İlk yayın tarihi: 25 Nisan 2017
Finans dünyasının duayen isimlerinden olan ve aynı zamanda Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü başkanlığını yürüten Prof. Dr. Özgür Demirtaş bildiğiniz üzere hem bilgi birikimi hem de isabetli öngörüleri ile adını Türkiye sınırlarının çok ötesine taşımayı başarmış bir bilim insanıdır. Kendisini daha önce tanıma fırsatı yakalayamamış okuyucularımız için kısa bir öz geçmişin bir zararı olmayacağını düşünüyoruz. Ancak Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın kim olduğuna geçmeden önce bu haberin burada ne işi olduğuna dair ufak bir ipucu verelim. Değerli hocamız Kripto Para eko sistemini sadece yazılıp çizilenlerden ve videolardan takip edenlerden değilmiş. Zaman zaman gerek Bitcoin $94,821.2 gerek diğer kripto paralar hakkında bilgiler vermesine alışkın olduğumuz Özgür hocamız ekosistemin terli, tozlu ve sıcak ortamlarında da nefes alıp veriyormuş meğerse…
Prof. Dr. Özgür Demirtaş kimdir?
Özgür Demirtaş Ankara’da doğdu. İlkokul eğitimini Manisa’nın Salihli ilçesinde tamamladı. Orta okul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. Üniversite yerleştirme sınavında Türkiye’de ilk 50 öğrenci arasında yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü başarı ile tamamladı.
Amerika Birleşik Devletleri, Boston College’da ana dalından farklı bir dal olan Finans alanında 5 yıl içerisinde doktora çalışmalarını tamamlayarak 27 yaşında (2003 yılında) doktor unvanını kazandı.
2003 yılında, Yardımcı Doçent unvanını alarak Baruch College City University of New York’ta göreve başladı. Yine 2003 yılında, Finans bölümü içerisinde ve 2004 yılında, İşletme Fakültesi içerisinde en iyi öğretim üyesi seçildi. 2005 yılında, tüm ana bilim dalları ve tüm fakülteler arasında en iyi öğretim üyesi seçilerek “Üstün Öğretim Madalyası’nı” Madison Square Garden’da aldı. 2012 yılında New York University (NYU) Stern School of Business Finans Bölümü’nde en yüksek öğretim değerlendirmesini aldı.
Çalışmaları dünyanın önde gelen akademik dergilerinde (Journal of Monetary Economics, Management Science, Journal of Financial and Quantitative Analysis ve Journal of Business Economic and Statistics) yayınlandı. 25’in üzerinde akademik yayın yaptı. Kitap çalışması Elsevier tarafından basım için kabul edildi. İlki 2004 yılında olmak üzere, araştırmaları City University of New York tarafından 6 sene boyunca ödüllendirildi.
31 yaşında Doçent Doktor ve yine 2007 yılında, Tenür (ömrünün sonuna kadar City University of New York’ta çalışma ve üniversiteden çıkarılamama hakkı) unvanlarını aldı.
2010 yılında Sabancı Üniversitesi’nden İşletme Fakültesi Finans Kürsü Başkanlığı ve Profesörlük teklifi aldı. Yine aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve İskoçya’da yapılan 1 Milyon profesör için yapılan 10-Milyon’u aşkın öğrenci değerlendirmesi sonucunda, ilk 20 içerisinde gösterildi.
2012 yılı Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Tenür hakkını bırakarak Sabancı Üniversitesi’ne Finans Kürsü başkanı olarak katıldı. Yine 2012 yılında Marie Curie Araştırma Fonunu almaya hak kazandı. 100,000 Euro değerindeki Proje, AB tarafından, Türkiye genelinde, Ekonomi dalında kendi proje başvuru döneminde desteklenen tek proje oldu.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, aynı zamanda, Türkiye’nin ilk Tasarruf ve Finansal Okur Yazarlık Derneğinin (FODER) Kurucu Yönetim Kurulu üyeliğini, ve Türkiye Genç İşadamları Derneği (TUGIAD), TAYSAD ve DASK Danişmanlıklarini da üstlenmiştir.
Evet bu kısa tanıtımdan sonra gelelim haberimize. Bilenler bilir, Özgür hoca twitter hesabını çok aktif kullanan, finans ve yaşam üzerine verdiği öğütlerle hepimizin ufkunu genişleten bir isimdir aynı zamanda. Dün yaptığı bir paylaşımın altına gelen “samimi” yoruma verdiği cevapla aslında bizleri çok ilgilendiren ve keyiflendiren bir özelliğini de kamu oyu ile paylaşmış oldu.
Çin tarafından:
İnitial Coin Offering’lerin yasaklanması.
Piyasayı sadece kısa süreli etkiler.
Digital revolution durdurulamaz.
— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) 6 Eylül 2017
Özgür Hoca, bizlerin de yakından takip ettiği ICO yani Initial Coin Offering konusunda Çin tarafından uygulanan yasaklayıcı tutum hakkındaki fikrini takipçileri ile paylaştı. Sonrasında bu paylaşımına gelen bir yoruma verdiği cevap ile bizler de Özgür hocanın bilinmeyen bir özelliği ile tanışmış ve yeniden gururlanmış olduk. Hocamız, evinde kripto para madenciliği yaptığını ve eko sistemi çok ciddiye aldığını deklare etmiş oldu. Lafı daha fazla uzatmadan söz konusu twitter sohbeti ile sizleri baş başa bırakıyorum. Aranızda hala Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ı takip etmeyenler var ise, çok şey kaçırıyorsunuz bilginiz olsun… Takip etmek için >> Tıklayın
Öz Geçmiş Kaynak: Speakeragency