Bitcoin’i vergilendirmek isteyen hükümetlerin sayısı günden güne artıyor. Ancak bazı hükümetler kripto para kullanıcılarına nefes alacak alanlar açmanın daha yararlı olduğunu düşünüyor. Yani yüksek vergi düzenlemelerini isteyen devletlerin sayısındaki artışa karşı kripto para dostu vergilendirmeyi benimseyen ülkelerin sayısı da az değil.
Vergi Muafiyetleri
Avrupa’nın ekonomik lokomotifi olan Almanya, kripto para vergilendirmelerinde oldukça dikkatli. Geçtiğimiz ay Maliye Bakanlığı, Bitcoin’i para birimi olarak gördüklerini açıklamıştı. Ayrıca Bitcoin, Almanya’da Euro ile işlem gördüğünde ve uzun vadeli yatırımlarda kullanıldığında vergilendirilmiyor. Eşya alımlarında ise tıpkı diğer para birimleri gibi KDV’ye tabii tutuluyor. Bunun yanında eğer aldığınız Bitcoin’i bir yıldan daha uzun bir süre sonra satarsanız ya da yıllık karınız 600 Euro’yu aşmazsa kazancınız için vergi ödemiyorsunuz.
Slovenya’ya baktığımızda ise bireysel yatırımcıların kripto para ticareti sermaye kazançlarının vergilendirilmediğini görüyoruz. Ayrıca bu yatırımların sahipleri kazançlarını bildirmek zorunda da değiller. Ancak gelirlerini kripto para cinsinden elde eden şirketler kazançlarını bildirmek ve düzenli vergi ödemek zorunda.
Danimarka, Fintech şirketlerinin de diğer şirketler gibi vergi ödemeleri gerektiğini belirtiyor. Ancak kripto para ticareti yapan bireysel yatırımcılar herhangi bir vergi ödemiyor.
Belarus da hem tüzel hem bireysel yatırımcılar için dostça yaklaşım sergileyen ülkelerden. Mart ayında kripto para faaliyetleri yasallaştırıldı ve beş yıllık bir süre için kripto para gelirleri için vergi muafiyeti getirildi.
Kripto para faaliyetlerinden elde edilen kazançlar Güney Kore’de de hala vergilendirilmiyor. Ancak Maliye Bakanlığı ve vergi düzenleyicileri bu durumu değiştirecek bir mevzuat üzerinde çalışıyorlar. Yetkililere göre vergi tasarısı bu yılın ilk yarısında yürürlüğe girecek.
Bitcoin almak Singapur’da da vergi tasarrufu sağlıyor. Kripto paralar emtia olarak kabul edilmediği gibi para birimi olarak da görülmüyor. Burada da bireysel yatırımcıların kripto para kazançları vergiden muafken kripto para ticareti yapan şirketler vergi ödüyor.
Kripto Para Vergilendirmelerinde Tutarsız Kurallar
Birçok ülke henüz kripto para birimlerini vergilendirecek bir şekilde vergi kanunlarını düzenlemedi. Ortak bir yönetimin parçası olan ülkelerde bile kripto para vergilendirmeleri tutarsız ve çok farklı. Örneğin, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kripto para vergi oranları %0 ile %50 arasında değişiyor. Avrasya Ekonomik Birliği de bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Belarus kripto para faaliyetlerini vergiden muaf tutarken Rusya %13 ile %24 arasında vergi uyguluyor.
Amerika’da da durum bir hayli karışık. Bazı eyaletler kripto para dostu vergi yaklaşımları için adım atarken bazıları da yüksek vergilendirmeler istiyor. Örneğin Wyoming, kripto paraları emlak vergisinden muaf tutuyor. Arizona ve Georgia’da vergi ödemelerinde Bitcoin kabul etmeye hazırlanıyor.