Bu yılın başlarında Starbucks’ın Bitcoin’le ödeme kabul edebileceği söylentileri kripto para topluluğunun gündemine bomba gibi düşmüştü. Ağustos ayında medyaya yansıyan haberlerin ardından Starbucks’ın medya sorumlusu bu iddiaları yalanlamıştı.
Son günlerdeki söylentiler ise Starbucks’ın 2019 yılında, Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kabul etmek yerine müşterilerine Bitcoin’i ABD dolarına dönüştürme fırsatı vereceği yönünde. Yani burada Starbucks’lar kripto para ATM’si görevi görecek. Ayrıca hali hazırda ABD’de 4 bini aşkın kripto para ATM’si bulunduğunu da hatırlatalım.
Dünya çapında yaklaşık 27 bin mağazası bulunan Starbucks günde ortalama 13 milyon müşteriyi ağırlıyor. 13 milyon kişinin her birinin 5 dolarlık kahve satın aldığını düşünürsek Starbucks’ın dünya genelinde günde 70 milyon dolarlık satış yaptığı gerçeği ortaya çıkıyor. Bu da yıllık yaklaşık 25 milyar dolar anlamına geliyor. Ancak Bitcoin henüz dünya çapında geniş kitlelerce benimsenmiş değil. İnsanlar, kullanımı ve saklaması itibari para birimlerinden çok farklı olması nedeniyle Bitcoin’i kafa karıştırıcı buluyor.
Starbucks müşterilerinin %1’lik kısmının Bitcoin’i ABD dolarına dönüştürerek kahve aldığını varsayalım. Bu kripto paraların piyasa kapitalizasyonunda 250 milyon dolarlık artışa ve istikrara yol açacacak. Bütün bunlar kripto paraların her geçen gün dünya genelinde daha fazla benimsenmesine neden olacak.
Starbucks ve Microsoft’un iş ortakları arasında yer aldığı Intercontinental Exchange ICE Bitcoin vadeli işlemler platformu Bakkt geçtiğimiz haftalarda faaliyetlerine gecikmeli olarak başlayacağını duyurmuştu. Bakt’ın 12 Aralık’ta başlatılması bekleniyordu ancak platform, kullanıcılarına daha fazla zaman ayırabilmek için bu tarihi 24 Ocak 2019 tarihine ertelediğini duyurdu. Bakt platformunda kullanıcılar yapacakları vadeli işlemlerin sonunda pozisyonlarını itibari para birimleriyle değil de Bitcoin’le kapatacak.
Kaynak: Cryptodaily.co.uk