Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarının arkasındaki şirket olan Meta, önemli bir mektup aldı. Geçtiğimiz yıl web3 ve metaverse hedefleri doğrultusunda Meta ismiyle yeniden markalaşan Facebook bu yolda ciddi adımlar attı. Peki Mark’a mektup kim tarafından, neden gönderildi? Kripto paralarla bağlantısı ne? Yatırımcılara uyarılar ve daha fazlası haberimizde.
Kripto Para Mektubu
Washington Post tarafından yayınlanan bir rapora göre, ABD Senatosu’ndaki Demokratlar, Meta’nın kripto para birimi dolandırıcılıklarını nasıl ele aldığı hakkında daha fazla bilgi vermesini isteyen bir mektup gönderdi. Dolandırıcılar için adeta avlanma alanına dönen sosyal medya ciddi mağduriyetlerin oluşmasına neden oluyor. Kripto para dolandırıcıları, reklamlar, bot hesaplar ve daha fazlasıyla kurbanlarını ağlarına düşürüyor.
Federal Ticaret Komisyonu raporuna göre dolandırıcıların çoğu özellikle kripto para birimlerine yöneldi. Kurbanlarına sosyal medya aracılığıyla ulaşan bu dolandırıcılar her gün ciddi miktarda ganimet elde ediyor. FTC, kriptoyu sosyal medya dolandırıcılığı için en yaygın ödeme şekli olarak tanımladı. Daha da dikkat çekici olanı, bu dolandırıcılık için en iyi 4 sosyal platformdan 3’ünün Meta’ya ait olmasıdır. Rapora göre dolandırıcıların %32’si Instagram, %26’sı Facebook ve %9’u WhatsApp’ı kullanıyor.
Kripto Dolandırıcılarını Engelleyin
Raporlar, Senatör Robert Mendez liderliğindeki yedi senatör tarafından Meta’dan kripto dolandırıcılıklarına ilişkin politikaları, bu sahtekarlıkları aktif olarak tespit edip etmediği ve mağdurlara ve kanun uygulayıcılara nasıl yardımcı olduğu hakkında bilgi vermesini isteyen mektubun zeminini hazırladı. Mektubu imzalayan diğer senatörler Democrat Sens. Sherrod Brown, Elizabeth Warren, Dianne Feinstein, Cory Booker ve Bağımsız Senatör Bernie Sanders’dir.
24 Ekim tarihine kadar Meta, dolandırıcılar için neler yaptığını açıklayan bir cevap göndermek zorunda. Mektupta ayrıca Meta’nın “kripto dolandırıcılığına ilişkin İngilizce dışındaki dillerde uyarı veya eğitim materyali” sağlayıp sağlamadığı da soruldu.
Bu Meta şirketinin bu dolandırıcılıkları nasıl önlediği konusunda ilk kez sorgulanışı değil. Avustralyalı madencilik şirketinin patronu Andrew Forrest, şirkete kripto dolandırıcılığı nedeniyle dava açtı. Platformdaki birkaç kripto dolandırıcılığı, kurbanları dolandırmak için Forrest’in adını kullanmıştı ve milyarder, Facebook’un bunu engellemediğini iddia etti. Apple şirketinin kurucularından olan Steve Wozniak da YouTube için kendi adını kullanan dolandırıcılarla yeterince mücadele etmediği gerekçesiyle bir dava açtı.