Kripto para yatırımcıları 2022 yılına deyim yerindeyse hayal kırıklığı ile başladı. 10 Kasım’da Bitcoin’in 69.000 dolarlık rekoru kırmasından sonra düşüşe geçen kripto paralar, zor bir Ocak ayı geçiriyor. Ancak her zaman ifade ettiğimiz gibi kripto para ekosisteminde fırsatlar bitmiyor ve genel bir düşüş hakim olsa da NFT’ler performansları ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Aslında non-fungible token’lar (NFT) 2021 yılından önce de vardı ancak popüler olmaları dijital sanatın adeta bir patlama yaptığı 2021 yılına denk geldi.
Dolayısıyla ana akım kripto para birimleri yeniden yukarı yönlü hamle yapmak için mücadele ededursun NFT yatırımcıları bu düşüş piyasasında kazanmaya devam ediyor.
NFT ve GameFi Yatırımcıları Mutlu
Yeni bir rapor, düşen kripto fiyatlarına rağmen NFT ve GameFi işlemlerinin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Dappradar tarafından hazırlanan rapor, Ethereum NFT dApp’lerine bağlı UAW sayısının 2021’in 3. çeyreğinden bu yana %43 arttığını ortaya çıkardı. Yani NFT işlemleri kaynaklı para 2021’in üçüncü çeyreğinde 10,7 milyar dolar iken 2022’nin ilk on gününde 11,9 milyar dolara yükseldi.
Rapora göre, blockchain oyunları yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor ve sektör kullanımının da %52’sini temsil ediyorlar. Ayrıca blockchain oyunlarının 2022 yılında büyümeye devam etmesi metaverse teknolojilerinin gelişmesi ve play to earn modelinin giderek daha yaygın kullanılmasına bağlanıyor.
NFT Pazar Yerleri Büyüyor
Dune Analytics’ten elde edilen veriler, önde gelen NFT pazarı OpenSea’nin Ocak ayının ilk yarısında yaklaşık 2,7 milyar dolarlık hacim oluşturduğunu ve Ağustos ayında belirlediği 3,4 milyar dolarlık yüksek seviyeyi geçme yolunda ilerlediğini ortaya koydu.
Buna ek olarak OpenSea, 9 Ocak’ta 261 milyon dolar ile tek günlük en yüksek hacme sahipti. Ocak ayında şimdiye kadarsa OpenSea günlük 150 milyon doları aştı.
Piyasaya İlgi Artıyor
İlginç bir şekilde piyasa düşüşü sırasında, Çinli tüketiciler NFT’lere ve blockchain oyunlarına artan bir ilgi gösterdiler. Bu durum hükümetin kripto paralar ile ilgili olmayan kendi NFT’lerini oluşturmaya başlaması ile gerçekleşmiş olabilir. Ayrıca DappRadar’ın araştırmasına göre, Çin şu anda en geniş kullanıcı tabanına sahip ülke konumunda bulunuyor.
Ayrıca NFT’lerin mevcut piyasa koşullarının bir sonucu olarak yaşayabileceği kısa vadeli volatiliteye rağmen non-fungible token’lar doğaları gereği kripto para piyasasının fiyat hareketlerinden bağımsız hamleler yapmaya başlayabilir.