Akıllı ekonomi” Blockchain’i Neo ile yakın bağlantılara sahip Ontology projesi 30 Haziran’da, yani yarın kendi Blockchain’ine geçiyor. Neo Blockchain’inde yaratılacak 700 milyon dolarlık token’lar Ontology ana ağına taşınacak. Bununla birlikte top 20’deki tüm kripto paralar kendi ağında çalışıyor olacak.
İşletmelere odaklı Ontology hızlı ve ucuz işlemlerle yüksek bir hacim vadediyor ve işletmelerin birlikte çalışma ve dijital kimlik gibi külfetli sorunları çözmesini kolaylaştırıyor. Neo, Tron ve Vechain de kendi Blockchain’ine geçmiş veya geçmeye hazırlanan diğer projeler. Ancak Ontology’i öne çıkaran şey ekibinin tecrübesi.
Ontology protokolü Neo Blockchain’inde geliştirildi. Ethereum’a rakip Neo’nun kurucusu Da Hongfei aynı zamanda Ontology CEO’su. Bu iki proje, CEO’luğunu Hongfei’nin yaptığı Onchain’e bağlı. Onchain’in DNA isimli bir başka Blockchain projesi de mevcut.
Ontology kurucusu Li Jun şirketinin ve Neo’nun API standardizasyonu, paylaşımlı akıllı sözleşme standartları ve chain’lere yönelik teknolojik inovasyonlar için iş birliği yaptığını dile getiriyor.
İki token, sonsuz chain
Ontology amaçlarına ulaşmak için karmaşık bir sistem geliştirdi. NEO ve GAS token’larının desteklendiği Neo gibi Ontology’de de iki token geçerli olacak. Şimdilik elimizde sadece ONT var. ONT token’larının yarısı Neo blockchain’inde basıldı ve airdrop’la NEO sahiplerine dağıtıldı. Token’ların diğer yarısının basımı bu hafta ana ağ faaliyete geçtikten sonra yapılacak.
Bu token’lar yarın özel Ontology ağına taşınacak. Bu ağda “yönetim mekanizması” işlevi görecekler ve kullanıcıların ağ hakkında kararlar verebilmesi için ONT “stake etmesi” (sabitlemesi) gerekecek. Neo’daki GAS token’larının işlevini (akıllı sözleşmelerin fonlanması) Ontology’de ONG token’ları görecek. ONG’ler ONT sahiplerine dağıtılacak.
Öte yandan temel ONT Blockchain’ine ek olarak birlikte çalışabilen chain’ler geliştirilecek (bunu Ethereum’un “sharding” teknolojisine benzetebiliriz). Bununla işletmelere kayıt defteri tasarımında esneklik sağlanması amaçlanıyor.
Öte yandan Ontology ana ağında yeni bir konsensüs mekanizması (VBFT) geçerli olacak. VBFT proof-of-stake ve iki ayrı teknolojinin birleşiminden oluşuyor. Ontology ekibi VBFT’yle birlikte saniyede 3.000 işlem kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca diğer chain’lerde birden çok yönetim mekanizması desteklenecek.
Ontology bu sistemi, white paper’ındaki “merkezsiz güven ekosistemi” tanımının hakkını verebilmek için geliştirdi. Li Jun dijitalle sınırlı kalmamak ve gerçek dünyayla (hukuk sistemi ve emlak gibi gerçek varlıklarla) bağı olan bir “güven” ekosistemi oluşturmak istediklerini belirtiyor. Bir diğer deyişle Ontology dijital çağda kimlik problemini aşmayı hedefliyor.
Ancak yalnızca insanlar için değil; dijital nesneler için de. Bu doğrultuda Chain of Things ile partnerlik anlaşması yapıldı. COT kurucusu Wang Wen COT’yi “akıllı donanım ve IoT için geliştirilmiş Ontology temelli evrensel bir platform” olarak tanımlıyor. Ontology’nin partnerlik yaptığı bir diğer şirket Blockchain temelli video yayın projesi Contentos.
Kimlik sistemi ve marketi, itibar sistemi, “güven arama motoru” ve veri değişim protokolü… Bunlar Ontology ekibinin üzerinde çalıştığı geliştirmelerden yalnızca birkaçı. Ontology ekibi, geliştiricileri Ontology ekosistemini hep birlikte inşa etmeye davet ediyor.
Ana ağ yakın, meşaleleri yakın!
Ontology ekibinin yukarıda değindiğimiz amaçlarda başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek. Ontology’nin her şeyden önce 700 milyon dolar değerinde token’ı taşıyarak ana ağa geçişini tamamlaması gerekiyor. ONT sahiplerinin bu süreci (ekim ayına kadar) manuel olarak yapması gerekiyor. Borsalardaki token’ların taşınmasının ise borsalar tarafından otomatik olarak yapılabileceği belirtiliyor.