Küresel finansal sisteme bir bomba gibi düşen kripto paralar zaman içerisinde bazı ülkeler tarafından çeşitli gerekçelerle kısıtlamalara maruz kaldı. ICO’ları yasaklayan Güney Kore de bu ülkeler arasında yerini almıştı. Ancak görünüşe bakılırsa dengelerde önemli değişiklikler oluyor.
Güney Kore vatandaşları kripto paralara yoğun bir şekilde ilgi gösteren uluslardan diyebiliriz. Yetkililerin ICO’ları yasaklaması kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Neyse ki son zamanlarda gerçekleşen olaylar neticesinde yetkililerin bu kısıtlamaları yumuşatma ihtimali gündeme geldi. Koreli haber kaynağı The Korea Times tarafından yayımlanan bir yazıya göre yetkililer kripto paralara yeni düzenlemeler getirecek. Kaynak bu hamleyi tetikleyen en önemli unsurun G20 ülkeleri olduğunu iddia ediyor. G20 toplantısında alınan karara göre “birleşik düzenlemelere” yönelik atılması gereken ilk adım için son tarih temmuz ayı.
Bu gelişmeler birçok kullanıcı tarafından Güney Kore’nin kripto para kısıtlamalarını gevşettiği şeklinde yorumlandı.
Yetkililer KYC ve AML’ye yönelecek
Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonundan (FSC) bir yetkili, kurumun kripto paralara karşı olmadığını açıkladı. Bu isim daha sonra kripto paralarla yapılabilecek yasa dışı faaliyetleri engellemek adına bazı yöntemlere başvuracaklarını belirtti. Kara para aklamayı önleme (AML) ve Müşterini Tanı (KYC) bu yöntemlerden en bilindik olanları.
ICO yasağı sonlanabilir
Ülkedeki millet meclisi geçtiğimiz günlerde ülke içerisindeki ICO’lara izin veren bir planı kamuoyuyla paylaştı. İktidar partisi sözcüsü Hong Eui-rak yetkililerin yasağı kaldırmak için çalışmalara devam ettiğini açıkladı.
Ayrıca Maliye Bakanlığı da konu hakkındaki çalışmalarına hız verdi. Ulusal Vergilendirme Kurumu’yla kripto paralara yönelik görüşmelerini sürdüren bakanlık kripto para kullanıcılarına umut veriyor diyebiliriz.
Tüm bu gelişmelerin yanında Güney Kore’nin kripto paralara karşı tavrının değiştiğini ispat eden önemli bir hamle daha bulunuyor. Yetkililer geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla kripto para borsalarının düzenlemelere tabi olan finansal kurum olduğunu kabul etmişti. Buna göre hükümet bu borsaları “kripto para borsaları ve komisyonculuğu” olarak sınıflandırmıştı. Böylece borsa platformları devlet destekli bir şekilde hizmetlerine devam edebilecek.
Kore’de yaşanan gelişmeler sonucunda tam olarak nelerin olacağını kestirmek zor. Ancak sonuç olarak kripto para ekosistemi için iyi şeylerin gerçekleşeceği çıkarımını yapmak yanlış olmayacaktır.