Eğer kripto para ve Blockchain ekosistemini yakında takip ediyorsanız son zamanlarda en sık duyduğunuz terimler metaverse, NFT (non-fungible token) ve play-to-earn olmalı. Metaverse, hayal edebileceğiniz her şeyin içinde bulunduğu bir evren olarak tanımlanabilir. Tabii ki dijital alanda… NFT’ler, eşi benzeri olmayan varlıklardır. Play-to-earn ise oyun oynarken bir yandan da gelir elde edebileceğiniz platformları tanımlamak için kullanılıyor.
Şu anda bazı projeler bu üçünü birlikte kullanıcılarına sunuyor. Yani platform hem bir metaverse olarak tasarlanıyor, hem bu metaverse içinde NFT’ler oluşturabiliyorsunuz, alabiliyor ve satabiliyorsunuz, hem de oyun oynarken bir yandan para kazanabiliyorsunuz. Bu platformlardan biri de The Sandbox… Bu yazıda The Sandbox projesinin ne olduğundan, amaçlarından, ekibinden, gelecek planlarından ve nasıl kullanıldığından bahsedeceğim.
The Sandbox Nedir?
The Sandbox en basit şekilde, kullanıcıların; oyun deneyimleri oluşturabilecekleri yani oyun tasarlayabilecekleri, tasarlanan oyunları oynayabilecekleri ve bundan para kazanabilecekleri bir metaverse olarak tanımlanabilir. Bu noktada şunu sorabilirsiniz: İlayda, iyi hoş güzel de ben yazılım bilmiyorum, kodlama bilmiyorum. Nasıl bir oyun oluşturabilirim ki?
The Sandbox’ın en güzel taraflarından biri de bu. Herhangi bir kodlamaya ya da yazılım bilmeden de platformun sunduğu araçlar ile hem NFT tasarlayabilir ve üretebilirsiniz hem de oyun tasarlayabilirsiniz. Tabii bu noktada hayal dünyanızı da konuşturmanız gerekiyor ve tahmin edersiniz ki The Sandbox bu konuda yardım sunmuyor…
The Sandboc kullanıcılarına NFT oluşturmaları için VoxEdit adlı bir yazılım ve oyun oluşturmaları için de Game Maker adlı bir yazılım sunuyor. Ayrıca ilk adımı nasıl atacağını, nasıl bir oyun tasarlayacağını ya da nasıl NFT oluşturacağını bilmeyen kişiler için de The Sandbox çok geniş bir kılavuz sunuyor.
VoxEdit ve Game Maker
Yukarıda da bahsettiğim gibi VoxEdit ile gelecekte NFT haline gelecek ve The Sandbox Marketplace’de satışa sunulabilecek NFT’leri oluşturabilirsiniz. Bunun için VoxEdit’i bilgisayarınıza indirmeniz ve kurmanız gerekiyor. VoxEdit’i indirdikten sonra standart kurulum ile bilgisayarınıza programı kurabilirsiniz. VoxEdit kullanımı ile ilgili The SandBox’ın sitesinde detaylı bir anlatım mevcut. Eğer burada anlatmak istersem sayfalarca sürebilir.
Game Maker ise kendi oyununuzu tasarlayabileceğiniz bir yazılım. Bu yazılım ile herkes hayal dünyasının sınırlarını zorlayarak oyunlar oluşturabilir ve The Sandbox metaverse’ünde oyunu ile yer alabilir. Eğer diğer kullanıcılar oyununuzu beğenir ve oynamaya başlarsa da buradan gelir elde edebilirsiniz. VoxEdit’te olduğu gibi Game Maker kullanımı ile ilgili de websitesinde detaylı anlatımlar ve videolar mevcut.
Peki, The Sandbox platformu nasıl kullanılır?
The Sandbox Nasıl Kullanılır?
The Sandbox’ı kullanabilmek için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Bunun için de bir kripto para cüzdanınızın olması gerekiyor. Sandbox’ta yaygın olarak kullanılan üç kripto para cüzdanını ise platform Metamask, Bitski ve Venly olarak sıralamış . Ben bu yazıda Metamask ile hesap oluşturulmasından bahsedeceğim.
