Geçmişte yaptığı atılımlarla büyük ses getiren ve ardından iflas eden FTX borsasının iflas işlemleri, iflas ekibi tarafından yürütülen, haftalık 100 milyon dolar değerinde kripto para satışı planlarını açıklamasıyla birlikte piyasayı meşgul etmeye devam ediyor.
Ekibin alacaklılara olan ödemeleri bir an önce gerçekleştirme isteği de dedikoduları beraberinde getiriyor. Önerilen satış planı, bu durumun piyasaya potansiyel etkisi ve FTX’in elinde bulunan önemli miktarda token’ların kaderi hakkında endişeler sürüyor.
Solana Coin ve Risk Altındaki Diğer Tokenlar
Gerçekleşmesi planlanan satış nedeniyle düşüş baskısı görülebilecek kripto paralar listesinin başında Solana‘nın (SOL) bulunuyor. FTX geçmişte yaptığı hamlelerle Solana’nın toplam arzının yaklaşık %10’unu almıştı ve bu sebeple durum SOL’u potansiyel fiyat düşüşlerine karşı savunmasız bırakmış görünüyor.
FTX’in sahip olduğu ikinci ve üçüncü en büyük kripto varlıklar ise Bitcoin (BTC) ve Ethereum’dan (ETH) başkası değil. Buna rağmen BTC ve ETH’nin dolaşımdaki büyük arzları sebebiyle önemli fiyat hareketleri yaşama olasılığı diğerlerine göre daha düşük kalıyor.
Satıştan etkilenmesi muhtemel iki kripto para daha bulunuyor. Bunlar Aptos (APT) ve XRP. FTX borsasının yaklaşık 180 milyon dolar değerinde Aptos’u ve 143 milyon dolar değerinde XRP’si bulunmakta. Bu durum onları potansiyel piyasa hareketleri karşısında savunmasız bırakabilir.
Kripto Paralarda Tarihsel Benzerlikler
FTX’in tarafından yapılması planlanan satışların geçmiş emsalleri incelendiğinde bu gibi durumların kripto para fiyatları üzerindeki etkisinin görece sınırlı olabileceği görülmektedir.
Örneğin, FTX’ tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen ve yaklaşık 100 milyon dolar değerinde olan Solana satışının token fiyatı üzerinde çok az etkisi düşük olmuştu. Satışa rağmen SOL fiyatı yükselmeye devam etmişti. Benzer şekilde, ABD hükümeti Silk Road’dan elde edilen 49.000 BTC’yi satmıştı. Bu durumda da düşüş minimum seviyede olmuştu.
Kripto Paralara Müdahale
İflas ekibinin uygulamayı düşündüğü planlar, Voyager Digital olayında da yaşandığı üzere Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi organların potansiyel olarak gelişmelere müdahale etmesiyle düzenleyici engellerle karşılaşabilir.
Ancak tüm çabalarına rağmen SEC’in bu davaya müdahalesi başarısızlıkla sonuçlanmış ve FTX’in satışına devam etmesinin yolunu açmıştı.
Milyonlarca kripto parayı elinde bulunduran bir firmanın haftalık olarak 100 milyon dolar değerinde kripto parayı piyasaya sürmesi, doğal bir biçimde potansiyel fiyat hareketliliği konusunda dedikoduları beraberinde getiriyor.