IOTA geliştiricileri yeni bir rapor yayımladı. Raporda IOTA’nın uygulanabilirliği ve taşıtlarda kullanılabilecek uygulamalarla uyumu incelendi.
Rapor 2 farklı şirkette teknik destek olarak çalışan 3 kişi tarafından yazıldı ve yazarların otomobil sektörüne ayrıca ilgileri bulunuyor. Son yıllarda otomotiv sektörü hiç olmadığı hızla şekil değiştirdi, birçok sektör lideri ve iş yeri sürekli konuşulan ve bilinirliği artan nesnelerin internetine (IoT) ilgi duymaya başladı. IoT konsepti otomobil sektöründe yayılabilecek birçok alan buldu. Sürücüsüz, kendi kendini yönetebilen arabalar geliştirilmeye başladı. Bu yüzden otomobil içerisinde kullanılabilecek uygulamaların da önü açılmış oldu.
Raporda gelecekte taşımacılığın otomatik bir şekilde, makinelerin birbirleriyle ve çevreyle bağ kurarak çalışacağı bir ortamda yapılabileceği belirtildi. Yazarların fikrine göre güvenlik, gizlilik ve kendi kendine çalışan sistemlerin sorunları oldukça fazla sayıda. Yazarlar geçmişte otomatik taşıt uygulamalarının hack’lenmesini örnek gösterdi. 2015 yılında bir hacker bir Chereokee Jeep’in eğlence sistemini hack’lemiş, arabanın elektronik sistemi üzerinden fren ve direksiyonunu sadece bir dizüstü bilgisayarla kontrol altına alabilmişti.
Diğer yandan çığ gibi büyüyen Blockchain teknolojisi beraberinde yeni güvenlik sistemleri getirebilir ve eskiye göre daha iyi güvenlik sağlanabilir. Araştırmaya göre Blockchain uygulamalarının sayısı artıyor, bununla birlikte özel anahtarların çalınabilmesinin yarattığı tedirginlik, kriptografik güvenlik ve işlemlerdeki gecikme gibi sorunlar halen gündemde. IOTA da bu endişelere çözüm getirebilmek adına Tangle’ı geliştiriyor.
Araştırmacılar Tangle’ı test edebilmek adına bir deney yaptı. Deney sonucunda Tangle’ın çok az bir gecikmeyle ve yeterli güvenlik önlemleriyle çalışabildiği gözlemlendi. IoT tabanlı Blockchain’in kullanım alanları Japon teknoloji devi Fujitsu’nun da dikkatini çekti ve şirket IOTA’yı yeni protokollerinden biri haline getireceğini duyurdu.
Kaynak: Ambcrypto