Bank of England yöneticisi Mark Carney bitcoin’in “geleneksel bağlamda” meşru bir para birimi olarak görülemeyeceğini düşünüyor. Başkent Londra’daki Regents Üniversitesinde düzenlenen bir etkinliğe katılan Carney bitcoin’in geleneksel paraların iki temel kriterini karşılayamadığını savundu. Carney’e göre bitcoin ne değiş tokuş ne de değer saklama aracı.
Üniversite öğrencilerinin doldurduğu salonda konuşan Carney:
“Bitcoin şimdiye dek paranın geleneksel tanımını karşılamada son derece başarısız oldu. Başlangıçtaki kullanım amacından saptı ve değer saklama aracı değil. Kimse onu değiş tokuş aracı olarak da kullanmıyor.”
Geleneksel finans piyasasının aktörleri son zamanlarda bitcoin’e omuz silkerken blockchain’e göz kırpıyor. Bu yeni trende Mark Carney de katıldı. Deneyimli yönetici kripto paraların temelini oluşturan blockchain teknolojisinin merkezsiz yapısı sebebiyle “hala kullanışlı olabileceği” görüşünde.
“Kripto paraların altyapısını oluşturan teknoloji finansal işlemlerin merkezsiz bir şekilde doğrulanmasında kullanılabilir.”
Öte yandan herkesin dilinde dolaşan “kripto paraların değiş tokuş aracı olarak kullanılması mantıksız” argümanında vurgulanan para birimi aslında bitcoin. Bunun temel sebebi ise bitcoin’in barındırdığı yüksek volatilite. Geçtiğimiz aylarda Stripe, Steam ve Microsoft gibi bitcoin’le ödeme kabul eden şirketler bitcoin’i ödeme opsiyonları arasından çıkardı. Stripe bu kararının sebebini “yüksek işlem ücretleri ve yavaş onay süreleri” olarak açıklarken Steam’in gerekçesi “20 dolara kadar çıkabilen işlem ücretleri ve yüksek volatilite” oldu.
Diğer taraftan ABD Gelir Dairesi IRS sanal paraları “değiş tokuş aracı, hesap birimi ve/veya değer saklama aracı olarak işlev gören dijital değer sembolü” olarak tanımlıyor. IRS’in Mart 2014’ten beri kripto paralardan mülk vergisi aldığı biliniyor.