2008 yılında Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi veya kişiler tarafından başlatılan kripto para dünyasında zaman içinde Bitcoin $104,049.2‘in ardından birçok altcoin‘in üretilip kullanıldığını gördük. Değerleri ve piyasa hacimleri farklı dinamiklere göre şekillenen bu altcoin’ler, Bitcoin’in hakimiyetinin kırıldığı piyasada günden güne gelişimlerini sürdürmeye devam ediyor. Peki neden birçok sanal para var ve piyasada işlem görüyor? Sadece Bitcoin dünyadaki sanal para ihtiyacını karşılamaya yetmiyor mu? Diğer dijital paralara neden ihtiyaç duyuyoruz? Bu yazımızda bu sorunları da gözeterek geleceğin umut vaat eden altcoin’lerden biri olan Ripple’ı (XRP) mercek altına alacağız.
Ripple Kripto Para Nedir?
Ripple, Bitcoin’den sonra çıkan diğer altcoin’ler gibi bir kripto para birimidir ve uluslar arası bir ödeme ağıdır. Ripple gibi kripto para birimlerinin çıkış sebeplerini belki de farklı bir açıdan irdelemek gerekiyor. Esasında Blockchain sisteminin deneylerinden biri olan Bitcoin, her ne kadar kimliksiz ve aracı kurumları aradan kaldıracak şekilde para transferleri yapılmasına olanak tanısa da yıllar içinde şahit olduk ki ekosisteminde başlıca sorunlar barındırıyor. Bitcoin sonrasında geliştirilen Ripple gibi kripto paraların bu sorunlara çözüm getirmeye çalıştığı; kodlarında gömülü yeni özelliklerle Bitcoin’e alternatif olmak için ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Ripple Ne demek?
Başlangıç olarak, XRP, Ripple ve RippleNet arasındaki farkı anlamak gerekmektedir. XRP; XRP Ledger adlı dağıtık bir veritabanının üzerinde konumlanan RippleNet adlı bir dijital ödeme platformunda çalışan para birimidir. XRP Ledger açık kaynaklıdır ve blockchain üzerinde değildir. Ripple ise XRP ve RippleNet’in çatı kuruluşu olan şirketin adıdır.
RippleNet Nedir?
RippleNet, Ripple şirketi tarafından işletilmektedir. RippleNet ödeme platformu, küresel olarak anlık para transfer işlemlerini kolaylaştırmayı, hızlandırmayı ve ucuzlatmayı amaçlayan gerçek zamanlı bir ödeme sistemidir. XRP bir kripto para birimi olsa da, aslında platformda işlem yapmak için herhangi bir para birimini kullanılabilir, örneğin USD veya EUR gibi. RippleNet’in veritabanı doğruluğu ve işletilmesi küresel XRP topluluğu tarafından sağlanmaktadır ve Ripple şirketi de bu toplulukta aktif üye olarak görev yapmaktadır.
XRP Nedir?
XRP temelde Ripple tarafından hem diğer dijital varlıklara hem de SWIFT gibi mevcut finansal ödeme platformlarına daha hızlı, daha düşük maliyetli ve daha ölçeklenebilir bir alternatif olarak yaratılmıştır.
Kripto para borsalarında Ripple, XRP kısa adıyla listelenmektedir. Kripto para listesinin ilk 3 sırasında uzun yıllardır kendine sağlam bir yer edinen XRP, merkezi olmamasından dolayı çokça eleştirilmektedir. Buna rağmen ülkemizde çok sayıda XRP yatırımcısı ve takipçisi bulunmaktadır.
Ripple ağına dahil bankalar birbirleri arasında oldukça düşük masraflarla para transferi yapabiliyor. Ripple ağından yapılan bir işlem başına ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti ödeniyor. Bu değer Bitcoin için yaklaşık olarak 0,0001 BTC; yani bugünkü değeriyle yaklaşık 1 dolar. Bir diğer deyişle, bir Bitcoin işlemi, bir Ripple işlemine göre 100 kat daha masraflı.
