Kripto para yatırımı yapmak son derece basittir. Herhangi bir merkezi borsada üyelik açar, banka hesabınızdan para gönderir ve kolayca alım yaparsınız. Yaşı çok ileride olan ve teknolojiyle pek ilgisi bulunmayan insanlar bile bunu kolayca yapabilir. Fakat DeFi ve NFT işlemleri özellikle Türkiye’deki yatırımcılara çok karmaşık geliyor.
NFT Yatırımı Yapmak
Öncelikle kripto paralara ilgi duyan ancak NFT yatırımından kaçınan insanların kendilerine göre birkaç haklı sebebi bulunuyor. Şimdi bunlara göz atalım.
Pahalı Geliyor: OpenSea listelemelerine bakan biri 100-200 doların altında koleksiyon parçası olmadığı için NFT’lere mesafeli kalmayı seçiyor. Riske edeceği parayla birkaç meme token ve gem coin almak ona daha mantıklı geliyor.
İşlem Ücretleri: Ethereum $3,677.8 Gas Fee, üç haneli işlem ücretleri ödemek gerçekten acı verici olabilir. Toplam yatırımı 1000 doları geçmeyen birinin böylesi yüksek meblağları işlem ücreti olarak harcaması gerçekten mantıksızdır.
NFT’ler Bir Değer Üretmiyor: Peki ya tüm kripto para projeleri gerçekten bir değer üretiyor mu? Evet, markette 20.000’e yakın kripto para var. Bunların kaçı gerçekten bir hedefe, ekibe, nitelikli yatırımcı gücüne sahip? Aynı şeyi NFT için de söyleyebiliriz. BSC veya Ethereum ağında bir token oluşturup bunu pazara sürmek sadece 30 dakikanızı alır. Hazır tema internet sitesi, hazır şablon Whitepaper ve uydurma yol haritası dahil her şey, sadece 30 dakikada hazır. Emin olun insanların dolandırmak için NFT koleksiyonu çıkaranlar elbette var, ancak token basanlardan daha fazla zaman ve emek harcıyorlar.
Karmaşık: Evet, tarayıcıya gömülü bir cüzdandan işlem yapmak başlangıçta Binance kullanmaktan daha karmaşık geliyor. Ancak birkaç saat kurcalarsanız emin olun Facebook hesabı kullanmaktan daha basit olduğunu göreceksiniz.
Fractal Tecrübem
Neden NFT yatırımı yapmadığınıza dair 4 önemli başlığa değindik. Bende başlarda sizin gibi düşünüyor ve kendimi riske etmek istemiyordum. İşim gereği bu alanda bulunmam ve tecrübe edinmem de gerekiyor. Peki ne yapmalıyım?
14 Aralık günü Onur ATAM bir projeden bahsetti. Kendisi NFT alanında araştırma yapmayı ve projelerin içinde yer almayı seviyor. O günlerde haberini de yaptığımız Fractal projesi Twitch kurucularından Justin Kan öncülüğünde başlatılmıştı. Herhangi bir sponsor anlaşmamız falan da bulunmuyor. Ancak bu projenin “NFT ile tanışmak isteyen” ancak yukarıdaki sebeplerden cesaretini toplayamayanlar için bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
Aralık ortasında discord hesapları daha 30.000 civarında kullanıcıya sahipti, sonrasında hızla büyüdü ve 100.000 kullanıcıyı rahatlıkla geçti. Yılbaşı yaklaştığında ilk 100.000 discord katılımcısına Fractal isimli kar tanelerinden oluşan NFT’ler ücretsiz dağıtıldı. İlk 5.000 katılımcı Hexa sınıfı ve diğer gruplar da farklı farklı NFT’lere sahip oldular.
Fractal bir NFT pazar yeri ve launchpad olarak çalışıyor. Yani projeler başvuruyor, kalabalık bir ekip tarafından başvurular inceleniyor ve uygun bulunanlar Fractal’ın internet sitesi üzerinden ön satışa çıkarılıyor.
Solana altyapısıyla çalışan Fractal, tüm ön satış projelerini bu ağdan seçiyor. Buraya kadar 3 sorunu daha şimdiden çözdük.
- İşlem ücretleri pahalı olduğu için NFT yatırımı yapmıyorum diyenlere ciddi bir alternatif oluştu. Solana ağında 1 cent hatta daha altında işlem ücretleri ödersiniz.
- NFT koleksiyonları pahalı olduğu için almıyorum diyenlere de bir alternatif oluştu. Fractal üzerinde listelenmiş bazı projelere 0,09 Solana karşılığında bile alım yapabiliyorsunuz.
- NFT’ler değer üretmiyor veya çok fazla dolandırıcı var diyorsunuz. Fractal büyük ölçüde bu sorunu da çözüyor. Daha az riske girmek için launchpad projelerine giriş yapabilirsiniz. Fractal ekibi sizin adınıza bu projeleri inceler ve dolandırılma riskiniz de azalır.
Fractal’ın dağıttığı kar tanelerinden bahsetmiştim. Bunlar dağıtıldığı dönemde bir tane hediye alamadıysanız üzülmeniz gerekmiyor. En ucuz kar taneleri 0,25 SOL karşılığında Fractal üzerinden satılıyor. Bu kar tanelerinden ne kadar fazla tutarsanız, ön satışa çıkan projelerden o kadar çok Whitelist (WL) alırsınız. Yani Fractal, WL kovalama derdini de ortadan kaldırıyor.
Mesela geçtiğimiz günlerde MetaOps için satış başladı. Ben 2 adet Fractal NFT’si tuttuğumdan dolayı aşağıdaki WL bana gönderildi.
House Of Sparta, Cinder ve Tiny Colony gibi birçok projeye avantajlı şekilde Fractal NFT’si tuttuğum için katılabildim. Hepsine ayrı ayrı ilerleyen günlerde değineceğim.
En can alıcı noktayı en sona bırakıyorum. Elbette “Karmaşık” önyargısından bahsediyorum. Kesinlikle karmaşık değil. Solana ağında NFT alabilmek için Phantom cüzdanı kullanabilirsiniz. Adım adım ne yapmanız gerektiğini anlatıyorum.
- Chrome eklentisi olarak Phantom’u indirin ve basit bir şekilde kaydolun.
- Cüzdanı oluşturduktan sonra tarayıcınızın sağ üst bölümünden logoya tıklayın. Belirlediğiniz şifreyle giriş yapın, cüzdanınız açılmış olacak.
- Görseldeki 7 ile başlayan şey sizin cüzdan adresinizdir. Bu adresi kopyalayın ve örneğin Binance üzerinden “Solana” gönderim ağı olacak şekilde SOL gönderin. Son adımda Fractal’ın internet sitesine girip sağ üst taraftan cüzdanınızı bağlayıp kolayca alış veya satış yapabilirsiniz.
Sorunuz varsa aşağıdaki yorum bölümünden paylaşın en kısa sürede geri dönüş alacaksınız. Tekrar hatırlatıyorum bu bir sponsor içeriği değildir. NFT’lerden bir veya birkaç sebep dolayısıyla uzak kalan ancak onları keşfetmek isteyenlere yol haritasıdır.