Eğer bir Metamask cüzdanınız yoksa öncelikle Metamask kurulumunu yapmanız, şifrenizi belirlemeniz ve anahtar kelimelerinizi saklamanız gerekiyor. İlk defa Metamask kurulumu yapıyorsanız size cüzdan uygulaması 12 kelimeden oluşan bir anahtar verecek. Bunu kesinlikle unutmayın ve kimseyle paylaşmayın. Çünkü eğer unutursanız şifreniz ile ilgili bir sorun yaşadığınızda cüzdana bir daha asla ulaşamazsınız ve eğer biriyle paylaşırsanız da bu kişinin cüzdanınıza erişimi olacağı için güvenliğiniz tehlikeye girer.
Metamask cüzdanı oluşturduktan sonra The Sandbox’ın ana sayfasında sağ üst köşede bulunan Sign In butonuna tıklayarak ve ardından Metamask’i seçerek cüzdanınızı platforma bağlıyorsunuz.
Cüzdanı bağladıktan sonra da açılan ekranda sizden e-mail bilginizi ve kullanıcı adınızı girmeniz isteniyor. Bu adımları tamamladıktan sonra Sandbox’ı keşfetmeye hazırsınız. Yani adım adım takip edildiğinde aslında bu platformları kullanmak sanıldığı gibi zor değil ve kendi deneyimlerinden söyleyebilirim ki The Sandbox’ta sadece gezinmek bile çok eğlenceli.
Platformun bize sunduğu özellikleri ve nasıl kullanılacağını öğrendik. Peki, bu platformun kripto para ile bağlantısı ne?
SAND Token
The Sandbox, kendi platformunda kullanılması, yönetimde söz sahibi olunması ve işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için SAND adlı bir kripto para birimini kullanıyor. SAND, Ethereum $3,870.3 blockchain’i üzerinde çalışan, ERC-20 tabanlı bir kripto para birimi. The Sandbox’ta yer alan LAND’leri satın almak, NFT’leri yani ASSET’ları almak satmak ya da yönetimde söz sahibi olmak için SAND token’a ihtiyacınız var.
Buna ek olarak SAND arzı sınırlı ve 3.000.000.000 adet. Dolayısıyla gelecekte platformun planlarını gerçekleştirmesi ve herkes tarafından kullanılmaya başlaması halinde SAND’in bir değer saklama aracı olarak kullanılabileceği de düşünülüyor. Şu anda bile baktığımızda SAND’in seed satışında fiyatı 0,0036 dolardı. Ben bu yazıyı hazırlarken ise SAND fiyatının 2,45 dolar olduğunu görüyoruz.
SAND tokan şu anda Binance, Huobi, Bithumb ve Kucoin gibi pek çok büyük borsada listelenmiş durumda. Dolayısıyla SAND’i borsalardan satın alabilirsiniz. Ayrıca websitesi aracılığı ile de SAND satın alınıyor. Buna ek olarak swap yoluyla SAND sahibi olabileceğini gibi oyun oynayarak da SAND kazanabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak likidite madenciliği ile yani staking ile de SAND token sahibi olabilirsiniz. UniSwap’in staking havuzuna SAND yatırarak pasif olarak SAND geliri elde edebilirsiniz.
Dolayısıyla eskiden oyunların çok büyük bir çoğunluğu sadece eğlenmek için oynanırken artık hem oyun oynayarak eğlenebilir hem de oyunlardan para kazanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak Sandbox metaverse’ünde oyunları oynamaya ücretsiz olarak başlayabilirsiniz. Ancak oyun tasarlayan kişiye bağlı olarak bir miktar SAND ödemeniz de gerekebilir. Yani bir oyun tasarımcısıysanız oyununuzu kullanıcılara ücretsiz de ücretli de sunabilirsiniz.