Ripple’da aktarılan fonlar 5-10 saniye içinde karşı tarafın hesabına geçiyor. Bitcoin için bu işlem genellikle en az 1 saati alırken; bu süre daha da uzayabiliyor. Öte yandan bankalar ve kurumlar arasında yapılan uluslararası transferler geleneksel finansal sistemde 2-4 günü bulabiliyor. Aracıların da devreye girmesiyle hem oldukça masraflı hem de uzun bir transfer sürecinden geçmek gerekiyor. Ripple ağı küresel piyasada gittikçe artan havale talebini karşılayarak bu sorunu kökünden çözüyor.
Ripple ağı üzerinden yapılan transferleri bankalar ile parayı gönderen/alan kişiler an be an takip edebiliyor. Kısa sürede biten işlem sonucu aktarılan fonlar önce deftere daha sonra tarafların hesabına işleniyor. Fonların hareketinin izlenebilmesi her iki taraf için de işlemi kesinleştirip güvence altına alıyor.
Ripple Kaç Yılında Çıktı?
Ripple ödeme platformunun arkasındaki fikir ilk olarak 2004 yılında Ryan Fugger tarafından dile getirilirken, Jed McCaleb ve Chris Larson 2012’de Ripple’ı inşa etmeye başlamıştı. O zamanlar OpenCoin olarak da adlandırılıyordu. Ripple ismiyle 2013 yılında piyasaya sürülmüştür.
Ripple Yorum
Kimisi başarıya ulaşmış ve toplam sayıları yüzlerle ifade edilen altcoin’leri cazip kılan belirli unsurlar ve özellikler bulunuyor. Örneğin Bitcoin madenciliğinin zorluk seviyesi son yıllarda oldukça artmış durumda. Zorluğun artmasıyla birlikte madencilik işine girmek artık riskli ve kâr getirmeyen bir yatırım olarak görülüyor. Üstelik büyük resme baktığımızda madenciliğin öyle ya da böyle büyük şirketlerin tekelinde olduğu anlaşılıyor. Madenciliğin zorlaşmasıyla birlikte işlem ücretleri de ciddi bir boyuta ulaştı. Borsalar son zamanlarda masraflarını karşılayabilmek için işlemlerden kestiği ücretleri artırma yoluna gidiyor. Eş zamanlı küresel bir ödeme ağı olarak tanımlanan Ripple’ın özellikleri tam da Bitcoin’in yukarıda belirttiğimiz sorunlarına çözüm getirir nitelikte olarak yorumlanıyor. Odak noktası bankalar ve müşteriler arasındaki ödemeleri kolaylaştırmak olan ripple, uluslararası para transferlerinin arttığı günümüzde bu külfetli süreci olabildiğince basit ve düşük masraflı bir hâle getiriyor.
XRP Yorum
Ripple’ı diğer kripto paralardan ayıran en önemli özelliklerden biri madenciliğin olmaması. Esasen bir şirket olarak faaliyet gösteren Ripple ağı, geliştiricilerin Blockchain üzerinden ürettiği belirli sayıda (100,000,000,000) XRP token’i ile çalışıyor. İşlemlerden kesilen XRP miktarı sistemden siliniyor. Yani bir nevi işlem yapıldıkça dolaşımdaki token sayısı azalıyor. Ripple bunlara rağmen şirket kimliği sebebiyle kripto paraların en önemli noktalarından biri olan merkezsiz olma ilkesini tam olarak benimsemiyor. Bu nedenle Ripple ve XRP genellikle merkezi bir kripto para olarak değerlendiriliyor ve yorumlanıyor. Fakat yine de yukarıda bahsettiklerimiz dikkate alındığında Ripple, kendine özgün avantajları ve bankaların adaptasyonu sayesinde geleceği en parlak altcoin’lerden biri olarak görülüyor.
