SegWit2x Bitcoin hard fork’u resmi bir şekilde askıya alınmış olabilir ancak halen forkun kodunu çalıştıran 150 kadar node’un, işlem bloklarını onaylamayı durduğu ifade edildi.
Bitcoin ağındaki erişilebilir bütün node’ları gösteren site Bitnodes, 95 adet node’un 2x yazılımını çalıştırdığını ve 494,782 numaralı blokta takıldığını bildirdi. Bir diğer ağ veri sitesi CoinDance ise 154 node’un “btc1” yazılımını çalıştırdığını kaydetti.
Durumun bir hayli ilginç olmasının sebebi; bir grup startup, madenci ve destekleyiciler tarafından bitcoin ağının işlem kapasitesini artırmak için geliştirilen SegWit2x hard forkunun, fikir birliğinin elde edilememesi nedeniyle bu ayın sekizinde projenin mail listesine gönderilen bir email aracılığıyla askıya alınmış olması. Bu ertelemeye rağmen onlarca node’un en son btc1 yazılımını kullanarak işletilmeye devam ettiği belirtildi.
Yaşanan tıkanıklığa; madencilerin 1 MB’tan büyük boyutta blok üretmelerine engel olan, kod içerisindeki bir durumun neden olduğu düşünülüyor. Bu durum dahilinde node’lar, SegWit2x’i kendi zincirlerinde çalıştırmakta sorunlar yaşadılar. Projenin konuşulduğu platformlarda hızla büyüyen tartışmaların ortaya çıkması gecikmedi. Çünkü SegWit2x’in geliştiricilerine öncülük eden Jeff Garzik, daha büyük işlem bloklarının oluşturulmasını kolaylaştıracak teknik düzenlemeleri yürürlüğe koymuştu. Ancak o sıralarda madenciler tarafından forka verilen güçlü bir destek yoktu ve ağın bu şekilde ilerlemesi pek muhtemel görünmüyordu.
Durum böyleyken olurken Jeff Garzik konuyla ilgili twitter üzerinden “hiç kimsenin iptal edilen fork’ta madencilik yapmadığını” duyurdu.
SegWit2x hard fork’u ilerleme kaydedemese de bu gelişmler, forku destekleyenler ile desteklemeyenler arasındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Tartışma konularından bir tanesi de tam olarak hangi blok numarasında aktifleştirme yapılması gerektiği konusu gibi görünüyor. Geçmiş bilgiler bu bloğun 494,784 numaralı blok olması gerektiğine işaret ediyor. Eleştiriler ise geliştirici Garzik’in teknik bir hata yaptığına ve eğer uygulanırsa çatallanması planlanan node’ların belirsizlik içinde kalacağına dikkatleri çekiyor. Öte yandan Garzik; “kodun istenildiği gibi işlediği” yönünde görüş bildirdi.
Bitcoin yazılımı hakkında gelecekte ne olacağını tam olarak kestirmek mümkün görünmese de, tüm bu gelişmelerin ardından bitcoin fiyatının yeniden 8000 dolara yaklaştığını görmekteyiz. Yine de şunu söyleyebiliriz ki 1 MB’tan daha büyük bloklara gelinceye dek bu yazılımı çalıtıran node’lar, beklemeye devam etmek durumundalar.
Kaynak: Coindesk