Kripto para eko sisteminin en eskilerinden olan Litecoin $90 için hazırladığımız bu makalede, Litecoin Nedir? Litecoin yorumlar ve Litecoin nasıl alınır? gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Litecoin, borsalardan işlem gören kısa ismiyle LTC, kripto para sektörünün şüphesiz en eski kripto paralarından. Bitcoin $91,170’e alternatif olarak geliştirilen ve uzun yıllardır kripto para listesinin üst sıralarını işgal eden Litecoin’i tanıyalım.
Litecoin Nedir?
Litecoin, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 2011 yılında kuruldu. Resmi sitesinde P2P internet para birimi olarak tanımlanan Litecoin, dünya üzerindeki herkes için anında ve düşük masraflı ödeme yapma olanağı sunuyor. Hiçbir merkezi yetkilinin olmadığı, tamamen merkezsiz bir mantıkla çalışan Litecoin açık kaynaklı bir kripto paradır.
Başlangıçta, Litecoin blok ödülleri 50 Litecoin’idi, sonrasında blok ödülü 2015’te 25’e yarıya indi ve şu an 12,5 LTC’dir. Toplamda ise 84 milyon Litecoin’e ulaşılana kadar yarılanma devam edecek. Bu sayı Bitcoin’de 21 Milyon olarak belirlenmiş durumda. Buradan da anlaşılacağı üzere sirkülasyondaki Litecoin miktarı Bitcoin’e göre daha fazla.
Lee’nin Litecoin’in yaratmasının arkasındaki temel niyeti “Bitcoin’in hızlı/hafif bir versiyonunu” yaratmaktı. Piyasada genellikle Bitcoin “altın”, Litecoin ise “gümüş” olarak nitelendirilir.
Litecoin Yorum
Çoğu otorite tarafından ‘Bitcoin’in kardeşi‘ olarak görülen Litecoin dijital gümüş olarak yorumlanıyor. Bitcoin dijital altına benzetildiği için Litecoin’e bu yakıştırmanın yapıldığı aşikar. Litecoin’in Bitcoin’e kıyasla çok daha hafif bir ağa sahip olduğu düşünülüyor. Resmi sitede de Litecoin’in Bitcoin’den daha hızlı onay süresine ve daha verimli depolama özelliğine sahip olduğu yorumlanıyor. Aynı zamanda topluluk desteğiyle, işlem hacmiyle ve likiditesiyle Litecoin’in Bitcoin’in tamamlayıcısı olduğu açıkça ifade ediliyor. Bir diğer deyişle Litecoin’in Bitcoin’in rakibi olmadığı yorumları ağır basıyor.
Litecoin Mining
Temelde Litecoin madenciliği (Mining) ile bitcoin madenciliği arasında hash algoritması anlamında mantık fark bulunmuyor. Zorlu matematiksel problemleri çözen özel yazılımlar çalıştırılarak yapılıyor madencilik. Bitcoin madenciliği ile Litecoin madenciliği arasındaki temek fark, Litecoin kazarken her ikisi de SHA-256 hash algoritması olan Scrypt (s-crypt) algoritması kullanılırken Bitcoin’de doğrudan SHA-256 hash algoritması kullanılır. Litecoin’de kullanılan algoritma bitcoine göre daha hızlı işlem onayı sağlamaktadır, yaklaşık 2,5 dakikada bir blok onayı yapılır. Bilindiği gibi Bitcoin’de bu süre 10 dakikadır. Madencilik başlı başına özel bilgi ve araştırma gerektiren bir konudur. Buna ilişkin olarak bitcoin madenciliği kategorimizde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Litecoin Madenciliği Karlı mı?
2013 yılından bu yana madencilik faaliyetlerinin tüm dünyada artması ile, zorluk seviyesinde yaşanan paralel artış nedeniyle günümüzde litecoin madencilik faaliyetleri eskisi kadar karlı değildir. Bu tür bir madencilik yatırımı eskiden ucuz maliyetlerle karşılanabilirken artık yüklü miktarlarda yatırım yapma gereksinimi bulunmaktadır. Madenciler ile traderlar arasında yıllardır süre gelen bir tartışma, bu konudaki karlılık durumunu daha iyi açıklıyor aslında. Traderlar; 10 bin USD lik bir yatırımla litecoin madenciliği yapmak yerine bu parayla litecoin alıp beklemek daha mantıklıdır, derler. Ancak büyük yatırımlarla yapılacak madencilik faaliyetli sonucu maliyetler düşüldükten sonra kalan litecoinleri ilerleyen dönemde değerleneceği beklentisiyle elde tutmak da ciddi bir yatırım geliri olarak karşımıza çıkabilir.
