Hazine ve Maliye Bakanlığının “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan açıklamalara göre bahsi geçen tebliğ ile vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında mükelleflerin bildirimlerine ilişkin esaslar düzenlendi.
Yeni Düzenleme Ne Getiriyor?
Hazine ve Maliye Bakanlığı‘nın yayınladığı tebliğ bankalar, spor kulüpleri ve kripto para hizmet sağlayıcılarının da aralarında bulunduğu birçok farklı özellikteki kuruluşu ilgilendiriyor. Yapılan açıklamalara göre bu tebliğ ile gerçek kişi ya da kişilere bildirim zorunluluğu getirildi.
Dolayısıyla artık “gerçek faydalanıcı” olarak tanımlanan tüzel kişi ya da tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi veya kişilere bildirim zorunluluğu gelmiş oldu. Ayrıca yapılan açıklamalara göre, bahsi geçen tüzel kişi ya da tüzel kişiliği olmayan teşekküller üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kişi ya da kişiler de bildirim zorunluluğu altına girmiş oldu.
Buna ek olarak tebliğ ile temsilci zorunluluğu da getirilmiş oldu. Böylece gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimini, bildirim verme süresinin başladığı 1 Ağustos 2021 itibarıyla faal olan kurumlar vergisi mükellefleri, kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kimse veya ortak, eshamsız komandit şirketlerde komandite ortaklardan biri ve adi ortaklıklar adına en yüksek ortaklık payına sahip kişi, Türkiye’de yönetim merkezi veya mukim yöneticisi olan yabancı ülkede kurulmuş trust ve benzeri teşekküllerin yöneticileri, mütevellileri veya temsilcileri vermek zorunda olacak.
Kripto Para Şirketlerini İlgilendiren Noktalar
“Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun”un uygulanmasında yükümlü sayılan bankalar ile birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarının aralarında bulunduğu birçok farklı nitelikteki kuruluş da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından talep edildiğinde müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini bildirme zorunluluğu bulunacak.
Aslında bu noktada tebliğin doğrudan kripto para birimleri ilgili olmadığını ve “kara para aklama” ile “vergi kaçakçılığının” önüne geçilmek için atılan bir adım olduğunu belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla artık kripto para birimi hizmet sağlayıcıları da daha önce dahil edilmedikleri listeye dahil edilmiş oldu. Bu noktada tebliğde belirtilen “gerçek faydalanıcı” ile bir şirketin para hareketinde gerçekten menfaati olan kişinin nitelendirildiğini de belirtmek faydalı olabilir.
Yapılan açıklamalara göre bahsi geçen bildirimler her yılın Ağustos ayında GİB’e yapılacak ve paylaşılan bilgiler 5 yıl süre ile saklanacak.