Güncel XRP Ripple Haberleri
Ripple altyapısını kullanan şirketler, düşük masraflı satış ve şirket ödemesi gibi projeler geliştirebilir. Şu ana kadar birçok banka hem uluslar arası ödemeleri kolaylaştırmak hem de bu yönde projeler geliştirmek için Ripple’ı entegre etti. Öyle ki, dünyanın en büyük 50 bankasından 15’i Ripple’ı kullanıyor. Türkiye’den bir gelişme olarak Akbank Ripple anlaşması haberi büyük ilgi görmüştü. Akbank ve Ripple arasındaki anlaşma ile Akbank’ın Blockchain alanında atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğini taşıdığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Ripple Fiyat Grafiği
XRP/USD grafik incelendiğinde, 3 doların üzerinde bir rakamla XRP tüm zamanların rekorunu 2018 yılında kırmıştı. Şimdiki görüntüsü bu seviyelerden çok uzak olsa da, Ripple her zaman listenin ilk sıralarında yer almayı başardı.
Ripple kripto paralar arasında pazar payı bakımından kendine 7. sırada yer buluyor. Ripple, 29,6 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Dolaşımdaki XRP sayısı yaklaşık 56,8 milyar iken Ripple’ın günlük işlem hacmi 998 milyon dolar civarlarında seyrediyor.
Ripple Fiyat
1 Ripple kaç Dolar? Yazımızın güncellendiği sıralarda $0.52 seviyesinden işlem gören Ripple, mevcut 7. büyük kripto para konumunda. Tüm zamanlar rekorunu 3 dolar civarı ile 2018 başlarında kıran Ripple şu sıralar 0.5 ila 0.6 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Güncel XRP fiyatını görmek için Ripple Fiyatı sayfamıza göz atabilirsiniz.
Ripple TL Grafik
1 Ripple kaç TL? XRP/TRY paritesine bakıldığında tüm zamanların rekorunu 2018 başlarında 20 TL’yi aşan fiyatıyla kıran Ripple (XRP) $2.5, şu an 17,8 TL’den işlem görüyor. Büyüklük açısından 7. kripto para konumunda olan Ripple’ın, toplam piyasa değeri ise 1 trilyon civarlarında seyrediyor. Aşağıda güncel XRP TRY grafik verilerini bulabilirsiniz.
Ripple Nasıl Alınır?
Genellikle kullanıcılarımızdan “Ripple nasıl alabilirim?”, “Türkiye’de ripple nasıl alınır?” veya Ripple bankadan alınır mi? Soruları bize ulaşıyor. Hızlıca bu konulara açıklık getirmekte fayda görüyoruz. Bankalardan XRP almak şu an için mümkün değildir. Ripple veya kısa ismiyle XRP’yi kripto para borsalarından temin edebilirsiniz.
Ripple satın almak için işlem hacmi bakımından en büyük kripto para borsası Binance’i kullanabilirsiniz. Binance platformuna bu linki kullanarak hızlıca üye olabilir ve Türk lirası dahil olmak için çeşitli kripto para ve geleneksel para birimlerinde işlemlere kolaya başlayabilirsiniz.
2025 – 2026 XRP Fiyat Tahminleri
XRP’nin 2025 ve 2026 yılları için yapılan fiyat tahminleri, kripto para birimi için nispeten iyimser bir görünüm sunuyor. 2025 yılı için, XRP’nin fiyatının 0.68 dolar ile 1.18 dolar arasında değişebileceği öngörülüyor. Bu tahminler, genel olarak kripto para piyasasındaki olumlu beklentilere dayanmaktadır.
2026 yılında ise, XRP’nin 0.86 dolar ile 1.06 dolar aralığında bir değere ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, XRP’nin mevcut pazar koşullarına ve Ripple ekosistemindeki olası gelişmelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Bu tahminler, XRP’nin teknolojik ilerlemeleri, yasal gelişmeler ve genel piyasa eğilimlerine bağlı olarak değişebilir. Yatırımcıların, XRP ve genel kripto para piyasası hakkında bilinçli kararlar verebilmeleri için piyasa gelişmelerini ve düzenleyici haberleri yakından takip etmeleri önerilir.