Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) geleneksel bankacılık sistemi üzerinden para transfer işlem ücretlerinden kaçınmak için Ethereum tabanlı blockchain ödeme sistemini geliştiriyor.
BM Gıda Programı bir yıl kadar önce (Ocak 2017’de) Pakistan’daki savunmasız ailelere yiyecek ve para transferini kamuya açık bir şekilde, Ethereum blockchain aracılığıyla bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla başarıyla test etti. ‘Building Blocks” bu dönemde ortaya atılan bir projeydi. Yine BM’nin bir projesi olan UNICEF aracılığıyla Suriye’li çocuklara 1.4 milyon $ değerinde bir yardımda bulunması da kripto teknolojisinin kullanılmaya devam edileceğinin göstergesi oldu.
Bu konuda WFP;
“Blockchain teknolojisi ve en ünlü kripto para birimi olan Bitcoin, insani yardım konseylerinin dünya çapındaki savunmasız insanlara mümkün olan en iyi yardımı sağlamaları için eşsiz fırsatlar sunuyor” dedi.
Bu açıklamadan birkaç ay sonra Azraq’daki Ürdün mülteci kampında, blockchain ödeme platformu ile 10.000’den fazla Suriyeli mülteciye nakit transferlerini başarıyla gerçekleştirmek için bir pilot çalışma yaptı. Münih WFP İnovasyon Şefi Bernhard Kowatsch’a göre, bu çalışma tek başına banka transfer ücretlerinin %98’ini ortadan kaldırmasıyla organizasyona ayda 150.000 $ tasarruf ettirdi.
Para transferlerinin ötesinde blockchain teknolojisinin uygulanması Suriye’li mültecilerin yerel perakendecilerden biyometrik göz taraması yaparak yiyecek satın almalarını sağladı ve yapılan her işlem blockchain’e kaydedildi. Nakit para, banka kartları veya kağıt kuponlarının kullanılmaması sayesinde mültecilerin şahsi bilgilerini banka veya mobil operatörler ile paylaşmalarına gerek kalmadı. Hatta bunun tam tersi olarak değişmez, güvenli bir blockchain yoluyla daha fazla güvenlik ve gizlilikten yararlanabildiler.
Şimdi ise, BM ajansları, – ki 80 ülkede 100 milyondan fazla insanın beslenmesine katkıda bulunuyorlar- merkezi olmayan blockchain tabanlı işlemlerle transfer ücretlerini yok etmenin yolunu bulduktan sonra bunu genişletmeyi planlıyor. BM WFP Başkanı Robert Opp Bloomberg’e yaptığı bir açıklamada, Blockchain ile bankanın yaptığı işlemi ikame edebileceklerini çok önceden görebildiklerini belirtti. Bu anlamda blockchain’in muazzam bir veri sağlama kapasitesi olduğunu dile getirdi.
Opp; WFP’nin 6 milyar dolar olan bütçesinin yaklaşık 1.4 milyar dolarının gıda kuponları ve dijital giderlere ayrıldığını ve pek detay vermese de blockchain işlemlerini geliştirmek için derinlemesine çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
Nakit transferi, kimlik yönetimi ve (gıda) tedarik zinciri operasyonlarında kullanımının ötesinde, WFP diğer alanlarda da blockchain teknolojilerinin araştırıldığı kapsamlı bir finansal altyapı çalışması içerisinde olduklarını belirtti. Bu konuda Dünya Ticaret Örgütü, Mart 2017’de;
“Blockchain’lerin tam potansiyelini ancak tüm insani aktörler bu platformda işbirliği yaparsa kavrayabiliriz” dedi.
Blok zinciri yeniliğinden yararlanan diğer insani çabalar arasında, gıda tedarik zincirindeki bir takım kritik süreçler içinde merkezi olmayan bu teknolojiyi kullanan, ülkedeki 1.6 milyondan fazla çocuğa hitap eden,veri toplama ve dahası bir çok alanda dünyanın en büyük okul öğle yemeği programı olan Hindistan’daki ‘Million Meals‘ (Milyonlarca Yemek) de iddialı bir örnek olarak sayılabilir.