Güney Kore merkez bankası kripto paralar hakkında bir rapor yayınladı.
Bankanın ve Seul Hongik Üniversitesinin araştırmacıları tarafından hazırlanan rapor blockchain temelli parayla devlet parasını kıyaslıyor.
Araştırmacılara göre dijital paraların daha fazla kullanılması durumunda iki ekonominin arasında simbiotik bir ilişki doğması muhtemel. Bir parayı kullanmanın masrafı artınca diğerininki düşebilir. Bu da diğer paranın cazibesinin artırır. Yani araştırmacılar masrafların iki sistemi dengede tutacağına inanıyor.
“İtibari parayı kullanmanın yüksek masraflı olması dijital paraya olan talebi artırır. Aynı şekilde dijital paranın itibari paraya göre yüksek masraflı oluşu itibari paraya talebi artırır. Paraların doğasında belirsiz miktarda masraf ve kusurlar vardır. Hâl böyle iken dijital parayı kullanmanın getirdiği masrafların itibari parayı tamamen kullanımdan kaldıracak kadar düşük olması muhtemel görünmüyor.”
Son zamanlarda merkez bankalarının ve diğer finansal kurumların kripto paralar ve blockchain araştırmalarını yoğunlaştırdığı biliniyor. Özellikle de blockchain’in uygulanması, geliştirilmesi ve farklı sektörlerde denenmesi üzerine yoğunlaşan araştırmalardan biri de Güney Kore bankasının yaptığı bu araştırma.
Raporun bir yerinde yazarlar araştırmanın finansal düzenleyicileri aydınlatacağını umuyor. Giderek yaygınlaştığı belirtilen blockchain ve kripto paralı sistemlerin dinamiklerine dair araştırmanın faydalı olacağı not ediliyor.
“Bu araştırmanın sonuçları siyasetçilere ve düzenleyicilere faydalı olabilir. Şu anki global finansal sistem özel olarak basılan dijital paraların merkez bankalarının bastığı itibari paralarla aynı anda varlığını sürdürdüğü bir sistemdir. Bu yüzden yeni parasal sisteme dair fikir edinmek için bu rapordan yararlanılabilir.”
Rapor bankanın bu alanda yaptığı son çalışmalardan biri. Bankanın önceki araştırmaları blockchain teknolojisinin sıkı destekçisi merkez bankalardan biri olduğunu gösteriyor.