NASA tarafından yürütülen ve finanse edilen bir araştırma projesinde Ethereum Blockchain’inin smart contracts teknolojisindan faydalanılacak. Smart contracts kullanılarak geliştirilen sistem sayesinde uzay araçlarının otomatik manevralar yapabilmesi hedefleniyor.
NASA Blockchain teknolojisini uzayın derinliklerinde iletişim ve yön bulmakta kullanabilmek için eklentileri değerlendirecek. Blockchain sayesinde var olan sistemden daha etkili ve güvenli uygulamalar geliştirilip kullanılması planlanıyor.
Araştırma projesine ‘’Güçlendirilmiş Ağ ve Bilgisayar Paradigması’’ adı verildi. Proje Akron Üniversitesi elektrik ve bilgisayar mühendisliği asistan profesörü Dr. Jin Wei Kocsis tarafından yürütülüyor.
Kocsis’e üç yıl süre tanındı ve 330 bin dolar bütçe ayrıldı. Kocsis’in projesi uzay araçları içerisinde kullanılabilecek sistemlere odaklanacak ve önemli bilgilerin depolanmasını sağlayacak. Ethereum tabanlı smart contract’lar uzay araçlarının bir nevi kendi kendilerine düşünmelerini mümkün kılacak. Böylece araçlar uzay enkazlarını tespit edip olası kazalardan kaçabilecek.
Dr. Kocsis şu açıklamayı yaptı:
‘’Bu projede Ethereum Blockchain’ini detaylı inceleyeceğiz ve merkezsiz, güvenli bilişsel ağ yaratacağız. Oluşturduğumuz sistem uzayı keşfedecek. Blockchain consensus’unu daha fazla inceleyip altyapımızın esnekliğini arttıracağız.’’
Kocsis aynı zamanda merkezsiz yapılanmanın uzay araçlarına veri toplamada da yardım edebileceğini düşünüyor:
‘’Çevresel tehlikeleri algılayabilen ve aynı zamanda talimatlara uyabilen bir teknoloji geliştirmeyi hedefliyorum.’’
NASA’ya göre merkezsiz teknolojiler ‘’yeni nesil uzay ağları’’ yaratabilir. NASA gelişim programları yöneticisi Thomas Kacpura merkezsiz işlemlerin daha güvenli olabileceğini ifade etti. Ayrıca Kacpura Blockchain’in veri ölçeklendirmesi konusunda daha fazla geliştirilirse halihazırda kullanılan sistemlerle uyum içerisinde çalışabileceğini belirtti.