Geçtiğimiz aylar boyunca blockchain teknolojisinin oldukça büyük bir rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Birçok finansal kuruluşun ve şirketin, blockchain teknolojisinin kullanım alanlarını araştırması ve bu teknolojiyle ilgili yeni hizmetler geliştirmesi bu düşünceyi destekler nitelikte.
Nasdaq olarak bilinen küresel borsa işleticisi tarafından yayınlanan güncel bir patent başvurusuna göre şirket, varlık mülkiyeti verilerini saklamaya yönelik potansiyel blockchain teknolojisi kullanımlarını araştırıyor. Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisi’ne sunulan patent başvurusunda Nasdaq, varlıkların sahiplerini kaydetmek için teknolojiyi nasıl kullanacağını açıklıyor. Ayrıca varlık sahiplerinin, varlıklarına özel bir dijital cüzdan aracılığı ile erişmelerine olanak sağlayacağını da belirtiyor.
Patent başvurusunda şu ifadeler yer alıyor:
“Belirli varlıkların (bir şirketteki hisse senetleri vb.) sahipliğine ilişkin bilgi blockchain’de depolanır ve çeşitli veri işleme süreçleri bu sahiplik bilgileri kullanılarak uygulanır.”
Herhangi birisinin saklanılan veriyi değitirme imkanını ortadan kaldıran değişmezlik özelliği sayesinde blockchain teknolojisinin sahip olduğu güvenlik potansiyeli de başvuruda belirtilenler arasında. Bir node ağı, ağ bünyesinde depolanan bilgileri sürekli doğruladığı için varlık sahiplerine yanlış bilgi verilmesi imkansız bir hale geliyor.
Başvuruda belirtilene göre Nasdaq, herbir node’daki varlık sahibi verisinin tam kopyasını sakladığı dağıtımlı defter teknolojisinin bir formunu kullanacak. Bu yol sayesinde ne güvenlik ne de verimlilik bir sorun olmaktan çıkıyor.
Ayrıca Nasdaq şu ifadeleri kaydetti:
“Blockchain gibi dağıtımlı defter teknolojileri büyük bir potansiyel sergilerken böylesi teknolojiler; daha gelişmiş performanslara, verimliliğe ve yeteneklere ihtiyaç duyuyor.”
Geçmişte, blockchain teknolojileri bu denli geniş bir kullanım alanına sahip değilken, Nasdaq şirketinin teknolojiye karşı çekimser bir şekilde yaklaşıp teknolojinin potansiyel dezavantajları hakkındaki endişelerini belirttiğini görüyoruz. Bunun nedeni ise yatırım yapılabilecek hatasız bir sistem geliştirebilmek için daha fazla zamanın gerekmesi olarak ifade edildi. Nasdaq ürün geliştirme departmanı başkanına göre sistem bir kere geliştirildiğinde, sunacağı faydalar artacak çünkü sistemin entegrasyonu artık bir sorun olmaktan çıkacak.
Günümüzde çağa ayak uydurmaya çalışan pek çok şirket ve kuruluş gibi Nasdaq şirketinin de, blockchain teknolojisine yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirildiğine şahit oluyoruz ve bu durum böyle sürecek gibi görünüyor.
Kaynak: Ethereumworldnews.com