EOS ana ağı (mainnet) teknik olarak 10 Haziran 2018 tarihinde başlatıldı. Ancak platformun aktif hale gelebilmesi için gereken token miktarına ulaşılamadığı için süreç durakladı.
Sahip olduğu piyasa değeri açısından en büyük beşinci kripto para EOS şu sıralar kendi ağını başlatıyor. Bu doğrultuda yürütülen çalışmalar kapsamında EOS’un geliştiricisi Block.one şirketi EOSIO yazılımının birinci versiyonunu piyasa sürdü. Bundan bir hafta sonra yani bu ayın onunda ana ağa start verildi. Ancak platform tam olarak aktif hale getirilemedi. Bunun için toplam EOS arzının %15’inin ağdaki “blok üreticileri” seçiminde oy kullanarak sürece dahil olması gerekiyor.
Proof of Stake protokolünü benimseyen EOS ağı için arz ettikleri önemi daha iyi anlayabilmek için blok üreticilerini Bitcoin ağındaki madencilere benzetebiliriz. EOS yetkilileri tarafından bildirilen verilere göre haberin hazırlandığı ana kadar token’lerin yalnızca %4,8’i oy kullandı. Yani sürecin tamamlanması için oy kullanması gereken token miktarının yalnızca %32’i karşılanmış oldu. Kalan 102 milyon token’in ne zaman oy kullanacağı merak konusu.
EOS ana ağının başlangıcını sekteye uğratan bu duruma, kullanıcıların sürece yönelik duyduğu endişelerin neden olduğu söylenebilir. Oy kullanma sürecini bir nebze karmaşık bulan kullanıcılar yanlışlıkla özel anahtarlarını teşhir etmekten çekiniyor olabilir. Oy kullanma işleminin nasıl yapılacağı bu kullanıcılar için açıkça gösterilse bile kullanıcıların, dolayısıyla da token’lerin, hala oy kullanmadığı görülüyor.
Öte yandan EOS ana ağındaki blok üreticilerini seçmek için düzenlenen seçimlerin gergin bir atmosferde devam ettiğini söylenebilir. Ağdaki özel noktalarda bulunmak isteyen çeşitli gruplar arasındaki tansiyonun bir hayli yükseldiği belirtiliyor.
Ana ağda durum bu şekildeyken EOS BTC karşısında 10 Haziran’dan bu yana büyük değer kaybetti. Platformun bir türlü aktif hale getirilememesi bu duruma neden olmuş olabilir.