Tam kırk gün kırk gecedir lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) 8.000 dolarlık bölgenin üzerinde işlem yapmaya devam ediyor. Bu her ne kadar pozitif bir gelişme olsa da yine de Bitcoin’in, yatırımcıların heyecanla beklediği 10.000 dolarlık bölgenin üzerinde tutunmayı başaramaması bir hayal kırıklığı yaratıyor. Bu durum aynı zamanda kafa karışıklıklarına da yol açıyor.
Bitcoin’in Son Üç Yılı
Bitcoin’in üzerindeki alış ve satış baskısı son zamanlarda dengeli bir şekilde ilerliyor ve bu da fiyatın sıkışıp kalmasına sebep oluyor. Dolayısıyla analistlere göre, artık BTC’de bir karar noktasına gelindi ve bu karar hangi yönde olursa olsun hareketin büyük olacağını neredeyse piyasadaki herkes kabul ediyor.
Bunların yanında yaklaşık olarak 3 yıldır süren bir ayı piyasasında olduğumuzu göz önünde bulundurursak hem Bitcoin’de hem altcoin’lerde ciddi artışlar bekleniyor olması şaşırtıcı değil. Ancak yaşanan son ekonomik olayların etkisiyle beklenen muazzam artışların görülemeyeceğini ifade edenler de var.
Öte yandan Bitcoin son boğa koşusunu, ikinci blok ödülü yarılanmasının gerçekleştiği 2016 yılından hemen sonra gerçekleştirmişti. 2017 yılına 1.000 dolar ile başlayan BTC yılı 20.000 dolarda bitirmişti. Ancak sonrasında ayıların kontrole geçmesi çok güçlü oldu ve fiyat 2018’de %80’lik düşüşle 3.200 dolara kadar geriledi. 2019 yılında ise boğaların ve ayıların adeta bir mücadele içinde olduğunu söylememiz yanlış olmaz.
2020 yılında ise küresel anlamda yaşanan ekonomik ve sosyal çöküntü sebebiyle BTC’nin hangi yöne gideceği ile ilgili tahminler yapmak oldukça zorlaştı.
Karar Zamanı
Aslında BTC’nin son üç yılı incelendiğinde 2017’de boğaların, 2018’de ayıların ve 2019’da hem boğaların hem ayıların kontrolde olduğunu görüyoruz. 2020 yılında ise yarılanma ile birlikte boğaların kontrole geçmesi bekleniyordu. Ama ekonomik krizin patlak vermesi ve Bitcoin’in ilk defa bir ekonomik kriz ile karşı karşıya olması sebebiyle kafalar biraz karıştı.
Genel olarak bakıldığında Bitcoin’in 10.000 doları geçmesi ve o seviye üzerinde kalması birçok soru işaretinin çözülmesini sağlayacak. Çünkü bu psikolojik seviyeden sonra yatırımcılar ve analistler çok daha kolay tahminlerde bulunmaya başlayabilecek.
Dolayısıyla tüm bunlara bakıldığında Bitcoin’in bir karar vermesi gerekiyor: Yukarı mı, aşağı mı gitmeyi tercih edecek?
Analistlere göre direnç ve destek noktaları birleşiyor ve bu durum büyük bir hareketin habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Bitcoin’in bu büyük hamleyi yukarı yönlü yapması, “güvenli liman” argümanının sağlamlaşmasını ve uzun zamandır beklenen rallinin başlamasını sağlayabilir. Ancak hareketin aşağı yönlü olması; faaliyetlerini sürdürebilmek için çaba harcayan madencilerin kepenk indirmesi ve bunun da daha büyük bir düşüşe yol açması gibi bir felakete yol açabilir.