilir” dedi. Charles Schwab da bu yılın başında benzer bir görüşü dile getirmiş ve carry trade’in hızla işlevsiz hale gelerek aşırı yüksek piyasa volatilitesine yol açabileceğini söylemişti.
Politikadaki Değişimin İlk İpuçları 22 Eylül’de Gelebilir
Reuters’ın 8-19 Eylül tarihleri arasında yaptığı ankete katılan ekonomistlerin çoğu BoJ’un önümüzdeki yıl negatif faiz politikasını sona erdirmesini ve eğri kontrol programını kaldırmasını bekliyor. ING‘ye göre, Merkez Bankası 22 Eylül’de nihai şahin hamlesinin ilk ipuçlarını sunabilir.
ForexLive’a değerlendirmede bulunan ING, “BoJ’un 22 Eylül’de faizi sabit bırakması muhtemel. Bununla birlikte, beklenenden daha yüksek enflasyon ve zayıf JPY’nin artan küresel petrol fiyatlarıyla birleşerek enflasyonu daha da yukarı çekmesinin ardından piyasaya ince bir şahin mesaj gönderebilir.” dedi.