El Salvador, Bitcoin‘in (BTC) nasıl entegre edileceği ve toplumun ilerlemesi için nasıl kullanılacağı konusunda diğer ülkeler için bir ölçüt haline geldi. Küçük Orta Amerika ülkesi, bu yıl Eylül ayında BTC’yi yasal olarak kabul etti. Kısa süre sonra volkanik enerjiyle çalışan temiz bir Bitcoin madencilik tesisi müjdeledi. Kazakistan bu konuda El Salvador’u takip edecek.
Kazakistan Bitcoin Madenciliği
Kazakistan, Mayıs ayında Çin Bitcoin madenciliği yasağının ardından hash gücünün en yüksek olduğu ikinci ülke oldu. Ülke şimdi Bitcoin madencileri için bir piyasayı kolaylaştırarak ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyor. Bununla birlikte, ülkedeki kripto madenciliğinin popülaritesi, elektrik kesintisine yol açtı ve bu, ülkeleri temiz BTC madenciliğini kolaylaştırmak için nükleer enerjiye yönelmeye sevk etti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı nükleer enerjiyi büyük bir alternatif olarak görüyor. Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev bankacılarla yaptığı son görüşmelerde enerji sıkıntısıyla mücadele için Nükleer enerjinin kullanılmasını önerdi.
Kazakistan en zengin uranyum rezervlerinden birine sahip ve şu anda elektriğinin yaklaşık %90’ı fosil yakıtlardan üretiliyor. Nükleer enerjiye geçiş kağıt üzerinde mümkün görünüyor, ancak ülkenin son nükleer santralini 1999’da kapattığı göz önüne alındığında, hedefe ulaşmak için titiz bir planlama ve altyapı inşası gerekecek.
Bitcoin İçin Nükleer Enerji
Ülkedeki faaliyet göstermeye devam eden Bitcoin madencileri zaten sıkıntılı olan enerji arzını daha da büyük bir çıkmaza sokuyor. Kazakistan enerji kesintileriyle mücadele ederken, madencilerini de yükünü omuzlamak istiyor. Sektörün önde gelen isimleri ise bölgedeki enerji kesintilerinin madencileri verimsizliğe ittiğini savunuyor. Benzer şekilde Teksas da madencilere birçok ayrıcalık tanısa da enerji arzından ciddi sorunlar yaşıyor.
Elektrik kesintileri bizim için şarjsız kalan telefondan daha fazla bir şey ifade etmeyebilir. Ancak madencilerin yaşadığı üretim kaybı zaten çok yüksek olmayan kazanç yüzdelerini de aşağıya çekebilir.
Kazakistan Uluslararası Ticaret İdaresi, şunları söyledi:
“Kazakistan, dünyadaki en büyük uranyum yataklarına sahip ve dünyanın en büyük uranyum üreticisi. Ek nükleer santraller inşa etmek için uzun süredir planlar mevcut olmasına rağmen, bu ünitelerin inşasında çok az ilerleme kaydedilmiştir. Kazakistan ekonomisi oldukça enerji yoğun ve OECD ülkeleri ortalamasından iki ila üç kat daha fazla enerji kullanıyor”.
Başkan Tokayev, nükleer enerji projelerinin yeniden başlatılmasından yana, Eylül ayında yaptığı açıklamada bu konunun artık kritik hale geldiğini söylemişti.
Elbette madencilerin daha temiz enerjiye kavuşması Bitcoin için karbon emisyonunu da düşürecektir. Bu yıl Elon Musk, madencilerin çevreye zarar verdiği gerekçesiyle Tesla için Bitcoin ödemelerini askıya almıştı.