İran devlet elektrik şirketi Tavanir, yerel basında çıkan haberlere göre, ülkenin elektrik kesintisi sorunlarını daha da kötüleştirebileceği için Çinli kripto para madencilerinin İran’a gelmemesi konusunda adli yetkilileri uyardı.
İran’ın Başı Kripto Madencileri İle Dertte
Tavanir CEO’su Mohammad Hussein Motevallizadeh, yerel haber sitesi Eghtesadnews tarafından yayınlanan bir açıklamada, Çin hükümetinin kripto madenciliğine yönelik baskısının madencileri diğer ülkelere itebileceğini söyledi.
Rapora göre, düşük elektrik maliyetlerinin İran’ı Çinli madenciler için çekici hale getirdiğini ve “ülkeye madencilik ekipmanı kaçakçılığı yapmaya başlayabileceklerini” söyledi.
Iran International, çarşamba günü bir İranlı gümrük yetkilisinin kripto madenciliği için bilgisayarların ülkeye yasal olarak, resmi kanallar aracılığıyla ithal edildiğini söylediğini bildirdi.
İran, elektrik kesintileri nedeniyle kripto madenciliğine geçici bir yasak getirdi. Mayıs ayında, Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, 22 Eylül’e kadar devam edecek şekilde kripto madenciliğinin askıya alındığını duyurdu.
Iran Haberleri Wire’ın haberine göre, bu ayın başlarında İranlılar başkent Tahran da dahil olmak üzere birçok şehirde sokaklara dökülerek son birkaç aydır devam eden elektrik kesintilerini protesto etti.
Devlete ait haber ajansı IRNA’nın bir raporuna göre, İran polisi geçen ay Tahran’ın batısındaki terk edilmiş bir fabrikadan 7.000 kripto para madenciliği makinesine el koydu.
Madenciler Çin’den Ayrılıyor
Aslında Çin 2017 yılından bu yana Bitcoin ve kripto paralar konusunda engelleyici adımlar atıyor. Ancak bu zamana kadar madencilik ile ilgili bir engelleme hamlesi olmamıştı. Atılan son engelleyici adımlar ise madencilik tesislerinin Çin’deki faaliyetlerini sonlandırması ile sonuçlandı.
İlk olarak Huobi Pool, Çin’deki madencilik faaliyetlerini durduğunu açıkladı. Ardından HashCow ve BTC.TOP madencilik tesisleri de Çin’deki faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını kamuoyu ile paylaştı. Ülkeden ayrılan madenciler hem ucuz elektrik maliyetleri hem de lojistik masrafların az olması nedeniyle Kazakistan ve İran gibi daha yakın ülkeleri tercih etmekteler. Fakat yaşanan yoğun göç ile son birkaç aydır İran elektrik kesintileri ile boğuşmakta.