Kripto paraların fiyat artışı genellikle Bitcoin’in yükselişiyle genişleyen piyasalarda gerçekleşiyor. PlanB tarafından uzun süredir paylaşılan bir model var buna S2F yani stoktan akış modeli diyoruz. Bu modelleme birçok varlık için uygulanıyor ancak PlanB bunu Bitcoin’e uygulayarak bir mucizeye işaret ediyor. Ama bu sandığımız kadar harika sonuçlar vermeyebilir. Öyle de oluyor, son birkaç aydır hedeflerin yanından bile geçilemedi.
İşte PlanB‘nin tahmininin doğru olmamasının ve Bitcoin’in fiyatının her yarılanmadan sonra 10 kat artmasını bekleyemememizin üç nedeni!
PlanB Bitcoin Yorum Grafiği (S2F)
Son birkaç yılda, PlanB tarafından önerilen stok akış modeli çok meşhur oldu. PlanB’nin internet sitesinde yayınlanan nicel bir çalışma, Bitcoin‘in (BTC) 100 trilyon dolarlık büyük bir hedefe ulaşabileceği tahminini gösteriyor. Açıkçası, ben de dahil olmak üzere kripto endüstrisi, modelin mantığından ve daha da fazlası 2021 gibi erken bir tarihte 100.000 dolara ulaşabileceği ve aşabileceği fikrinden çok etkilendi.
Aslında, stok akış modeli, her yıl çıkarılan Bitcoin miktarı (akış) ile daha önce çıkarılmış olan miktar (stok) arasında bir ilişki olduğunu varsayar. Örneğin, her yıl çıkarılan altın, dolaşımdaki (merkez bankaları ve bireyler tarafından tutulan) altının %2’sinin biraz altındadır. Dolaşımdaki stoğu ikiye katlayarak altını fiilen kıt bir meta haline getirmek (bugünün çıkarma hızıyla) 50 yıldan fazla sürüyor.
PlanB, birçok kişi tarafından dijital altın olarak kabul edilen Bitcoin’in, dolaşımdaki miktar ile yıl içinde çıkarılan miktar arasındaki bu ilişkiyi takip edebileceğini varsayıyor ve Bitcoin’in büyümesinin 1 milyar doların üzerinde olduğu bir Kartezyen düzlemi (hem X hem de Y eksenlerinde logaritmik eksenli) öneriyor.
Bitcoin protokolü, her 210.000 blokta, kriptografik testi kazanan madenciye her bloğa atanan Bitcoin sayısının yarıya inmesini sağlar. Muhtemelen, Satoshi Nakamoto, yarılanma kurgusunu düşündüğünde, her dört yılda bir fiyatın ikiye katlandığını varsaymak için bunu yapmıştı. Bu arada PlanB, tarihin ilk 10 yılında Bitcoin’in üstel bir fonksiyon etrafında hareket ettiğini gösterdi; bu, her yarılanmada fiyatın iki katına çıkmak yerine on kat arttığı anlamına geliyor.
S2F Grafiğinin Güvenilir Olmamasının 3 Sebebi
Peki bu model neden güvenilir değil? Bunu 3 ana başlıkta ele alabilir. Grafik şimdiye kadar oldukça başarılı tahminlerin yapılmasına da sebep oldu ancak bunlar sadece bir rastlantı da olabilir. Sırasıyla nedenlerini inceleyelim.
Bitcoin (BTC) 1 Milyar Dolara Ulaşabilir Mi?
Bitcoin’in 2039 civarında 1 milyar dolara ulaşacağını gerçekten varsayabilir miyiz? Bitcoin başına bir milyar, kapitalizasyonun yaklaşık 20.000 trilyon dolara, yani borsaların mevcut değerinin “yalnızca” 130 katına ulaşacağı anlamına gelir. Sonraki yıllarda bu modele göre değerin on kat artacağından bahsetmiyoruz bile, 2140 yılını varın siz hesaplayın.
Açıkçası böyle bir şey en fantastik rüyalarda bile gerçek olmayabilir.
Talep ve Kıtlık
İkinci neden ise modelin talebi değil sadece kıtlığı dikkate alması ve Bitcoin’in artık dolaşımdaki tek kripto varlık olmaması. Kaçınılmaz olarak dikkatleri (ve yatırımları) dijital altından uzaklaştıran birçok yeni proje nedeniyle hakimiyeti azalıyor.
Aslında, stok akış modelini eksik yapan tam da talepten kaynaklanan etkinin dikkate alınmamasıdır; insanlar onu satın almak istiyorsa kıt bir varlığın değeri vardır. Bilinmeyen bir sanatçıya ait bir tablo, güzel olsa ve birkaç tablodan oluşan bir koleksiyona ait olsa bile, ona sahip olmak isteyen birinden herhangi bir ilgi doğmadığı sürece hiçbir değeri yoktur. Bu modele göre, Bitcoin’in bir milyar değerinde olması için dolaşımda yaklaşık dört trilyon cüzdan gerekir. Dünyanın nüfusunun 2039 yılına kadar en azından 1 trilyona ulaşması ve herkesin minimum 4 cüzdan kullanması fikri mantıklı mı?
Yapısal Eksiklik
Baştan bugüne regresyonu yapmak yerine, halving öncesi her periyodun sonunda yaptığımızı varsaysaydık, regresyon her zaman farklı olurdu. İlk yarılanmanın sonunda stoğun akacağını hesaplamış olsaydık, tahminler dünya çapında elmasların kapitalizasyonuna Eylül 2016 gibi erken bir tarihte ulaşacaktı. Ancak, Ağustos 2016’daki ikinci yarılanmanın sonunda, regresyon çizgisi biz hala yolun onda biriyken, Bitcoin’in kapitalizasyonunun 2021’de altınınkine ulaşacağını belirtti.
Dolayısıyla, PlanB tarafından önerilen çift logaritmik eksenli Kartezyen düzlemdeki Bitcoin yolu, büyük olasılıkla düz bir çizgi olarak kabul edilemez, zamanla düzleşme eğiliminde olan ve etkin bir şekilde geçersiz kılan bir eğri (henüz matematiksel bir açıklaması olan) olarak kabul edilir.