Sandbox’ta LAND’ler ve ASSET’lar
Yukarıda bahsettiğimde LAND nedir diye sormuş olabilirsiniz. Şimdi de Sandbox metavers’ünün toprakları olarak tanımlayabileceğimiz LAND’lere ve yine bu eksosistemdeki varlıklar olarak tanımlayabileceğimiz ASSET’lara göz atalım…
LAND’ler, The Sandbox ekosisteminde yer alan ve NFT formatında olan arazilerdir. Sandbox metavers’ünde kullanıcılar, oyun deneyimleri oluşturmak için bu arazileri satın alabilir. Bir LAND’e sahip olduğunuzda bu araziyi oyun tasarlamak için kullanabileceğiniz gibi oluşturduğunuz NFT’leri yani ASSET’ler için de LAND’leri kullanabilirsiniz. Ayrıca yan yana olan birkaç LAND satın alıp oluşacak araziyi kiralayabilir ya da reklam almak için kullanabilirsiniz.
The Sandbox’ın açıklamalarına göre platformda 16.464 adet LAND var. The Sandbox’te bulunan arazileri, satışta olan arazileri, arazi boyutlarını ve OpenSea’de satışta olanları MAP aracılığı ile görebilirsiniz. MAP’te ayrıca premium arazileri de görebiliyorsunuz. Bu araziler diğerlerine göre daha değerli olan yani gerçek hayatta köşe başı dükkan, önemli alanlara yakın arazilere benzetebileceğimiz araziler olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla premium arazilerin gelecekte daha pahalı olması bekleniyor.
The Foundation
Bir projenin fonun olması o projeye olan güven açısından oldukça önemli. The Sandbox da Foundation’a sahip projelerden biri. Peki, token ekonomisinde %12 paya sahip olan The Foundation Sandbox için neler yapıyor?
- The Sandbox’ta yüksek kaliteli içerik üretimini ve oyunları desteklemek için Game Makers Foundation ve Creators Foundaion’ı yönetiyor.
- 17’den fazla oyun projesini finanse ediyor.
- NFT’lerin üretimi için 100 sanatçıya fon sağlıyor.
- Topluluk yöneticilerini destekliyor.
- Oyuncuların platformu kullanmasını teşvik etmek için düzenlenen çeşitli yarışmalara sponsor oluyor.
The Sandbox’ın Ekibi ve Yol Haritası
Projenin ekibinin anonim olmaması güven kazanmasını sağlayan etkenlerden biri. The Sandbox projesi şu anda CEO’luk koltuğunda oturan Arthur Madrive COO’luk koltuğunda oturan Sebastien Borget tarafından kuruldu. Projenin ekibi ise dünyanın farklı yerlerine dağılmış profesyonellerden oluşuyor.
The Sandox’ın yatırımcıları arasında ise Matic, Opera, Atari, CryptoKitties, Animoca Brands, OpenSea ve Axie Infinity gibi tanınmış isimler yer alıyor.
Bunlara ek olarak eğer bir platformu kullanacaksak ve SAND token’a yatırım yapacaksak projenin road map’i yani yol haritası da büyük önem taşıyor. The Sandbox 2022’nin ilk çeyreğinde, metaverse’ün yüksek kaliteli deneyimler inşa eden LAND sahiplerine aşamalı olarak açılmasını planlıyor. 2022’nin ikinci çeyreğinde ise DAO’nun SAND, LAND ve AVATAR sahipleri için stake ve oylama mekanizmalarıyla lansmanı planlanıyor. The Sandbox 2022’nin son çeyreğinde mobil versiyonu kullanıcılarına sunmayı hedefliyor.
Tüm bu bahsettiklerimden de anlaşılacağı gibi Sandbox metaverse açılan kapılardan biri olmayı hedefliyor ve şimdiden bu hedefi doğrultusunda şimdiden büyük çaba harcıyor. Eğer planladıklarını da gerçekleştirebilirlerse The Sandbox, ileride bu ekosistemin öncülerinden olabilir.
The Sandbox’a üye olmak ve bu yeni dünyayı keşfetmek için bu linki kullanabilirsiniz.