Litecoin Hangi Ülkenin
Litecoin diğer merkezi olmayan kripto paralar gibi hiç bir ülkeye bağlı değildir. Blockchain teknolojisiyle dünyanın dört bir tarafından katılımcısı ve kullanıcısı bulunmaktadır, aracılardan ve kurumlardan bağımsız bir kripto para birimidir.
Litecoin Geleceği
Bitcoin’e kıyasla daha sık blok üretimi yapıldığı için Litecoin ağı, gelecekte yazılım güncellemesi yapmaya gerek duymadan daha fazla işlemi destekleyebilir. Burada blok üretiminden kastımız, madenciler tarafından işlenen blokların bitcoin’e nazaran daha kısa sürede onay alması olarak karşımıza çıkıyor. Litecoin geleceği değerlendirildiğinde her zaman güçlü olan Litecoin’in hala gücünü koruduğunu söylemek yanlış olmaz, çünkü çıktığından bu yana kripto para listesinde piyasa değeri anlamında ilk sıraları zorlayan Litecoin, günümüzde halen ilk 20 değerli kripto paradan biri olarak görülmektedir.
Litecoin Alınır Mi?
Çıktığı günden bu yana her zaman üst sıralarda olan Litecoin, bugün de ülkemizde ve dünyada çok sayıda yatırımcısı bulunan nadir kripto paralardan biridir. Litecoin’e inananlar ve güvenenler uzun vadeli yatırımın peşindeyken, bir çok yatırımcı için ise daha volatil kripto paralar öne çıkıyor. Litecoin az volatil olması sebebiyle uzun vadeli yatırımlar için tercih edilebilir.
Litecoin Grafik
Litecoin grafik incelendiğinde 10 Mayıs 2021 tarihinde tüm zamanların rekoru 412,9 dolar ile kayıtlara geçmişti. Şu an bakıldığında 71 dolarlık fiyatı yine de Litecoin için alım fırsatları yaratıyor olabilir. Çünkü bir LTC boğa piyasası geldiğinde kripto para kullanıcıları arasında güvenilir olarak ilk yatırım yapılacak kripto paralardan biri olarak değerlendiriliyor.
Litecoin Kaç TL
Yazının güncellendiği tarih itibariyle 1 Litecoin 2.472 TL’den işlem görüyor. LTC/USD paritesine bakıldığında ise 1 LTC’nin 71 dolarlık bir değere sahip olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 185,7 milyon dolarlık piyasa değeriyle Litecoin kripto para listesinin en değerli 19. kripto parası olarak kayıtlara geçiyor. 84 milyon adet üretilecek toplam sirkülasyonun 75,1 milyon adeti şu an kullanımda bulunuyor.
Litecoin Satın Al
Litecoin satın almak için dünyanın en popüler kripto para borsalarından Binance’i kullanabilirsiniz. Binance platformuna bu linki kullanarak hızlıca üye olabilir ve Türk lirası dahil olmak için çeşitli kripto para ve geleneksel para birimlerinde işlemlere kolaya başlayabilirsiniz.
Litecoin Yorumları 2025 – 2030
Litecoin’in 2025 – 2030 yılları arasındaki fiyat tahminleri oldukça iyimser görünüyor. 2025 yılı için, Litecoin’in en düşük fiyatının $104.16 olabileceği ve yıl içinde $179.46 gibi yüksek bir değere ulaşabileceği öngörülüyor. Bu tahminler, özellikle Litecoin’in halving etkinliklerinin piyasada önemli etkiler yaratabileceği beklentileriyle destekleniyor.
2030 yılına gelindiğinde ise, Litecoin’in $519.28 gibi bir fiyat seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu büyük artış, kripto para biriminin uzun vadeli büyüme potansiyeline işaret ediyor. Diğer tahminlere göre, 2030 yılında Litecoin’in fiyatının $527.77’ye kadar çıkabileceği ve bu süreçte piyasada önemli bir büyüme yaşayacağı öngörülmekte.