Bitcoin’in kurtarıcısı olarak görülen Lightning Network’ün (LN) Bitcoin Blockchain’ini daha akıcı hale getirmesi ve işlem maliyetlerini düşürmesi umut ediliyor. Bitcoin şimdilik büyük rakiplerine kıyasla ölçeklendirme anlamında daha geride sayılabilir.
Birçok forumda kullanıcılar LN’in Bitcoin’in neredeyse bütün sorunlarını çözeceğini öne sürüyor. Bitcoin’in en önemli sorunu işlem sayısı arttığında madenci ödüllerinin ve işlem ücretlerinin yükselmesi olarak görülüyor. Bu soruna çözüm olarak, 2015’te Thaddeus Drtja ve Joseph Poon tarafından white paper’ı yazılan Lightning Network önerildi. LN’de gerçekleşen işlemlerin doğrudan Blockchain üzerine yazılması gerekmiyor, bu yüzden daha az veri kullanılıyor ve Blockhain’in üzerindeki yük hafifliyor.
Lightning ödemelerinde ödeyen ve ödeme alan taraflar kanal adı verilen Bitcoin adreslerine bitcoin’lerini yatırıyor ve bu kanal üzerinde sonsuz sayıda para değişimi yapabiliyor. Bu sayede bitcoin’ler güvenli bir biçimde aktarılıyor ve işlemlerin kanal kapanana kadar Blockchain’e yazılması gerekmiyor. Çoğu Bitcoin sever LN fikrini destekliyor çünkü LN hem Bitcoin’in blok boyutunu büyütmesine gerek kalmadan altına benzer özelliklerini sürdürmesine imkan tanıyor hem de ölçeklendirme sorununa kesin çözüm sunarak aynı anda çok sayıda işlem yapılmasını sağlıyor. Twitter CEO’su Jack Dorsey de geçtiğimiz günlerde LN fikrini beğendiğini açıklamıştı.
Blok boyutları meselesi daha önce Bitcoin topluluğunun bölünmesine sebep olmuştu. Bitcoin Cash (BCH) Bitcoin’den fork uygulanarak ayrıldı ve blok boyutlarını artırarak daha fazla işlemin Blockchain üzerine yazılması planıyla Blockchain’ini geliştirdi. Yine de bazılarına göre blok boyutunu artırmak geçici bir çözüm çünkü bir noktada Blockchain verileri giderek çoğaldığı için blok boyutu artırılsa bile ölçeklendirme sorununu tekrar su yüzüne çıkartacak.
Şu anda diğer kripto paralar yoğun işlem altında kalmadı, ancak Bitcoin 2017 Aralık ayında 20 bin dolar seviyelerine geldiğinde çok yüksek işlem ücretleriyle karşılaşılmıştı. Bitcoin’in diğer kripto paralarla karşılaştırıldığında LN’in ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor. Bitcoin saniyede 3 işlem, Ripple 1.500, Bitcoin Cash 60, Litecoin 56 ve Dash 48 işlem yapabiliyor. Ethereum ödeme odaklı olmadığı halde saniyede 20 işlem kapasitesine sahip, merkezsiz uygulamaların daha akıcı çalışması için bu sayının artırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Ayrıca Bitcoin’in işlem hızı geleneksel yöntemlerin de oldukça gerisinde. Visa ağı saniyede 3.600’den fazla işlem gerçekleştirebiliyor.
Lightning Network ve Bitcoin kullanımının yaygınlaşması
LN’in büyük oranda yaygınlaşmasıyla Bitcoin’in günlük hayatta kullanımının kolaylaşacağı söylenebilir. Belki de Bitcoin Aralık 2017 tarihinin en yüksek fiyatlarından öteye yeterince ölçeklendirilmediği için geçemedi. Bitcoin kullanımı yaygınlaşırsa büyük olasılıkla fiyat artışı görülecek. Ancak LN ile işlemler zincir üzerinde gerçekleşmeyeceği için madenci ödülleri giderek düşebilir; madenci sayısı azaldığında sistemin işleyişi sekteye uğrayabilir. Diğer yandan madencilerin büyük çoğunluğu SegWit yükseltmesine de karşı çıkmıştı çünkü bu, madenci ödüllerini derinden etkileyebilecek bir gelişmeydi. Her şeye rağmen LN kanalları açılıp kapatıldığında bu hareketler Blockchain’e işlem olarak yansıyacağından madenci ödülleri sabit kalabilir.
Öte yandan LN’in beklentilerin ne kadarını karşılayabileceğini tahmin etmek oldukça zor. LN “eğer” beklentileri karşılarsa Bitcoin hız, ölçek ve kullanılabilirlik açısından gerçekten ileriye doğru büyük bir adım atmış olacak. Ancak bazı eleştiriler Bitcoin’in görece daha basit ve güvenli olmasına rağmen LN’in zayıf olabilecek birçok noktasının henüz geliştirilmediğine odaklanıyor. Sonuç olarak, LN’in Bitcoin fiyatı üzerindeki etkisinin Bitcoin’in kullanımı ve yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olacağını söyleyebiliriz.
Kaynak: Forbes