Güney Koreli yetkililerin kripto para düzenlemesi yapacağı yönünde çıkan haberler uzun bir süredir piyasada dolaşıyor. Geçtiğimiz günlerde bu söylentilere yönelik bir güncellemenin geldiğini görüyoruz. Son haberlere göre devlet yetkilileri kripto para piyasasının düzenlenmesi işini erteledi.
Güney Koreli yetkililer aldıkları bu kararı çeşitli gerekçelere bağladı. Bu gerekçeler arasında en dikkat çekici olanı ise kripto para piyasasının yasal hale getirilmesi korkusu bulunuyor. Yetkilerce alınan bu son karar çeşitli tartışmaların çıkmasına neden oldu.
Düzenleme kripto para piyasasını meşru kılacak
Güney Kore’nin ICO yasağını kaldırması ya da piyasaya olan tavrının yumuşamasıyla ilgili haberleri siz değerli okurlarımızla paylaşmıştık. Bu haberlere göre, aralarında ülkenin en önemli finansal düzenleyicilerinin de yer aldığı Güney Koreli yetkililer, kripto para borsalarını tıpkı bankalar gibi düzenlemek üzere çalışmalara başladı. Ayrıca bu düzenlemelerin sert niteliklere sahip olacağı belirtiliyor.
Koreli düzenleyici kuruluşlardan KFIU’nun müdürü Kim Geun-ik 8 Haziran’da yapılan bir toplantıda bu kararı doğrulamıştı. Kim yaptığı açıklamalarda yetkililerin kripto para piyasasını düzenlemeyi en sonunda kabul ettiğini duyurmuştu. Bu karara gerekçe olarak ise kripto paraların suçlular tarafından kullanılmasının engellenmesini öne sürdü. Böylece suçluların para aklamasının ya da online saldırı gerçekleştirmesinin önüne geçilecekti.
KFIU’nun sözcüsünün konuya ilişkin ifadeleri şu şekilde:
Mevcut düzenlemeler kripto para borsaları üzerinden paraların aklanmasını önlemeye yetmiyor çünkü yetkililerin şüpheli işlemleri tespit edebilmesinin tek yolu bankalardan geçiyor. Eğer Demokratik Partili Jae Yoon-kyung tarafından ileri sürülen tasarı meclisten geçerse, yetkililer ticari bankalara uygulanan düzenlemelerin aynısını kripto para borsalarına da uygulayabilecekler.
Millet Meclisi Komitesinin bir üyesi geçtiğimiz yılın eylül ayında finans gazetecileriyle yaptığı bir konuşmada konuya ilişkin çeşitli açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalara göre ülkedeki finansal yetkililer hükümetten kripto paraları düzenlemek için izin istedi. Yetkililer bu düzenlemelerle kripto para alanındaki güvenlik boşluklarını azaltmayı ve yatırımcıyı korumayı hedefliyor.
Millet Meclis Komitesi’nin üyesi Park yong-jing düzenlemelere karşı olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu şu sözlerle belli etti:
Biz de finansal yetkililerle aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Hükümetin kripto para piyasasını düzenleme konusunda isteksiz olduğunun gayet farkındayız çünkü yapılacak olan düzenleme yatırımcılar tarafından, hükümetin kripto para piyasasını yasallaştırdığı şeklinde algılanacak. Ancak hükümet kripto para piyasasını düzenlemeden, olduğu gibi bırakırsa, en basit tabirle piyasayı birçok soruna karşı savunmasız halde bırakmış olacak.
Güney Kore’deki medya organlarından Hani geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda, Park gibi yetkililerin hükümeti kripto para düzenlemesi yapma konusunda cesaretlendirdiğini belirtiyor. Ayrıca raporda piyasadaki mevcut şartların oldukça saçma olduğunun da altı çiziliyor.
Güney Kore’yi kripto para düzenlemesine iten şey ne?
Hani’nin raporuna göre Güney Koreli kripto para borsası Coinrail, hükümetin kripto paraları düzenlemeyi düşünmesinde oldukça önemli bir rol oynadı. Bilindiği üzere Coinrail geçtiğimiz günlerde büyük bir saldırıya uğramıştı. Saldırı sonucunda platformdan 40 milyon dolar değerinde kripto paranın çalındığı belirtilmiş. Yani Güney Kore’deki kripto para borsalarının, durumun vahametinin anlaşılmasına yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. UPbit, Bithumb ve Korbit gibi ülkenin en büyük borsaları bu olaya kadar yeterli güvenlik önlemleri ve altyapılarla platformlarını korumuyordu.
Daha da önemlisi Coinrail platformuna yönelik yapılan detaylı bir incelemenin sonucunda, platformla alakalı bazı şüpheli faaliyetlere rastlandı. Bilindiği kadarıyla Coinrail düşük sermayeli bir şirket tarafından kurulmuştu. Ancak daha sonradan açığa çıkan bilgilere göre Tobesoft adı verilen bir şirket Coinrail’den 24 milyon dolar değerinde hisse satın aldı.
Şeffaf niteliklere sahip olmayan bu faaliyetler özellikle Koreli kullanıcılar arasında çeşitli tartışmaların çıkmasına neden olmuştu. Geçtiğimiz iki yıl boyunca Coinrail’in durumuna benzer faaliyetlerin ve çeşitli saldırılan ortaya çıkması yetkilileri harekete geçirmiş olabilir. Güney Kore piyasayı düzenleyerek bir anlamda yasallaştırmayı henüz tam olarak göze alamamış olsa da, ülkedeki borsalar ve kullanıcılar bu durumun kaçınılmaz son olduğuna işaret ediyor diyebiliriz.