Lightning Network her geçen gün yaygınlaşıyor. Son zamanlarda kanal sayısı ve kanalların sahip olduğu değerler ivme kazandı. Şu anda açık 10033 kanal bulunuyor ve kanallar toplam 97,32 BTC tarafından destekleniyor. Bu sayılar oldukça umut verici çünkü yaklaşık 1 ay önce açık kanal sayısı 7 bindi ve toplam kapasite sadece 24 BTC değerindeydi.
Bitcoin uzun süredir ölçeklendirme sorunlarıyla boğuşuyor. Bu durum Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığında daha vahim hale gelmişti. En yoğun dönemde bazı işlem ücretleri 20 dolara kadar ulaşıyordu ve işlem yapmak uzun süre alıyordu.
Geçtiğimiz yıl boyunca kripto para geliştiricileri daha fazla işlemin nasıl ölçeklendirilmesi gerektiğini tartıştı. Sorunun çözümüne yönelik sunulan bir teklif blok boyutlarının artırılmasıydı, böyle düşünenler hard fork uygulayıp Bitcoin Cash’i (BCH) yarattı. Diğer taraftan Bitcoin geliştiricileri SegWit ve Lightning Network gibi işlemlerin hafifletilmesine yönelik adımlar attı.
Lightning Network Bitcoin işlemlerinin zincir dışı gerçekleştirilmesi yoluyla ölçeklendirme çözümü sunan bir sistem. Lightning Network kanalları sayesinde alıcı ve gönderici arasında doğrudan köprü kurulabiliyor ve işlemlerin hemen Blockchain’e kaydedilmesi gerekmediği için ödemeler hızlı ve düşük ücretli olabiliyor.
Son dönemde ağ geliştirmeleri yavaş ilerlediği için geliştiriciler eleştiriliyor. Gelecekte ağın katlanarak büyümesi ve daha fazla aktif node’a sahip olması bekleniyor. Lightning Network’ün bir diğer eksiğiyse henüz gizlilik ve kullanıcı koruması sağlamaması. Lightning geliştirmesinde önemli figürlerden biri Olaoluwa Osuntokun, Lightning Network’ün sorunlarına dair şunları ifade etti:
Node’lar canlarının istediği ödemeleri sansürleyememeli ya da kara listeye alamamalı. Tor’un sorunlarına benzer olarak zamanlama hataları ve saldırılar yaşanabilir.
Kayank: Usethebitcoin