Rus yetkililer “Dijital Mali Varlıklar” hakkında hazırlanılan bir yasa tasarısına yönelik yaptıkları incelemeler sonucunda bir rapor yayınladı. Yerel bir haber ajansından edinilen bilgilere göre bu raporda 600 bin ruble ve üzerindeki kripto para işlemlerine bir tür düzenlemenin zorunlu tutulacağı ifade ediliyor.
Mali piyasalar komitesi başkanı Anatoly Aksakov sözü geçen incelemelere ilişkin hazırlanan raporun henüz meclise sunulmadığını ifade etti. Ayrıca yerel haber ajansı Rusya’da 600 bin rubleden daha fazla değerde gerçekleştirilen kripto para işlemlerinin Rus bankaları tarafından hâlihazırda izlendiğini bildirdi. Bankaların bu eylemlerinin amacı muhtemel kara para aklama faaliyetlerinin önüne geçmek ya da terörizmin kripto paralar yoluyla finanse edilmesini önlemek olarak ifade edilebilir.
“Dijital Mali Varlıklar” konusu üzerine hazırlanan yasa tasarısının bundan önceki hali 20 Mart 2018 tarihinde ülkenin yasama organı olarak bilinen Duma Meclisi’ne sunulmuştu. Meclise sunulan bu rapora göre kripto paralar ve dijital token’ler dijital mali varlık olarak tanımlanıyor ve bu değerlerin yetkilendirilmiş kripto para borsalarında işlev görebilecekleri ifade ediliyor. Ayrıca bir kripto para borsasının yetkilendirilmiş sıfatına erişebilmesi için müşterini tanı (KYC) gibi daha çok ICO’lara yönelik uygulanan birtakım protokolleri yerine getirmesi gerekiyor.
Rusya Kripto Para ve Blockchain Birliği’nin başkanı Yuri Pripachkin bahsi geçen tasarıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pripachkin tasarının kripto para işlemlerini bankaların ve Federal Finansal İzleme Servisi’nin kontrolü altına soktuğuna dikkatleri çekti. Buna göre Pripachkin Rusya’da faaliyetlerini sürdüren kripto para madencilerinin ülkeden ayrılarak daha fazla “kripto-dostu” olarak tanımlanan bölgelerde çalışmak isteyebileceklerine işaret etti.
Öte yandan yeni yasa tasarısı taslağında kripto paraların vergilendirilmeleri konusuna ilişkin herhangi bir ifade bulunmuyor. Yasa tasarısı kripto paraları bir emtia olarak gördüğü için Rusya’da yasal hale getirilmiş bir ödeme yöntemi olarak değerlendirilmiyor. Üstelik aynı haber ajansından alınan bilgilere göre Rusya’nın dijital varlıklarla yapılan işlemleri bir şekilde vergilendirmek istediği ifade ediliyor.