Kısaltması XMR olan Monero; hızı, gizliliği ve güvenli oluşuyla ön plana çıkan bir yeni dünya parası. Diğer kripto paraların aksine Monero’da kullanıcılar bir nevi kendi kendinin bankası. Diğer insanlar bakiyenizi göremeyeceği ve işlemlerinizi takip edemeyeceği için Monero’da güvenle işlem ve harcama yapabilirsiniz.
Monero Coin Yorum
Monero en eski altcoin’ler arasında yer alıyor şeklinde bir yorum yapsak yanlış olmaz. Altyapısında CryptoNote ismi verilen bir protokolün kullanıldığı Monero 2014 yılının Mayıs ayında işlem görmeye başladı. Monero’da kabul edilen kurallar gereği yapılan işlemlerde miktar, gönderenin adresi ve alıcının adresi gizlenebilir. Monero blockchain’indeki işlemler belirli bir kullanıcıyla ya da gerçek bir kimlikle ilişkilendirilemez. Monero da diğer birçok kripto para gibi madencilik temelli.
Monero Mining
Ancak Monero’da tek başına madencilik yapmak neredeyse imkansız. Madencilik yapmak için madencilik havuzlarına katılmak şart. Madencilik havuzlarında madenciler bir araya gelerek hash güçlerini birleştiriyor ve bir bloğu çözmeye çalışıyor. Bloğun çözümüne katkıda bulunduğuna dair geçerli bir iş kanıtı sunan madenciler ödülden hash gücüne göre pay alıyor. CryptoNight algoritmasıyla hem GPU hem de CPU’larda kullanıcılara eşit madencilik şartları sunuluyor. Öte yandan bu algoritma madenciliği merkezi bir hale getirebilecek özel tasarımlı donanımları engelliyor.
Monero Nasıl Çalışır?
Monero’da tüm işlemlerin çıkış noktasını, miktarını ve varış noktasını gizlemek adına halka imzalar, gizli halka işlemler ve gizli adresler kullanılır. Halka imzalar bir gruba (halkaya) dahil, yani anahtara sahip tüm kullanıcıların atabileceği dijital imzalar olarak tanımlanır. Grupta herkes imza atma yetkisine sahip olsa da imzayı atanın kimliği bilinmez. Monero diğer kripto paralarda feragat edilen gizlilik elementine dair hiçbir ödün vermeden merkezsiz bir kripto paranın vaat edebileceği her şeyi kullanıcılarının kullanımına sunar.
Gizlilik kaygısıyla yola çıkan Monero’nun kodu tamamen sıfırdan geliştirildi. Şu ana dek 240 geliştirici Monero’ya katkıda bulundu. Cüzdan adresleri halka açık Blockchain’den görüntülenemeyeceği için Monero’da kimse işlemlerinizin takibini yapamaz. Bu durumu “ağ görünmezliği” sağlayan Kovri projesi perçinliyor. Proje I2P (Görünmez İnternet Projesi) node’ları ile işlemleri şifreleyip yönlendirir ve ağın sizi izlemesini engeller.
Temel yapıtaşlarının oldukça kuvvetli olduğu Monero belirli özellikleriyle ön plana çıkıyor ve rakiplerinden ayrılıyor.
Monero Cüzdan
Monero merkezsiz olması sebebiyle monero cüzdanlarınızla (monero wallet) güvenle işlem yapabileceğiniz ve kullanıcı ağı tarafından işletilen bir dijital para. Monero’da dağıtımlı konsensüs tarafından onaylanan işlemler onay sonrasında değiştirilemez bir şekilde blockchain’e kaydedilir. Monero cüzdanlarınızı güvende tutmak için üçüncü partilere ihtiyacınız yok. Monero yapısı gereği sorunsuz bir şekilde coin değişimi yapmanın mümkün olduğu bir kripto para. Öyle ki, Bitcoin $104,049.2’in aksine bir Monero coin’ini diğerinden ayırmanın mümkünatı yok. Çünkü Monero’da işlemlerin takibini yapmak mümkün değil. Monero bu anlamda altına oldukça yakın. Gerçek anlamda gizlilik sunan Monero’da, geçmişte yapılan işlemlere ulaşmak mümkün olmadığı için herhangi bir borsa veya satıcı Monero’yu kara listeye alamaz.
Monero Fiyatı
Monero 7 Ocak 2018’de 467 dolara yükselerek tüm zamanlar rekorunu kırdı. Makalenin güncellendiği sırada 161 dolardan işlem gören Monero 2,9 milyar dolar piyasa değeriyle kripto paralar listesinin 38. sırasında yer alıyor. Gizliliğiyle ön plana çıkan kripto paranın bir diğer silahı dolaşımdaki token sayısının yalnızca 18,4 milyon olması. Token sayısının kısıtlılığı nedeniyle Monero büyük bir değer artış potansiyeline sahip.
Monero Nereden Alınır?
Monero (XMR) dünyanın en büyük işlem hacmine sahip kripto para borsası Binance‘den güvenli bir şekilde satın alınabilir.
XMR 2025 – 2030 Fiyat Yorumları Nedir?
Monero (XMR), gizliliğe büyük önem veren bir kripto para birimi olarak, 2025 ile 2030 arasında piyasa dinamiklerine ve teknolojik ilerlemelere bağlı olarak farklı fiyat seviyelerine ulaşabilir. 2025 yılı için, Monero’nun gizlilik özelliklerindeki ilerlemeler ve kripto para piyasasının genel sağlığı göz önünde bulundurulduğunda, fiyatının 300 ila 500 dolar arasında bir yere oturması mümkün görünmektedir. Bu tahmin, özellikle düzenleyici çevrelerden gelebilecek baskılar ve teknolojik yeniliklerin benimsenme hızı gibi belirsizlikler içermektedir.
2030’a kadar olan dönemde ise, Monero’nun gizlilik teknolojisinde muhtemel kırılma noktaları ve genişleyen kullanım alanları düşünüldüğünde, fiyatının 500 ila 1000 dolar arasında değişkenlik göstermesi beklenir. Bu öngörüler, global ekonomik faktörler, düzenleyici gelişmeler ve diğer kripto paralar ile rekabet gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, kripto para birimlerine yönelik genel ilginin artması ve Monero’nun benzersiz gizlilik özelliklerinin daha fazla kabul görmesi, fiyatını olumlu yönde etkileyebilir.