Türkiye bu yıl kripto para borsaları için belli standartları içeren yasayı yürürlüğe koydu ve kurumlar harekete geçti. SPK kendi yetki alanı içinde kripto para borsaları için kapsamlı kurallar ve yasaklar açıkladı. Yeni kuralların ardından Türk vatandaşlarına hizmet veren borsaların bu kurallara uyması gerekiyor.
SPK Kripto Para Kuralları
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) adını ABD için sıkça duyduğumuz SEC’in Türkiye için karşılığı olan kurumdur. Kripto para borsalarıyla alakalı birçok düzenleme bu kamu kurumu eliyle yapılmakta. Bugün de ilk büyük adım atıldı diyebiliriz. Maddeler halinde yeni kural ve yasakları şöyle özetleyebiliriz.
- Müşterilere ait kripto ve nakit varlıklar platform varlıklarından ayrı tutulacak. Kanun’un 46’ncı maddesinin yedinci fıkrasında ise, bankalar nezdinde tutulmakta olan müşteri nakitlerinin platform müşterileri için açılacak olan münferit bir hesapta, platformun kendi nakit varlığından ayrı olarak izlenmesinin esas olduğu düzenlenmiştir.
- Müşteriler adına açılacak olan hesaplar açıkça ilgili platform müşterilerine ait olduğu belirtilecek şekilde tanımlanır ve amacı dışında kullanılamaz.
- Müşterilere ödemeler sadece bankalar ve yetkilendirilmiş aracı kuruluşlar aracılığıyla yapılabilir. Elden nakit alınamaz ve müşteriye elden nakit verilemez.
- Müşterilerin tüm emirlerinin, platformların Kurulumuza bildirdikleri kendilerine ait internet siteleri, mobil uygulamaları veya platformun yetkili personeli aracılığıyla platformların kayıtlı telefonları üzerinden alınması esastır. Bunların haricinde veya farklı sosyal medya mecraları (Whatsapp, Telegram vb.) vasıtasıyla müşteri emirleri alınamaz. Emirlere ilişkin kayıtların güvenli ve doğru bir şekilde tutulması gerekmektedir.
- 8 Kasım 2024 itibariyle müşterilerin emir logları, telefon ile alınan emir, taleplerin ses kayıpları saklanmak zorunda.
- NFT’ler “Bu pazarda işlem gören varlıklar 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun listelenme esasları dışında olup Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetim ve denetimine tabi değildir” uyarı metniyle birlikte kullanıcılara açılabilecek.
- P2P Pazar yerlerinde kendi adına fakat başkası hesabına yapılan işlemler izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti olarak değerlendirilecek. Borsaların bu faaliyeti yürütenlerin 8 Kasım’a kadar faaliyetini sonlandırması gerekir.
- Müşterilerine belirli bir getiri vaadi içeren veya bir veya birden fazla kripto varlığa yatırım yapılmasına yönlendiren, platforma müşteri kazandıran kişilere veya kazandırdıkları müşterilere menfaat sağlayan promosyon kampanyaları düzenlenemez. Bu nitelikteki kampanyalar 15 gün içinde sonlandılmalı.
- Kripto para borsalarının Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’ye (MKK) sistem entegrasyonu yapması gerekir.
- Platformlar, müşterilerle taraf oldukları işlemlerde platform cüzdanındaki kripto varlıklar kadar satış yapabilir. Müşterilerin birbiriyle olan işlemlerinde yeterli varlığın taraflarda tam olarak bulunmasının kontrolü platformun sorumluluğundadır.
- Platformlar müşteri varlıkları ile herhangi bir tasarrufta bulunamaz, kaldıraçlı işlemler yapamaz, müşterilere bunları kredi olarak veremez.
Haberlerimizi Whatsapp, Telegram, Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.